Ενα ψήφισμα που ζητά από την αλβανική κυβέρνηση να κινήσει ενέργειες για την άρση του εμπόλεμου από την Ελλάδα ενέκρινε με διακομματική πλειοψηφία η Βουλή της Αλβανίας, που αποφάσισε και τη σύσταση ομάδας εργασίας με αντικείμενο την επίλυση των σχετικών προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Ωραίο ακούγεται αυτό, ε; Ε, μη βιάζεστε. Η εν λόγω πρόταση κατατέθηκε στη Βουλή από το κόμμα PDIU, δηλαδή των Τσάμηδων. Οι οποίοι, όπως οι ίδιοι εξηγούν, θέλουν την κατάργηση του εμπόλεμου από την Ελλάδα διότι αποτελεί εμπόδιο στις εδαφικές διεκδικήσεις τους στην περιοχή της Θεσπρωτίας. Λένε, δηλαδή, ότι με την άρση του εμπόλεμου θα ανοίξει ο δρόμος για να καταθέσουν δικαστικές προσφυγές. Οι Τσάμηδες βέβαια μπορούν να λένε ό,τι τους καπνίσει, αλλά, για να είμαστε εμείς δίκαιοι, την άρση του εμπόλεμου η Αθήνα και τα Τίρανα την έχουν ούτως ή άλλως ξανασυζητήσει. Εξάλλου βασίζεται στον αναγκαστικό νόμο «Περί δικαιοπραξιών εχθρών και μεσεγγυήσεως εχθρικών περιουσιών» που πέρασε ο Ιωάννης Μεταξάς με την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940, καθώς και σε ένα ανενεργό βασιλικό διάταγμα της ίδιας χρονιάς που όριζε την Αλβανία ως de facto εχθρικό κράτος λόγω της πρόσδεσής της στην Ιταλία. Ολα αυτά βεβαίως καμία βάση δεν έχουν σήμερα. Γι’ αυτό και το 2020 ο Νίκος Δένδιας, ως υπουργός Εξωτερικών τότε, είχε δηλώσει από τα Τίρανα ότι πρόκειται για αναχρονισμό που θα λυθεί.

Νέο μπλόκο σε ανεξάρτητη Αρχή

Νέα δράματα μας προκύπτουν με τις ανεξάρτητες Αρχές. Σας είχα γράψει για την αναβολή της προγραμματισμένης συζήτησης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την εκλογή νέου Συνηγόρου του Πολίτη και την αντικατάσταση του Ανδρέα Ποττάκη, του οποίου η θητεία είχε λήξει εδώ και αρκετούς μήνες. Η πληροφόρησή μου ήταν ότι η κυβέρνηση αναζητούσε εδώ και καιρό το πρόσωπο που θα πετύχει την πλειοψηφία των 3/5 της Διάσκεψης που απαιτείται για τον διορισμό μελών ανεξάρτητων Αρχών, ώστε να μην επαναληφθούν τα παρατράγουδα που καταγράφηκαν στην αλλαγή της σύνθεσης της ΑΔΑΕ (που είναι υπό την κρίση του ΣτΕ). Και είχε καταλήξει στο να προτείνει για τη θέση τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Δημήτρη Σωτηρόπουλο, που έχει βιογραφικό και προφίλ κατάλληλα για να γίνει αποδεκτός και από την αντιπολίτευση. Ως εδώ όλα καλά. Από όταν πήγε η πρόταση στη Βουλή, η αντιπολίτευση έχει αναβάλει όχι μία αλλά δύο φορές τη σχετική ψηφοφορία, χωρίς να έχει εκφράσει καμία αντίθεση στο πρόσωπο, ζητώντας περισσότερο χρόνο για να το… σκεφτούν. Κι όταν άρχισα να ρωτάω τι συμβαίνει, η απάντηση που πήρα από κοινοβουλευτική πηγή μου ήταν ότι θεωρούν ότι η κυβέρνηση σπεύδει να αλλάξει τον Συνήγορο του Πολίτη τώρα, μες στο καλοκαίρι, για περίπου τον ίδιο λόγο που είχε σπεύσει να κάνει τις αλλαγές στην ΑΔΑΕ. Εν προκειμένω, για να προλάβει να μπλοκάρει κάποιο πόρισμα που ετοιμάζει η ανεξάρτητη Αρχή για συγκεκριμένη υπόθεση.

Μέτωπα

Εγώ θυμίζω απλώς ότι μία από τις τελευταίες δημόσιες πράξεις του Ποττάκη ήταν να τα βάλει με το Λιμενικό, δημοσιοποιώντας το γεγονός ότι είχε στείλει στην ηγεσία του δύο επιστολές με τις οποίες τους ζητούσε να κάνουν εσωτερική έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου, το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο στη Μεσόγειο με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες. Και ότι, εξαιτίας της άρνησης του Λιμενικού, αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη δική της αυτεπάγγελτη έρευνα η Αρχή. Για το ίδιο θέμα είχε συνεργαστεί και με την Ευρωπαία Συνήγορο, την Εμιλι Ο’Ράιλι, που ήταν καταπέλτης εναντίον των χειρισμών των ελληνικών Αρχών. Και… κατηγορείται, όπως μου λένε, ότι κακολόγησε τις ελληνικές Αρχές για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού και για τις επαναπροωθήσεις μιλώντας σε ευρωπαϊκές Αρχές, όπως η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το αν όλα αυτά συνδέονται με την τωρινή αλλαγή του το γνωρίζουν μόνο όσοι παίρνουν τις σχετικές αποφάσεις. Είναι όμως γεγονός ότι άνοιξε μέτωπα…

Στη μάχη

των υπογραφών

Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου θα έχουν, τελικά, περιθώριο να συλλέξουν και να καταθέσουν τις υπογραφές υποστήριξης από μέλη του ΠΑΣΟΚ οι οκτώ υποψήφιοι πρόεδροί του, προκειμένου να θεωρείται έγκυρη η υποψηφιότητά τους. Ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Δούκας έχουν ήδη ξεπεράσει το όριο των 5.000, ενώ οι πληροφορίες μου λένε ότι το ίδιο έχει κάνει κι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Χρόνος υπάρχει πολύς πάντως, αν και δεν θα έπαιρνα όρκο ότι θα τις πετύχουν όλοι.

Η νύφη και η Ευρωβουλή

Εν τω μεταξύ, σε πολύφερνη νύφη εξελίσσονται τα μέλη του παπανδρεϊκού μπλοκ των στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ. Διότι αρκετοί συνεργάτες υποψήφιων προέδρων ισχυρίζονται ότι έχουν εξασφαλίσει τη στήριξή τους, αλλά η αλήθεια δεν είναι ακριβώς αυτή. Το μπλοκ δεν θα κινηθεί στις εκλογές αυτές ενιαία. Οσο για τους ίδιους τους Παπανδρέου, ο Γιώργος δεν έχει πάρει θέση και ο Νίκος έχει βγει υπέρ Γερουλάνου. Ο οποίος, παρεμπιπτόντως, εξασφάλισε και τη στήριξη ενός ακόμη ευρωβουλευτή, του Σάκη Αρναούτογλου. Ο Γιάννης Μανιάτης αναμένεται να στηρίξει Ανδρουλάκη.

Αποστολή στην Κύπρο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, είναι στην Κύπρο, όπως και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης της «μαύρης» επετείου της Εισβολής. Χθες συνάντησε τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο όποιος τον υποδέχθηκε ενθυμούμενος πόσο πολύ είχε στηρίξει την Κύπρο στο Ευρωκοινοβούλιο, με πολλές παρεμβάσεις για το Κυπριακό και συνεργασία με κύπριους συναδέλφους του. Η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στην υπό εξέλιξη προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που η Χαριλάου Τρικούπη στηρίζει σθεναρά.