Με τον στίχο «Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος», ποιήματος του Λεωνίδα Μαλένη που μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμήνευσε πρώτος ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, συνοδεύει το μήνυμά του για την Κυπριακή τραγωδία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την τουρκική εισβολή, «μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: «Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος».

Δείτε την ανάρτηση:

Στις εκδηλώσεις μνήμης ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα θα προσγειωθεί στην Κύπρο για να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης στο Προεδρικό Μέγαρο, καλεσμένος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα βρεθεί στην Κύπρο στην μαύρη επέτειο της 20ης Ιουλίου. Τον Μητσοτάκη θα συνοδεύσει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Στις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα το πρωί του Σαββάτου στην Κύπρο θα βρεθεί ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» δήλωσε ότι «αισιόδοξος, συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι θα έχουμε ακόμα μια ευκαιρία οι δύο κοινότητες να καθίσουν στο τραπέζι, να υπάρχει μια επανέναρξη των συνομιλιών στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με ορισμένους όρους οι οποίοι είναι απαράβατοι: πρέπει να υπάρχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα. Αυτές είναι μη διαπραγματεύσιμες έννοιες για το μέλλον της Κύπρου, εφόσον θα μπορούσε να υπάρχει μια συμφωνία»…