Αποζημίωση ύψους 5.000 ευρώ καλείται να καταβάλει στην Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, η δημοσιογράφος Τζούλια Κορτέζε, επειδή την αποκάλεσε στα social media… «κοντή», καθώς το δικαστήριο έκρινε πως ο χαρακτηρισμός αυτός αποτελεί «body shaming».

Σύμφωνα με τον Guardian, η Τζούλια Κορτέζε, δημοσιογράφος με έδρα το Μιλάνο, τιμωρήθηκε επίσης με πρόστιμο 1.200 ευρώ με αναστολή για ένα αστείο, το οποίο χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2021, ένα χρόνο πριν αναλάβει την εξουσία η ακροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Μελόνι.

Η σύγκρουση με την Ιταλίδα πρωθυπουργό προκλήθηκε αφού η 36χρονη Κορτέζε δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία της Τζόρτζια Μελόνι με φόντο τον δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Αντιδρώντας, η Μελόνι έγραψε στο Facebook ότι η «παραποιημένη φωτογραφία» ήταν «εξαιρετικής σοβαρότητας» και πως έδωσε εντολή στον δικηγόρο της να κινηθεί νομικά εναντίον της δημοσιογράφου.

Την αθώωσαν για το Μουσολίνι, την καταδίκασαν για το «κοντή»

Σε δύο ακόμη tweets την ίδια ημέρα, η Κορτέζε έγραψε μηνύματα που μεταφράζονται ως εξής: «Το δημοσιογραφικό στηθαίο που δημιούργησες στη σελίδα σου στο Facebookμ σε χαρακτηρίζει ως αυτό που είσαι: μια μικρή γυναίκα» και, επίσης, «Δεν με τρομάζεις, Τζόρτζια Μελόνι. Εξάλλου, είσαι μόλις 1,2 μέτρα ψηλή. Δεν μπορώ καν να σε δω».

Αξιοσημείωτο είναι πως η δημοσιογράφος αθωώθηκε για το tweet με το οποίο συνέκρινε την Μελόνι με τον Μουσολίνι, αλλά καταδικάστηκε για δυσφήμιση για τα δύο τελευταία, τα οποία, όπως είπε ο δικαστής του Μιλάνου, ισοδυναμούσαν με «διαπόμπευση του σώματος» (body shaming).

«Υπάρχει κλίμα δίωξης»

Η Κορτέζε δήλωσε ότι η καταδίκη της για μια «αστεία φράση» ήταν «σκανδαλώδης».

«Υπάρχει κλίμα δίωξης. Δεν αισθάνομαι ότι έχω πια την ελευθερία να γράφω για αυτή την κυβέρνηση, γιατί μόλις σε αναγνωρίσουν ως ενοχλητικό δημοσιογράφο για την κυβέρνηση, δεν αφήνουν τίποτα να περάσει», δήλωσε στον Guardian.

Η δημοσιογράφοε μπορεί να ασκήσει έφεση, αλλά δεν έχει αποφασίσει αν θα το κάνει. «Το να προχωρήσω σε αυτό κινδυνεύει να μου κοστίσει πολλά και δεν ξέρω πώς θα τελειώσει», όπως είπε.

Ο δικηγόρος της Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε πως θα δωρίσει τα 5.000 ευρώ σε φιλανθρωπικό ίδρυμα, όταν επιβεβαιωθεί η οριστική ποινή και καταβληθούν τα χρήματα.

Για όσους έχουν περιέργεια για το… «μπόι» της Μελόνι, σύμφωνα με διάφορα ιταλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, έχει ύψος 1,63 μέτρα…