Το παιχνίδι στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο θα αγριέψει, έστω κι αν η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Κομισιόν δείχνει πανηγυρική. Μια νέα ακροβολισμένη παρέα στο Ευρωκοινοβούλιο φρόντισε από την αφετηρία να εκπέμψει το μήνυμα ότι τα χτυπήματα θα είναι συνεχή. Δεν υπάρχουν πλέον ακροδεξιές παραφυάδες στην Ευρωβουλή, αλλά συγκροτημένες ομάδες που αυξάνουν τον ζωτικό χώρο τους και το ακροατήριό τους. Με τον Βίκτορ Ορμπαν ηγήτορα και από δίπλα τη Λεπέν και τους ευρωβουλευτές της, αλλά και τους εκπροσώπους της Μελόνι που φαίνεται να κινούνται αυτόνομα, ωστόσο προς την ίδια κατεύθυνση, το Μπερλεμόν θα κληθεί αρκετές φορές να αναζητήσει συμβιβαστικές φόρμουλες. Διαφορετικά το σκηνικό των συγκρούσεων δεν θα έχει προηγούμενο στην ιστορία της ΕΕ. Η Αφροδίτη Λατινοπούλου, από τη νέα ομάδα του Ορμπαν που άφησε το ΕΛΚ για να καθοδηγήσει την Ευρώπη, δεν ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρεμιέρα, αλλά η παρέμβαση της ακροδεξιάς ευρωβουλευτή Εύα Ζαγιάτσοβσκα από την Πολωνία, μπορεί να λειτουργήσει ως προσάναμμα. «Με όσα έχει κάνει, η θέση της είναι στη φυλακή και όχι στην Κομισιόν», είπε για τη Φον ντερ Λάιεν η 32χρονη καθηγήτρια Ιστορίας από το Ράντομ της Nοτιοανατολικής Πολωνίας, ένα βασικό κέντρο αντικομμουνιστικών διαδηλώσεων τη δεκαετία του ’80. Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα βραχυκύκλωσε, αντιλαμβανόμενη προφανώς όσα έπονται στη νέα πενταετία.

Τα αντισώματα εμφανίστηκαν και άρχισαν να λειτουργούν εξαρχής. Οι συντηρητικοί του ΕΛΚ, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι ένωσαν ξανά δυνάμεις, ενώ στο μέτωπο εντάχθηκαν πλέον και οι Πράσινοι. Εάν τα πράγματα εκτραχυνθούν, δεν αποκλείεται να κινηθεί στην ίδια πορεία και η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εφόσον τιθασεύσει τα δικά της ακροβολισμένα μέλη. Με τη γλώσσα των αριθμών, το νέο μέτωπο διαθέτει υπεροπλία, αλλά το σκηνικό δεν έχει καμία σχέση με εκείνο που είχε διαμορφωθεί το 2019. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει ανάγκη στήριξης από τη Μελόνι, πολύ περισσότερο από τον Ορμπαν, αλλά μένει να φανεί εάν το νέο κολέγιο των επιτρόπων θα συγκροτηθεί με στόχο και μια εικόνα εξισορρόπησης.

Τη νέα εικόνα είναι πρόδηλο ότι «ζυγίζει» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας το βλέμμα όχι μόνον στις Βρυξέλλες, αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο. Οι εγχώριες ευρωκάλπες, άλλωστε, παρόμοια μηνύματα με την υπόλοιπη ΕΕ έστειλαν και η αποκωδικοποίησή τους βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ακραιφνείς συντηρητικοί δεν αφυπνίστηκαν τυχαία. Αρχισαν να ξιφουλκούν επειδή έχουν διαγνώσει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αναδεικνύει αδύνατα σημεία στο Μαξίμου. Η επιλογή του έλληνα επιτρόπου – με δεδομένο ότι ο κύκλος του Μαργαρίτη Σχοινά έχει ολοκληρωθεί – θα μπορούσε να υπηρετεί και μία νέα συνταγή.

Από αυτή την οπτική, η προοπτική μιας μετακόμισης του Απόστολου Τζιτζικώστα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Κομισιόν, καταγράφεται περισσότερο ως αποστολή και λιγότερο ως θεσμική υποχρέωση. Τα πλεονεκτήματα δείχνουν πολύ περισσότερα από τα εμπόδια. Κλείνοντας 12ετία στην Περιφέρεια, ο Τζιτζικώστας θα μπορούσε, μόλις στα 46 χρόνια του, να ανοίξει νέο κύκλο. Το 2016 στήριξε, μαζί με τον Αδωνη Γεωργιάδη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κομματική ηγεσία, συνεπώς υπάρχει μια προϊστορία σύμπλευσης. Και στη «μαύρη τρύπα» του Βορρά, διατηρεί τη δική του δυναμική. Η ΝΔ κάνει βουτιά σχεδόν σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας και χάνει τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ ο Βελόπουλος προσεγγίζει πιο εύκολα τους διαμαρτυρόμενους. Αλλά ο Τζιτζικώστας επανεκλέγεται με ποσοστά άνω του 60%. Με έρεισμα στους καραμανλικούς που περισσεύουν στον Βορρά, θα μπορούσε να λειτουργήσει όχι μόνον ως ανάχωμα σε νέες διαρροές, αλλά να μπει μπροστά και για επαναπατρισμούς. Η εκλογή του το 2019 στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών αποτέλεσε όχημα και για απευθείας επαφές με τους σοσιαλιστές και άλλες πολιτικές ομάδες, συνεπώς οι δικοί του δίαυλοι είναι από καιρό ανοικτοί και στο νέο ευρωπαϊκό μέτωπο. Σε αυτή τη συγκυρία, ο Τζιτζικώστας δείχνει πολλαπλά χρήσιμος. Εντός δεκαημέρου θα είναι ξεκάθαρο εάν από το κεντρικό επιτελείο τον εμφανίζουν στην κορυφή της λίστας γιατί βρίσκεται πράγματι εκεί ή επειδή ο Μητσοτάκης θέλει ξανά να αιφνιδιάσει.