ΧΕΔΕΡ ΧΑΛΕΤ

Ο Covid-19 και η μη προετοιμασία

Η Βρετανία απογοήτευσε τους πολίτες της αφήνοντας το έθνος κακώς προετοιμασμένο για την πανδημία Covid-19 λόγω σημαντικών ελαττωματικών σχεδιασμών και αποτυχιών από υπουργούς και επιστημονικούς εμπειρογνώμονες, κατέληξε μια δημόσια έρευνα σε μια καυστική έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η Βρετανία κατέγραψε περισσότερους από 230.000 θανάτους μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, υψηλότερο ποσοστό από άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, ενώ επλήγη σοβαρά και η οικονομία της. «Δεν διστάζω να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι οι διαδικασίες, ο σχεδιασμός και η πολιτική των δομών έκτακτης ανάγκης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο απέτυχαν», δήλωσε η πρόεδρος της έρευνας, πρώην δικαστής Χέδερ Χάλετ.

«Υπήρξαν σοβαρά λάθη από την πλευρά του κράτους και σοβαρές ατέλειες στα συστήματα πολιτικής έκτακτης ανάγκης». Πρόσθεσε ότι το «επικίνδυνο λάθος» που έκανε η Βρετανία ήταν ότι πίστεψε πως ήταν μια από τις καλύτερα προετοιμασμένες χώρες παγκοσμίως.

ΝΤΙΚ ΣΟΥΦ

Προσηλωμένοι στη συμμαχία

Ο Ντικ Σουφ ήταν μόλις λίγες ημέρες πρωθυπουργός της Ολλανδίας όταν συνάντησε τους άλλους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Το καθήκον του ήταν απλό: Να μην τους φρικάρει. Η νέα ολλανδική κυβέρνηση έχει τραβήξει την προσοχή όλης της Ευρώπης επειδή δημιουργήθηκε μετά τις περσινές βουλευτικές εκλογές, όπου το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV), υπό τον Γκέερτ Βίλντερς κατέλαβε την πρώτη θέση. Στη συνέχεια, το κόμμα σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με λιγότερο πολιτικά αμφιλεγόμενα κόμματα, με τον πρώην αρχηγό της υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας, Ντικ Σουφ ως πρωθυπουργό. Οπως εξηγεί, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ πίεσε σκληρά για να περάσει το μήνυμα ότι η νέα ολλανδική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη συμμαχία, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία.

Η Ολλανδία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο καθώς καθοδηγεί μια πολυεθνική πρωτοβουλία εκπαίδευσης ουκρανών πιλότων που πετούν, αμερικανικής κατασκευής, μαχητικά αεροσκάφη F-16.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΟΡΤΕΖΕ

Είπε τη Μελόνι… κοντή

Δικαστήριο του Μιλάνου διέταξε τη δημοσιογράφο Τζούλια Κορτέζε να καταβάλει στην ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι αποζημίωση ύψους 5.000 ευρώ, επειδή την κορόιδευε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Της επέβαλε επίσης πρόστιμο 1.200 ευρώ με αναστολή για άλλη ανάρτηση, σχετικά με το ύψος της πρωθυπουργού. Η κόντρα ξεκίνησε όταν η Κορτέζε δημοσίευσε το 2021 μια φωτογραφία της Μελόνι, με μια φωτογραφία του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι στο βάθος. Η Μελόνι, που τότε ήταν στην αντιπολίτευση, κινήθηκε νομικά και η Κορτέζε απάντησε με άλλες αναρτήσεις, συμπεριλαμβανομένης μίας όπου έγραφε: «Δεν με τρομάζεις Τζόρτζια Μελόνι. Τελικά είσαι μόνο 1,20 μ. ψηλή. Δεν μπορώ καν να σε δω». Η δημοσιογράφος δεν αναφερόταν στο πραγματικό ύψος της Μελόνι που είναι 1,60 μ. αλλά στο ηθικό της ανάστημα. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι φέτος παρατηρήθηκε ένας μεγάλος αριθμός μηνύσεων κατά δημοσιογράφων στην Ιταλία.