Ξεκίνησε πλέον και τυπικά η διαδικασία προετοιμασίας των εσωκομματικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου για την εκλογή νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, με την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του κόμματος, που έχει την ευθύνη της διεξαγωγής τους.
Πρόκειται για το ενδεκαμελές όργανο που έχει την αρμοδιότητα να θέτει τους κανόνες και το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας. Εχει επίσης την ευθύνη να προγραμματίσει τα ντιμπέιτ των υποψηφίων και την ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στην οποία θα παρουσιάσει ο καθένας το πολιτικό πλαίσιο της υποψηφιότητάς του. Αλλά και να εξασφαλίσει τα τεχνικά ζητήματα των εκλογών που αφορούν τις αίθουσες όπου θα στηθούν οι κάλπες, την εταιρεία που θα διαχειριστεί την ψηφοφορία, τις εφορευτικές επιτροπές κ.λπ.
Η ΕΔΕΚΑΠ, κατά την πρώτη της χθεσινή συνεδρίαση, επί της ουσίας επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να εφαρμόσει στις επικείμενες εσωκομματικές διαδικασίες τα όσα ίσχυσαν και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, του 2021. Ενώ τα μέλη της ανανέωσαν το ραντεβού τους από τη Δευτέρα, οπότε θα αρχίσουν οι συνεχείς συνεδριάσεις του οργάνου με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων που θα ορίσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι.
Αίσθηση, σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά της ψηφοφορίας, προκάλεσε η δήλωση της Αννας Διαμαντοπούλου (στην ΕΡΤ και στο Mega) ότι θεωρεί «δεδομένο» ότι στα εκλογικά τμήματα θα υπάρχουν και δικαστικοί αντιπρόσωποι. Τόνισε, μάλιστα, εμφατικά ότι θεωρεί προϋπόθεση να υπάρχουν δικαστικοί αντιπρόσωποι στις κάλπες, θέτοντας επί της ουσίας ζήτημα εξασφάλισης της νομιμοποίησης της εκλογής του επόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Οι δικηγόροι
Η αναφορά, όπως ήταν λογικό, προκάλεσε ενόχληση σε κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη που υπενθύμιζαν ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο ζήτημα σε ανάλογες προηγούμενες διαδικασίες, την ασφάλεια των οποίων εξασφάλιζαν, άλλωστε, όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η Διαμαντοπούλου επανήλθε, λοιπόν, αργότερα χθες διευκρινίζοντας πως προτείνει την «παρουσία εθελοντών δικηγόρων» με «στόχο να ενισχύσει την εύρυθμη λειτουργία μιας πολύπλοκης διαδικασίας, να προσθέσει αξιοπιστία», ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι «τα στελέχη του κόμματος, τα μέλη μας, έχουν μεγάλη εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια στη διοργάνωση των εσωκομματικών εκλογών, που δεν έχουν αμφισβητηθεί ποτέ από κανέναν». Πηγές από την ΕΔΕΚΑΠ επιβεβαίωσαν πως η εθελοντική παρουσία δικηγόρων ισχύει ούτως ή άλλως και είχε εφαρμοστεί και στις εσωκομματικές εκλογές του 2021, με εγκύκλιο με την οποία οι εφορευτικές επιτροπές συγκροτήθηκαν σε συνεννόηση με τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους, σε εθελοντική βάση. Το ίδιο, όπως διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές, θα ζητηθεί και αυτή τη φορά.
Πέρα από τα διαδικαστικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του σε μέλη του ΠΑΣΟΚ στον Βόλο, επανέλαβε την άποψη ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να δεσμευτούν ηθικά ότι θα είναι παρόντες στο κόμμα και την επόμενη ημέρα. «Δεν μπορώ να το επιβάλω, αλλά το θεωρώ έντιμο και δίκαιο», είπε, «όχι προς εμένα, αλλά προς τον απλό κόσμο της παράταξης που αγωνίστηκε και στέριωσε το ΠΑΣΟΚ ως ισχυρό, αυτόνομο πολιτικό πόλο».
Ερωτηθείσα σχετικά, η Αννα Διαμαντοπούλου απάντησε ότι «δεν είναι δυνατόν να κατεβαίνεις σε μια διαδικασία τέτοια και να μην είναι απολύτως σαφές ότι την επόμενη ημέρα θα συστρατευτείς και θα συνθέσεις, και αυτή η σύνθεση είναι αυτή που θα κάνει αυτό που λέμε το μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ. Με όποιον τρόπο, θα είμαι εκεί».
Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης μετέβη στην Κύπρο όπου θα συμμετέχει, σήμερα και αύριο, σε εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 50 ετών από την παράνομη τουρκική εισβολή, ενώ θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.