Πρόσφατα, η Χεζμπολάχ προειδοποίησε τη Λευκωσία να μην προσφέρει βάσεις της στο Ισραήλ, διότι θα υπάρξουν συνέπειες. Οι βρετανικές βάσεις όμως του νησιού, θλιβερό απομεινάρι της αποικιοκρατίας, δίνουν λόγους στη Χεζμπολάχ να μην παίρνει με τίποτα το βλέμμα της από τη Μεγαλόνησο.

Από τότε που άρχισε να βομβαρδίζει τη Γάζα, το Ισραήλ, τον Οκτώβριο του 2023, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στέλνει στο Ισραήλ αεροπλάνα, χωρίς διακριτικά, από τη βρετανική βάση στην Κύπρο, στο Ακρωτήρι, όπως αποκαλύπτει ο ειδικός βρετανικός ιστότοπος Declassified.

Τα αεροπλάνα είναι όλα τύπου C-295 και CN-235, τα οποία πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνται από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

Σύμφωνα πληροφορίες που αναφέρει το Declassified, 18 εξ’ αυτών, που έχουν μεταβεί από τη βρετανική αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι, στο Τελ Αβίβ.

Το Ακρωτήρι είναι ο βασικότερος ίσως κόμβος της διεθνούς βοήθειας που λαμβάνει το Ισραήλ σε εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποστήριξη, για να διεξάγει την επίθεση στη Γάζα.

Σημειώνεται πως το Λονδίνο αρνούνταν ανέκαθεν να αποκαλύψει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις αμερικανικές δραστηριότητες στο Ακρωτήρι, που είναι γνωστό ότι περιλαμβάνει τη μεταφορά όπλων στο Ισραήλ.

Ερωτηθείς τον Μάιο ο υπουργός Άμυνας Λίο Ντόχερτι πόσες πτήσεις της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας είχαν απογειωθεί από τη βάση από τις 7 Οκτωβρίου, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πάντως, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας είπε στο Declassified: «Σε απάντηση στην κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα, εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, την ενίσχυση της σταθερότητας και την υποστήριξη των ανθρωπιστικών προσπαθειών στην περιοχή. Οποιαδήποτε χρήση των βάσεων του Ην. Βασιλείου θα είναι σύμφωνη με αυτούς τους στόχους».

Σύμφωνα με το Declassified τα αεροπλάνα χωρίς διακριτικά που πέταξαν από το Ακρωτήρι στο Ισραήλ από τον Νοέμβριο 2023 έως τον Ιούνιο 2024 έχουν αύξοντα αριθμό που δείχνει ότι επιχειρούν από τους Αμερικανούς, με τα περισσότερα από αυτά τα ταξίδια να έχουν αριθμό πτήσης GONZO62.

Έξι ακόμη αεροσκάφη C-130 χωρίς διακριτικά έχουν πάει από το Ακρωτήρι στο Τελ Αβίβ από τότε που ξεκίνησε ο βομβαρδισμός της Γάζας, τα οποία πιστεύεται ότι ανήκουν στην Αμερικανική Αεροπορία.

Σημειώνεται ότι το C-130 μπορεί να μεταφέρει 128 στρατιώτες και σχεδόν 20 τόνους φορτίου.

Από τότε που ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα, έχουν επισημανθεί 26 αμερικανικά αεροσκάφη να προσγειώνονται στο Ακρωτήρι. Αυτά περιλαμβάνουν 16 τεράστια στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη C-17 από αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία, την Ισπανία και το Κουβέιτ.

Το C-17 είναι ικανό να μεταφέρει 134 άτομα προσωπικό και πολλούς τύπους στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης Abrams και τριών ελικοπτέρων Black Hawk. Ο αμερικανικός στρατός σημειώνει ότι ο ρόλος του είναι να «προβάλει γρήγορα και να διατηρήσει μια αποτελεσματική δύναμη μάχης κοντά σε μια πιθανή περιοχή μάχης».

Τα περισσότερα από αυτά τα αεροπλάνα δίχως διακριτικά δείχνουν να ήταν πρόσφατα στη μεγαλύτερη στρατηγική βάση των ΗΠΑ στη Βόρεια Καρολίνα, το Οχυρό Φέιτβιλ. Στη βάση φιλοξενείται η 1η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (Αερομεταφερόμενη) που, σύμφωνα με το Αμερικανικό Πεντάγωνο, πρόκειται για τη καλύτερη μονάδα του αμερικανικού Στρατού.

Σημειώνεται, ότι τον Νοέμβριο του 2023, οι New York Times είχαν αποκαλύψει ότι οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονταν στο Ισραήλ και «βοηθούσαν ενεργά τους Ισραηλινούς».

Τα αεροπλάνα, τα C-295 και CN-235, πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνται από την 427η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων, η οποία έχει περιγραφεί ως η «πιο μυστική μοίρα» της Αμερικανικής Αεροπορίας USAF και εδρεύει στο Φέιτβιλ.

Οι κύριοι στρατιωτικοί ρόλοι του αεροσκάφους περιλαμβάνουν τη θαλάσσια περιπολία, την επιτήρηση και τις αεροπορικές μεταφορές. Μπορεί να μεταφέρει 70 στρατιωτικούς ή 48 αλεξιπτωτιστές.

Τον Φεβρουάριο του 2023, ένα CN-235 χωρίς διακριτικά πέταξε στην Ανατολική Ευρώπη για να υποστηρίξει το ταξίδι του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία και την Πολωνία. Σύμφωνα με το βρετανικό ρεπορτάζ, αυτό το αεροπλάνο έφτασε σε στρατιωτική βάση στο Suffolk στη Βρετανία στις 17 Φεβρουαρίου, και στη συνέχεια μετέβη στη Πολωνία.

Ο σειριακός αριθμός του αμερικανικού αεροπλάνου που προσγειώθηκε στο Suffolk είναι ο ίδιος με αυτόν του αεροπλάνου που πέταξε από το Ακρωτήρι στο Ισραήλ πέντε φορές από τον Μάρτιο, μεταξύ των οποίων και τις 26 Ιουνίου, αναφέρει το Declassified.