«Φτάνει. Yeter. Enough.» είναι το μήνυμα ενός από τα βίντεο που φτιάχτηκαν για σήμερα, που συμπληρώνονται 50 έτη από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Στο παρακάτω βίντεο αναπαράγονται με αριθμούς τα σημαντικότερα της μαύρης επετείου.

Συγκεκριμένα, το βίντεο ξεκινάει δείχνοντας ένα κλαδί ελιάς και στην συνέχεια εμφανίζονται οι αριθμοί – κλειδιά για την τουρκική εισβολή. Πρώτα λέει ότι το 36,2% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει υπό κατοχή.

Τι δείχνει το βίντεο

Μετά αναφέρει ότι 162.000 Ελληνοκύπριοι έγιναν πρόσφυγες στη χώρα τους, ότι 1619 άτομα κηρύχθηκαν αγνοούμενα. Σήμερα, η τύχη 758 ατόμων παραμένει άγνωστη. 20.000 Ελληνοκύπριοι και Μαρωνίτες επέλεξαν να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σήμερα, 331 άτομα εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένα.

Περισσότεροι από 43.000 Τούρκοι στρατιώτες παραμένουν στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από το 1974, περισσότεροι από 160.000 Τούρκοι έποικοι μεταφέρθηκαν στις κατεχόμενες περιοχές, αλλάζοντας το δημογραφικό προφίλ και την πληθυσμιακή ισορροπία της Κύπρου.

Τέλος, αναφέρει ότι «Τα γεωγραφικά ονόματα έχουν αλλάξει παράνομα και η πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά εξαλείφεται συστηματικά με στόχο την τελική «τουρκοποίηση» των κατεχομένων περιοχών.»

Δείτε το βίντεο του ΥΠΕΞ της Κύπρου

Το βίντεο της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ετοίμασε βίντεο ανήμερα των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Τα πλάνα αυτά παρουσιάζουν τον πόνο των ανθρώπων που έζησαν την τουρκική εισβολή.

Πέραν τούτων μέσα σε αυτό, παρουσιάζονται και οι δηλώσεις που είχε κάνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, από το βήμα του ΟΗΕ το 2023, αλλά και φέτος στο Συμβούλιο της Ευρώπης.