Πλέον απομένουν λιγότερες από 10 μέρες από τη μεγάλη στιγμή της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, την επόμενη Παρασκευή στις 26 Ιουλίου στον Σηκουάνα. Οι Γάλλοι με αφορμή το συγκεκριμένο εγχείρημα, πρωτοφανές στην ιστορία της διοργάνωσης καθώς για πρώτη φορά η τελετή έναρξης θα γίνει εκτός του Ολυμπιακού Σταδίου, συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις πρόβες στο διάσημο γαλλικό ποτάμι με την τελευταία να λαμβάνει χώρα προχθές το απόγευμα.

Εδώ και περίπου έναν χρόνο έχουν αρχίσει οι πρόβες με τα ειδικά πλοιαράκια που θα μεταφέρουν τους αθλητές των 206 χωρών που θα συμμετάσχουν στους Αγώνες στο Παρίσι. Τα οποία θα είναι λιγότερα από τις χώρες και σε κάποια από αυτά θα υπάρχουν ακόμα και 2-3 αποστολές κρατών μαζί ιδιαίτερα αυτές που είτε θα έχουν μόνο τον/τη σημαιοφόρο τους ή χώρες που έχουν μονοψήφιο αριθμό αθλητών. Ο στόχος είναι να έχουν λιγότερα πλοία καθώς όσο περισσότερα είναι τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διάρκεια της τελετής με κίνδυνο να βγει εκτός προγράμματος.

Οι διοργανωτές κάνουν επανειλημμένα πρόβες στον Σηκουάνα για να εξασφαλίσουν την άρτια τηλεοπτική μετάδοση (γωνίες λήψης κ.λπ.) καθώς το επίπεδο της παραγωγής θα είναι πρωτοφανές τόσο από αέρος όσο και από το ποτάμι και τα γύρω κτίρια. Και πλέον έχουν επιβεβαιώσει με ακρίβεια τη μέγιστη και ελάχιστη ταχύτητα για όλα τα πλοία η οποία και προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στον Σηκουάνα. Το βασικό θέμα της ασφάλειας, θα καλυφθεί από 45.000 αστυνομικούς και 18.000 στρατιώτες με τη συνδρομή και 22.000 ιδιωτικών σεκιούριτι ενώ θα υπάρχουν χιλιάδες ελεύθεροι σκοπευτές.

Αφετηρία η γέφυρα Austerlitz

Η παρέλαση θα ξεκινήσει κάτω από τη γέφυρα Austerlitz δίπλα στο Jardin des Plantes στις 20.24 ώρα Γαλλίας κοντά σε μερικά από τα πιο διάσημα ορόσημα της πόλης – όπως η Παναγία των Παρισίων, το Λούβρο και άλλα – προτού φτάσει τελικά στο Τροκαντερό απέναντι από τον Πύργο του Αϊφελ. Είναι μια περιοχή όπου χτίστηκε για την Παγκόσμια Εκθεση του 1878 (και εκεί έγιναν πολλά αγωνίσματα των αγώνων του 1900), περιλαμβάνει μια σειρά από κήπους και μουσεία, καθώς και ένα παλάτι, και προσφέρει μια μοναδική και ανεμπόδιστη θέα στον Πύργο του Αϊφελ. Εκεί ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία του και θα ανάψει η φλόγα, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Οσον αφορά τις πρόβες του καλλιτεχνικού προγράμματος αυτές γίνονται (ακόμα και τώρα) σε διαφορετικές τοποθεσίες και θα πάρουν την τελική τους μορφή ακριβώς τις τελευταίες τρεις μέρες πριν απ’ την τελετή έναρξης, με την τελική πρόβα να είναι προγραμματισμένη όπως συνηθίζεται δύο μέρες νωρίτερα (24 Ιουλίου). Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι πρόβες ιδιαίτερα του καλλιτεχνικού κομματιού γίνονται σε διάφορες ώρες της ημέρας και με τη μέγιστη διακριτικότητα προκειμένουν οι διοργανωτές να κρατήσουν έντονο και το στοιχείο της έκπληξης.

Στην Αθήνα ένα από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια της τελετής έναρξης (που παραμένει ίσως η κορυφαία όλων των εποχών) ήταν όταν στο υδάτινο κέντρο άναψαν οι πύρινοι ολυμπιακοί κύκλοι με αυτό τον συνδυασμό φωτιάς και νερού να εντυπωσιάζει.

Η Ελλάδα φυσικά θα είναι στο πρώτο πλοιάριο της βραδιάς με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη ενώ τελευταίες τρεις χώρες θα είναι η Αυστραλία (διοργανώτρια των Αγώνων του 2032 στο Μπρισμπέιν), οι ΗΠΑ (φιλοξενούν τους επόμενους αγώνες το 2028 στο Λος Αντζελες) και η Γαλλία (διοργανώτρια).