Ο έλεγχος συνεχίζεται για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στην Ευρώπη. Αυτή τη φορά δεν ήταν τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που έθεσαν τις εταιρείες στο επίκεντρο, αλλά η κυβέρνηση της Ιταλίας. Η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της χώρας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας κατά της Google και της μητρικής της εταιρείας, Alphabet, για αθέμιτες πρακτικές και ελλιπείς πληροφορίες σε χρήστες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της, ιδίως για τη συγκατάθεσή τους όταν συνδέονται με τις υπηρεσίες της μηχανής αναζήτησης.

Σύμφωνα με την ιταλική ρυθμιστική αρχή, το αίτημα της Google για συναίνεση «μπορεί να αποτελεί παραπλανητική και επιθετική εμπορική πρακτική» που φαίνεται να συνοδεύεται από ελλιπείς πληροφορίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιλογή του αν και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να δοθεί η συναίνεση. Με αυτόν τον τρόπο, τα ανοιχτά μέτωπα της Google στην Ιταλία πολλαπλασιάζονται: έχει ήδη επιβληθεί πρόστιμο για διαφημίσεις τυχερών παιχνιδιών, ενώ η φορολογική υπηρεσία της Ιταλίας απαιτεί σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ για φόρους που φέρεται να μην έχουν καταβληθεί μεταξύ 2018 και 2022.

Η Google αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο στην Ιταλία όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού. Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη επιβεβαίωσε πρόστιμο ύψους 2,424 δισ. ευρώ που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρακτικές αντι-ανταγωνισμού. Η ποινή σχετίζεται με την κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά αναζητήσεων στο Διαδίκτυο για να προωθήσει την υπηρεσία σύγκρισης τιμών της, Google Shopping, εις βάρος των ανταγωνιστών της.

Κατάχρηση θέσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Google καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της προωθώντας την υπηρεσία σύγκρισης τιμών της με προνομιακό τρόπο στα αποτελέσματα αναζήτησης, κάτι που εξασθένησε τον ανταγωνισμό στην αγορά. Αυτή η συμπεριφορά, η οποία θεωρήθηκε ιδιαίτερα σοβαρή, πραγματοποιήθηκε σκόπιμα και όχι από αμέλεια.

Εκτός από αυτό το πρόστιμο, η Google έχει αντιμετωπίσει και άλλες κυρώσεις στην Ευρώπη για παρόμοιες πρακτικές, με τα συνολικά πρόστιμα να ξεπερνούν τα 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια. Οι πρόσθετες ποινές περιλαμβάνουν κυρώσεις για το λειτουργικό σύστημα Android και την πλατφόρμα διαφήμισης AdSense.

Παράλληλα, η Google (Alphabet) διαπραγματεύεται την αγορά της Wiz, μιας startup εξειδικευμένης στις υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας cloud, για ένα ποσό κοντά στα 23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν και η συναλλαγή μεταξύ των δύο εταιρειών θα μπορούσε να βρίσκεται στην τελική ευθεία, όπως αναμενόταν από τους «New York Times», η τελική υλοποίηση της συμφωνίας θα μπορούσε να έρθει σε σύγκρουση με τις αρχές ανταγωνισμού των ΗΠΑ. Προς το παρόν, οι ρυθμιστικές αρχές διστάζουν να επιτρέψουν στους τεχνολογικούς γίγαντες να απορροφήσουν νωρίς υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η Wiz είναι μια startup εξειδικευμένη στην ασφάλεια του υπολογιστικού νέφους (cloud security). Ιδρύθηκε το 2020 και έχει κερδίσει σημαντική προσοχή και επενδύσεις λόγω της καινοτόμου τεχνολογίας της, η οποία προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία για δεδομένα από πλατφόρμες όπως Amazon Web Services, Microsoft Azure και Google Cloud.

Αυτή η εξαγορά, αν ολοκληρωθεί, θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Google και στοχεύει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων της στην ασφάλεια του υπολογιστικού νέφους.

Οι τεχνολογίες της Wiz θα προσφέρουν μια ισχυρή λύση για την ασφάλεια των δεδομένων, βοηθώντας την Google να ανταγωνιστεί καλύτερα άλλους μεγάλους παίκτες στον τομέα του cloud computing. Αν βέβαια αυτή η εξαγορά ολοκληρωθεί με τα τόσα θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει η Google.