Κλαδική έρευνα για τα χαμηλά επιτόκια των καταθέσεων στις τράπεζες ξεκινά η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ), με απόφαση που έλαβε την Πέμπτη. Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η ΕΑ θα διερευνήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά των τραπεζικών καταθέσεων, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν στρεβλώσεις και να υποβάλει προτάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος των καταθετών. Σύμφωνα με την ΕΑ, οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να μην έχουν μετακυλήσει σε αντίστοιχο βαθμό με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες τις αυξήσεις του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ιουλίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023. Σε πρώτη φάση, η ΕΑ θα συλλέξει σχόλια και θέσεις αναφορικά με τις συνθήκες του ανταγωνισμού στις τραπεζικές καταθέσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση υποβάλλοντας τις απόψεις τους εγγράφως, με τη μορφή υπομνήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση deposits@epant.gr, αναφέροντας το όνομά τους, την ιδιότητά τους και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Αβεβαιότητα Στουρνάρα

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας για την πιθανότητα περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες στις 10 Ιουλίου που δημοσιεύθηκε με καθυστέρηση χθες λόγω της προχθεσινής απόφασης της ΕΚΤ. Οπως είπε, ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί κατά μ.ό. σε 2,5% το 2024 και 2,2% το 2025, ενώ το 2026 αναμένεται να πέσει κάτω από τον στόχο του 2%, στο 1,9%. Επιπλέον, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε αβέβαιος για τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και η περιοριστική νομισματική πολιτική επιδρούν αρνητικά. Ωστόσο, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει επιτυχία, χάρη στη θεσμική της ανεξαρτησία, την προσήλωσή της στον στόχο για πληθωρισμό 2%, την ευελιξία της και την αποτελεσματική της επικοινωνία.

«Ουρανοκατέβατα» κέρδη

«Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν από τις ακραίες τιμές, αλλά εξακολουθούν να είναι υψηλές» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ για να εξηγήσει ότι αυτό συνέβη διότι «έγινε αποσύζευξη με την αγορά της Βουλγαρίας». Οσον αφορά το έκτακτο τέλος που θα επιβληθεί για δύο μήνες στους ηλεκτροπαραγωγούς, ο  υπουργός τόνισε ότι «εάν πέσουν οι τιμές ρεύματος, μειώνεται ο φόρος». Ανέφερε επίσης ότι οι τιμές που διαμορφώθηκαν το τελευταίο 10ήμερο σε όλα τα Βαλκάνια, έδιναν στο φυσικό αέριο 6-7 φορές το κόστος. «Εγινε αυτό που ονομάζουμε “ουρανοκατέβατα” κέρδη, επομένως η παρέμβαση είναι αναγκαία».