Η διάγνωση του Τζο Μπάιντεν με Covid-19 ήρθε σε μια άκρως δύσκολη όσο και αποφασιστική στιγμή εν μέσω της μάχης που δίνει για την πολιτική του επιβίωση και δεχόμενος ισχυρές πιέσεις να αποσυρθεί, οπότε τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες για την κατάστασή του και την ικανότητά του να ανταποκριθεί. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες ότι οι πιθανότητες του προέδρου Τζο Μπάιντεν να νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου εξανεμίζονται και πρέπει να εξετάσει σοβαρά τη βιωσιμότητα της υποψηφιότητάς του, ανέφερε η «Washington Post».

Στις φωνές που του εξέφρασαν ευθέως τον προβληματισμό τους περιλαμβάνονται οι πλέον υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί  του Κογκρέσου, Σούμερ και Τζέφρις. Κι ενώ για πρώτη φορά την Τρίτη ο ίδιος ο Μπάιντεν συνέδεσε το ενδεχόμενο να τερματίσει την εκστρατεία του με την υγεία του, πληροφορίες φέρουν και την πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι να έχει κατ’ ιδίαν ζητήσει από τον αμερικανό πρόεδρο να μείνει εκτός.

Κορυφαίοι Δημοκρατικοί που επικαλείται το Axios εκτιμούν ότι ο Μπάιντεν μπορεί να αποσυρθεί ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι διαβεβαιώσεις ότι ο πρόεδρος «αισθάνεται καλά» δεν είναι ικανές να αντιμετωπίσουν το τσουνάμι των ανησυχιών.  Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος που είναι «πλήρως εμβολιασμένος», έχει ρινόρροια, βήχα, γενική αδιαθεσία και του δόθηκε πρώτη δόση Paxlovid. Κόβοντας τη διήμερη εκστρατεία του στη Νεβάδα, θα παραμείνει σε απομόνωση για μερικά 24ωρα αφού επιστρέψει στο προπύργιό του στην πολιτεία Ντελαγουέρ, «συνεχίζοντας να ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του» εξ αποστάσεως.

Το κενό εμπιστοσύνης

Η πίεση που είχε κάπως εκτονωθεί μετά την απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενισχύεται και πάλι και σύμφωνα με αναλυτές, το κενό εμπιστοσύνης που δημιουργείται μπορεί να ωθήσει Δημοκρατικούς που ήδη έχουν εκφράσει ιδιωτικά τη δυσπιστία τους, να ενισχύσουν την εκστρατεία άσκησης πίεσης.

Ο Ανταμ Σιφ, ισχυρός Δημοκρατικός βουλευτής της Καλιφόρνια κάλεσε τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Στη συνέχεια αναφορές μέσων ενημέρωσης ανέδειξαν ότι ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ «έχει τονίσει σθεναρά πως το προτιμότερο για τον Μπάιντεν, για το Δημοκρατικό Κόμμα και για τη χώρα θα ήταν να αποσυρθεί». Ανάλογη άποψη φέρεται να εξέφρασε ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις. Η ομάδα του ισχυρού Δημοκρατικού παράγοντα δεν διέψευσε και πολύ πειστικά, με εκπρόσωπό του να δηλώνει πως εκτός αν «η πηγή είναι ο πρόεδρος Μπάιντεν ή ο Τσακ Σούμερ», πρόκειται για «αβάσιμη σεναριολογία». Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο Σούμερ και Τζέφρις μίλησαν πρώτα μεταξύ τους και στη συνέχεια μετέφεραν τις ανησυχίες τους απευθείας στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών προτού το κόμμα συμφωνήσει να καθυστερήσει την ψηφοφορία για τον Μπάιντεν τουλάχιστον μέχρι την 1η Αυγούστου.

Η Νάνσι Πελόζι

Ρεπορτάζ φέρουν και την ισχυρή προσωπικότητα των Δημοκρατικών, πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι να τόνισε πρόσφατα στον Μπάιντεν πως η παραμονή του ως υποψηφίου μπορεί να πλήξει τις πιθανότητες των Δημοκρατιών να κερδίσουν, επικαλούμενη δυσοίωνες δημοσκοπήσεις. Πηγές θεωρούν ότι η Πελόζι ήταν σε συνεννόηση με τον Σιφ στηρίζοντάς τον να εκφράσει κι εκείνος την ανησυχία του.

Σχεδόν 20 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν ενώσει τη φωνή τους για να ζητήσουν από τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει και στελέχη του κόμματος εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιταχύνουν τη διαδικασία οριστικοποίησης της υποψηφιότητας Μπάιντεν, ίσως και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και όχι στο συνέδριο που θα ξεκινήσει στις 19 Αυγούστου στο Σικάγο. Αλλοι πάντως βλέπουν την κίνηση αυτή ως έναν τρόπο να περάσει βιαστικά η υποψηφιότητα του αμερικανού προέδρου.