Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, αφού το μεγαλύτερο σωματείο καλλιτεχνών ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει την τελετή έναρξης κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα στις 26 Ιουλίου, εκτός εάν οι διοργανωτές και το συνεργαζόμενο πρακτορείο προσλήψεων Paname 24, διευθετήσουν τις διαφορές στις συμβάσεις, όπως αναφέρει το γαλλικό rfi.

Περίπου 3.000 χορευτές, μουσικοί και ηθοποιοί θα βρεθούν στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα και στις γέφυρές του στο πλαίσιο του γκαλά, στο οποίο 10.000 αθλητές θα μεταφερθούν έξι χιλιόμετρα με έναν στολίσκο σκαφών μεταξύ των (γεφυρών) Pont d’Austerlitz και Pont d’Iena.

Το Syndicat français des artistes interprètes (Γαλλικό Συνδικάτο των Καλλιτεχνών Παραστατικών Τεχνών – SFA) αναφέρει ότι περίπου 300 άτομα είχαν υπογράψει για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες διαφορετικές συμβάσεις από την πλειονότητα των καλλιτεχνών. Να σημειωθεί πως τα οικονομικά των Αγώνων είναι στο στόχαστρο του διεθνούς τύπου.

To Media Center των Αγώνων κατέρρευσε εξαιτίας του προβλήματος με το λογισμικό της Crowdstrike.

Παρότι βλέπουμε το σύνθημα «καλύτερα μαζί», οι συνθήκες εργασίας μας δεν έχουν συζητηθεί μαζί

Και παρά τα επανειλημμένα αιτήματα για απαντήσεις και ανανεωμένες ρυθμίσεις από το πρακτορείο προσλήψεων Paname 24, το συνδικάτο SFA λέει ότι θα παρατρύνει τα μέλη της να αποσυρθούν από το σόου της επόμενης εβδομάδας καθώς και από την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων στις 28 Αυγούστου.

«Λυπούμαστε που πρέπει να ανακοινώσουμε την κατάθεση απεργιακής ανακοίνωσης για τις 26 Ιουλίου καθώς και για τις επερχόμενες πρόβες για την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων», αναφέρει το συνδικάτο σε ανακοίνωσή του.

«Προτείναμε μια ανοιχτή συζήτηση για την εξεύρεση λύσεων αποδεκτών από όλους, εντός των χρονικών περιορισμών που συνδέονται με την προσέγγιση των τελετών», πρόσθεσε η SFA. «Αλλά μέχρι σήμερα, το Παρίσι 2024 και η Paname 24 φαίνεται να παίζουν με το χρόνο, μη προγραμματίζοντας νέες συναντήσεις».

«Εμείς, οι κοόρτεις (μεταφορική χρήση, υποομάδες της λεγεώνας στον Ρωμαϊκό στρατό) των ηθοποιών, των χορευτών και των ακροβατών στις τελετές έναρξης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, επιθυμούμε να συμμετάσχουμε σε μια τελετή γιορτής», ανέφερε η SFA.

«Και όμως, ενώ το σύνθημα: «Faire mieux ensemble» (Μαζί δουλεύουμε/κάνουμε καλύτερα ) φιγουράρει σήμερα παντού στους δρόμους του Παρισιού, διαπιστώνουμε ότι οι συνθήκες εργασίας μας ούτε έχουν συζητηθεί μαζί, ούτε κινούνται προς το καλύτερο!»

Η SFA αναφέρει ότι σε ορισμένους καλλιτέχνες εκτός Παρισιού συμπεριλαμβάνονται έξοδα στέγασης, συνάδελφοί τους καλλιτέχνες με τα ίδια συμβόλαια, δεν θα λάβουν μετρητά για τα έξοδα στέγασης.

Οι συμβάσεις δύο ταχυτήτων δημιούργησαν μισθολογικές αντισορροπίες

Το συνδικάτο των καλλιτεχνών είναι επίσης εξοργισμένο που τα χρήματα που δίνονται στους καλλιτέχνες για την ηχογράφηση και τη μετάδοση των παραστάσεών τους (ως αποζημίωση για τα πνευματικά δικαιώματα), κυμαίνονται μεταξύ 60 ευρώ για λιγότερο έμπειρους εργαζόμενους στη βιομηχανία του θεάματος και 1.610 ευρώ για εργαζόμενους που προέβησαν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής του Παρισιού 2024, δήλωσε ότι το ζήτημα των συνθηκών εργασίας λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη.«Η Paname 24 συμμορφώνεται με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των χορευτών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Οι αμοιβές λέγεται ότι είναι ακόμη υψηλότερες από το συμβατικό ελάχιστο. Μετά από έλεγχο, μπορέσαμε να διαπιστώσουμε ότι ο πάροχος των υπηρεσιών μας Paname 24 έχει τηρήσει αυστηρά το νόμο, εφαρμόζοντας τις συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν για το επάγγελμα του χορευτή».

Την Τρίτη, οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Παρισιού ματαίωσαν την απεργία που θα διέκοπτε τα ταξίδια λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού τα συνδικάτα κατέληξαν σε συμφωνία με τους διαχειριστές του αεροδρομίου ADP.Οι εργαζόμενοι που βοηθούν με τις ολυμπιακές αποστολές και τις αποσκευές τους θα λάβουν μπόνους, δήλωσαν τα αφεντικά της ADP.