Η Κατερίνα Φρέισα ήταν μια γυναίκα που ζούσε στις αρχές του 17ου αιώνα στην περιοχή της Αρτές, νυν Μπαγκές, κοντά στη Βαρκελώνη. Προερχόταν από μια εύπορη οικογένεια, είχε παντρευτεί έναν μικρομεσαίο γαιοκτήμονα και προσπαθούσε να ζήσει όπως όλοι τη ζωή της μέχρι που ένας γείτονάς της την κατηγόρησε πως είχε αφαιρέσει το ήπαρ ενός παιδιού, με μάγια και χωρίς να αφήσει ουλή. Στις 8 Νοεμβρίου του 1619, λοιπόν, η Κατερίνα συνελήφθη ως μάγισσα. Ηταν βέβαια αθώα, όπως τόσες και τόσες άλλες «μάγισσες» που είχαν κατηγορηθεί, πριν από αυτήν, ότι πετούσαν και πήγαιναν να συναντήσουν τον διάβολο, ότι είχαν σαρκικές σχέσεις με τον διάβολο και άλλα «πολύ διαβολικά πράγματα». Εμοιαζε, όπως όλες, καταδικασμένη.
Αλλά να που, εντελώς αναπάντεχα, 14 δικηγόροι, από τους εγκυρότερους νομικούς της εποχής εκείνης στην Καταλωνία, συντάσσουν μια δήλωση υπεράσπισης της Κατερίνας. Βλέποντας πως η λεία της τής ξέφευγε, η εισαγγελία αντεπιτέθηκε εξίσου αιφνιδιαστικά, επικεντρωμένη στις μαρτυρίες 14 καθ’ ομολογίαν μαγισσών (μία ανά δικηγόρο) που κατηγορούσαν την Κατερίνα (αφού πρώτα, προφανώς, τις είχαν βασανίσει) ότι ήταν μία από αυτές. Ο εισαγγελέας, ο Φέλιπ Βίνιες, επιστράτευσε το δαιμονολογικό βαρύ πυροβολικό της εποχής, ακόμα και την άποψη μιας ιατρικής εξοχότητας, που διαβεβαίωσε πως, πράγματι, μπορεί να αφαιρεθεί μέρος του οργάνου ενός ανθρώπου και αυτός ο άνθρωπος να συνεχίσει να ζει. Τελικά, όμως, η Κατερίνα γλίτωσε. Γνωρίζουμε πως πέθανε από φυσικά αίτια, χρόνια αργότερα. Ο Ζοζέπ Καπντεφέρο, καθηγητής Ιστορίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πομπέου Φάβρα της Βαρκελώνης, ανακάλυψε πρόσφατα το νομικό έγγραφο υπεράσπισής της, καθώς και την απάντηση του εισαγγελέα, στα Επισκοπικά Αρχεία και τη Βιβλιοθήκη της πόλης Βικ. Ο λόγος για τον οποίο έκανε όμως η «El Pais» μεγάλο θέμα αυτή την υπόθεση είναι ότι αποτελεί εξαίρεση: μία ιστορία μαγισσών με χάπι εντ. Στην πραγματικότητα, σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για το κυνήγι μαγισσών στην Καταλωνία.
Εχουν περάσει από τότε τέσσερις αιώνες και κάτι, όπως μας αρέσει συχνά να λέμε, οι δυτικές κοινωνίες έχουν κάνει στο μεταξύ άλματα, μεταξύ άλλων τομέων και σε εκείνον των γυναικείων δικαιωμάτων. Κι εντούτοις χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες, από τη στιγμή που έγινε η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, για να βρουν οι ακροδεξιοί τον ένοχο – τις γυναίκες. «Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν γυναίκες στη Secret Service», έγραψε στο X ο σχολιαστής Ματ Ουόλς, ποστάροντας ένα βίντεο που δείχνει τρεις γυναίκες πράκτορες να επιβιβάζουν βιαστικά τον Τραμπ σε ένα SUV. «Υποτίθεται ότι είναι οι καλύτεροι, και κανείς από τους καλύτερους σε αυτή τη δουλειά δεν είναι γυναίκα», πρόσθεσε.
Σπεύδοντας να «εμπλουτίσει» τη συζήτηση, το αφεντικό του X, ο Ιλον Μασκ, εξέφρασε την άποψη πως οι γυναίκες στην ομάδα του Τραμπ ήταν υπερβολικά «μικρόσωμες» για να τον καλύπτουν και δεν είχαν επιλεγεί με βάση τα προσόντα τους. Από την πλευρά του, ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Ακμαν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος ενός πανίσχυρου hedge fund, δήλωσε βέβαιος πως οι επονομαζόμενες πολιτικές διαφορετικότητας, ισότητας και συμπερίληψης (DEI) συνετέλεσαν στο συμβάν. Ενθαρρυμένος από εκατομμύρια σχόλια αυτού του είδους στα σόσιαλ μίντια, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τιμ Μπέρτσετ, που έγινε διάσημος (διαβόητος, βασικά) επειδή είπε «δεν πρόκειται να το διορθώσουμε» έπειτα από μια φονική επίθεση με όπλο σε σχολείο της πολιτείας του, του Τενεσί, δήλωσε στο Fox News πως η διευθύντρια της Secret Service, η Κίμπερλι Τσιτλ, είναι «ένα άτομο που παίρνει πρωτοβουλίες για DEI», προσθέτοντας «αυτά συμβαίνουν όταν δεν κρατάς τους καλύτερους».
Ο Μπέρτσετ όπως και πολλοί άλλοι σχολιαστές παρέπεμψαν στη δέσμευση της Τσιτλ πως μέχρι το τέλος της δεκαετίας ένα 30% των μελών της Secret Service θα είναι γυναίκες. Αμέλησαν να πουν, βέβαια, πως γυναίκες υπάρχουν στη Secret Service εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα. Πως αποτελούν ήδη σήμερα ένα 24% του Σώματος. Και πως άνδρες συνάδελφοί τους έχουν εμπλακεί πολλάκις τα τελευταία χρόνια σε σκάνδαλα. Ανώνυμοι και επώνυμοι ομοϊδεάτες τους φρόντισαν ωστόσο να διασπείρουν διάφορες μισές αλήθειες ή και κατάφωρα ψεύδη, όπως ότι η Τσιτλ δεν έχει τα προσόντα για τη θέση αυτή αφού η προηγούμενη θέση της ήταν υπεύθυνη ασφαλείας στην Pepsi (ξέχασαν να πουν ότι πιο πριν είχε εργαστεί 27 χρόνια στη Secret Service) ή ότι για τον διορισμό της είχε πιέσει η Τζιλ Μπάιντεν ή ότι η Secret Service άφησε απροστάτευτο τον Τραμπ επειδή είχε ενισχύσει την ασφάλεια της Πρώτης Κυρίας ή κάποια άλλη παραλλαγή της θεωρίας cherchez la femme.
Φυσικά και η Secret Service έκανε ένα μεγάλο, τεράστιο φάουλ στην περίπτωση του Τραμπ, αφήνοντάς τον εκτεθειμένο. Φυσικά και η Κίμπερλι Τσιτλ φέρει ευθύνη ως επικεφαλής. Τα «πώς» και τα «γιατί» θα φανούν στην πορεία. Ολα τα υπόλοιπα, αυτός ο σεξισμός – μισογυνισμός – αντιφεμινισμός, όπως θέλετε πείτε τον, που εμφανίστηκε πάλι στη μέση της συζήτησης, επιβεβαιώνουν απλώς ότι η Κατερίνα Φρέισα ήταν μάγισσα κανονικότατη και τους κορόιδεψε όλους.