Οι διακοπές ρεύματος το καλοκαίρι είναι δυστυχώς συχνές. Οταν, δε, είναι και παρατεταμένες, ένα συχνό ερώτημα που μας απασχολεί όλους μας είναι τι κάνουμε με τα τρόφιμα που αποθηκεύουμε στο ψυγείο (στην ψύξη αλλά και στην κατάψυξη). Ποια μπορούμε να καταναλώσουμε με ασφάλεια, ακόμη και ύστερα από ώρες χωρίς ρεύμα, και ποια πρέπει να πετάξουμε αμέσως ώστε να μη δηλητηριαστούμε;
Στο επίκαιρο αυτό ζήτημα έρχεται να δώσει απάντηση το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), με τους ειδικούς να τονίζουν πως σημαντικός παράγοντας στη δύσκολη αυτή εξίσωση είναι πόση ώρα παραμένουν τα τρόφιμα σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία. Με βάση λοιπόν αυτόν τον σημαντικό κανόνα, οι ειδικοί έχουν δημιουργήσει μια λίστα τροφίμων τα οποία πρέπει να πετάμε χωρίς δεύτερη σκέψη εάν παραμείνουν περισσότερες από δύο ώρες σε θερμοκρασία πάνω από 4 βαθμούς Κελσίου.
Ποια συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο αυτό; Ωμά ή μαγειρεμένα κρέατα, πουλερικά, θαλασσινά και ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως είναι το γάλα, τα γιαούρτια, τα μαλακά τυριά κ.ο.κ.), αλλά και οι ζύμες (π.χ. έτοιμες πίτσες), τα αβγά και τα τεμαχισμένα φρούτα.
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως η θερμοκρασία αυτή (δηλαδή οι 4 βαθμοί Κελσίου) συνιστάται για την ορθή συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο μας. Και αυτό διότι έχει τεκμηριωθεί πως πάνω από αυτή αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς μικρόβια στα φαγητά, τα οποία ευθύνονται για τροφικές δηλητηριάσεις. Ομως, πώς μπορεί να γνωρίζει κανείς για πόσο διάστημα τα τρόφιμα συντηρήθηκαν στην κατάλληλη θερμοκρασία και πότε ξεκίνησε το θερμόμετρο του ψυγείου να δείχνει ανοδικές τάσεις; Οι ειδικοί της USDA τονίζουν πως ο γενικός κανόνας θέλει τα ψυγεία που λειτουργούν καλά να συντηρούν μια κατάλληλη θερμοκρασία ακόμη και για 4 ώρες χωρίς ρεύμα.
Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, σύμφωνα με την Dr Jill Roberts, αναπληρώτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, είναι να αποφεύγουμε να ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου συχνά. Στην αντίθετη περίπτωση, η θερμοκρασία περιβάλλοντος θα «τρυπώσει» στο εσωτερικό του ψυγείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τα… μυστικά της κατάψυξης. Τα τρόφιμα στην κατάψυξη είναι πιο… ανθεκτικά. Για την ακρίβεια, μπορεί να αντέξουν 24 ώρες ή ακόμη και 48 ώρες εφόσον η πόρτα παραμένει κλειστή. Σημαντική παράμετρος, όμως, για τη διατήρηση των κατεψυγμένων τροφίμων είναι και πόσο γεμάτα είναι τα ράφια και τα συρτάρια.
Πιο συγκεκριμένα, όσο πιο γεμάτη είναι η κατάψυξη τόσο αυξάνεται και ο χρόνος αντοχής των τροφίμων εντός της. Ομως, τα τρόφιμα που θα αποψυχθούν έως ότου έρθει το ρεύμα, όπως είναι για παράδειγμα το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια, δεν πρέπει να καταψυχθούν εκ νέου. Αντιθέτως, εκείνα που διατηρούν κρυστάλλους πάγου και είναι παγωμένα όταν τα αγγίζετε είναι ασφαλή.
Εξαίρεση αποτελεί το παγωτό, με τους ειδικούς να συστήνουν πως πρέπει να πεταχτεί, ενώ τρόφιμα όπως είναι τα φρούτα και λαχανικά μπορούν να παραμείνουν στην κατάψυξη, είναι όμως πιθανό, όταν αποψυχθούν, να έχουν χάσει λίγο από τη γεύση τους.
Τα τρόφιμα που αντέχουν. Η ζάχαρη/σάκχαρα, το αλάτι και τα οξέα φαίνεται πως συντηρούν για μεγαλύτερο διάστημα τα τρόφιμα ακόμη και σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Ετσι για παράδειγμα οι μαρμελάδες, το φιστικοβούτυρο, το ψωμί, τα σκληρά τυριά και οι σος με βάση το ξίδι είναι εκείνα τα προϊόντα που θα χαλάσουν τελευταία.
Τα φρούτα και τα λαχανικά – εφόσον δεν έχουν τεμαχιστεί – είναι επίσης τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν και ύστερα από μια παρατεταμένη διακοπή ρεύματος, καθώς ούτως ή άλλως διατηρούνται για μερικές ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Εν τω μεταξύ, μια σημαντική σύσταση που απευθύνουν οι ειδικοί είναι πως δεν πρέπει να δοκιμάζουμε τρόφιμα για να εξετάσουμε εάν έχουν χαλάσει. Και έπειτα σημειώνουν πως συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης, τα οποία συνήθως εμφανίζονται μία έως τρεις ημέρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, περιλαμβάνουν πονόκοιλο, διάρροια, πυρετό, πονοκέφαλο και εμετό. Και παρότι, ευτυχώς, η ανάρρωση είναι σύντομη, στην περίπτωση σοβαρών εκδηλώσεων, όπως η αφυδάτωση, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με γιατρό.