Μπορεί να πληθαίνουν οι φωνές στους κόλπους των Δημοκρατικών που ζητάνε από τον Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την υποψηφιότητα για την προεδρία, αλλά κάποιοι αναλωτές έχουν πολύ διαφορετική γνώμη.

Πρόσφατα 30 Δημοκρατικοί βουλευτές ζήτησαν να αποσυρθεί ο Μπάιντεν, καθώς δεν διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να νικήσει τον Τραμπ.

Ο καθηγητής Ιστορίας όμως στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Άλαν Λίχτμαν, έχει πολύ διαφορετική άποψη.

Μιλώντας το Σάββατο 20 Ιουλίου στο Houston Chronicle ήταν ξεκάθαρος λέγοντας: «Φυσικά ο Μπάιντεν μπορεί να κερδίσει». Και πρόσθεσε: «Όλοι εκείνοι οι επικριτές που λένε ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί να κερδίσει -οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί παράγοντες, οι ειδικοί, οι αρθρογράφοι, οι δημοκρατικοί πολίτες – τι κοινό έχουν; Έχουν μηδενικό ιστορικό στην πρόβλεψη εκλογών».

Αντιδρώντας ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τραμπ στην παρέμβαση του καθηγητή, είπε -μάλλον με ειρωνεία- στο Newsweek «Ποιος είναι ο Άλαν Λίχτμαν;».

Ο Λίχτμαν, χρησιμοποιώντας το μοντέλο του «Κλειδιά για τον Λευκό Οίκο» (“Keys to the White House”), έχει προβλέψει σωστά τον νικητή κάθε προεδρικής εκλογής από το 1984. Το μοντέλο του χρησιμοποιεί 13 “διαγνωστικές ερωτήσεις” που καθορίζουν εάν ο πρόεδρος -ή ο υποψήφιος του κόμματός του εάν δεν είναι ξανά υποψήφιος- θα επανεκλεγεί.

Ο ειδικός χαρακτήρισε τις κριτικές για την ικανότητα του Μπάιντεν να κερδίσει τις εκλογές τον Νοέμβριο «αθλητικό ραδιόφωνο».

«Δεν έχει επιστημονική βάση η [κριτική]. Μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα, αλλά θα πρέπει να κάνετε αυτό που είπε ο μεγάλος φιλόσοφος Ντέιβιντ Χιουμ για αυτό που πρέπει να κάνετε σε έργα δεισιδαιμονίας: πετάξτε τα στις φλόγες», είπε ο Λίχτμαν.

«Έχω ένα σύστημα, με ιστορικό 40 ετών, που αγγίζει τη δομή του πώς λειτουργούν πραγματικά οι εκλογές. Κάθε κλειδί είναι μια ψήφος πάνω ή κάτω για τη δύναμη και την απόδοση του κόμματος που βρίσκεται στη κυβέρνηση. Και τα κλειδιά δεν δείχνουν μόνο ότι ο Μπάιντεν μπορεί να κερδίσει, αλλά πολλά θα πρέπει να πάνε στραβά για να χάσει ο Μπάιντεν» λέει με σιγουριά ο καθηγητής.

«Οι Δημοκρατικοί κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ανατρέψουν την ετυμηγορία της ιστορίας»

Τα 13 κλειδιά στο μοντέλο του Λίχτμαν, το οποίο ανέπτυξε με τον Ρώσο γεωφυσικό Vladimir Keilis-Borok, είναι τα εξής: κομματική εντολή, χωρίς πρωταρχικό διαγωνισμό, υφιστάμενος που επιδιώκει επανεκλογή, κανένα τρίτο κόμμα, ισχυρή βραχυπρόθεσμη οικονομία, ισχυρή μακροπρόθεσμη οικονομία , μεγάλη αλλαγή πολιτικής, καμία κοινωνική αναταραχή, κανένα σκάνδαλο, καμία ξένη ή στρατιωτική αποτυχία, μεγάλη εξωτερική ή στρατιωτική επιτυχία, χαρισματικό κατεστημένο και μη χαρισματικός αμφισβητίας.

Στο πλαίσιο αυτού του μοντέλου, εάν πέντε ή λιγότερα κλειδιά είναι ψευδή, ο υφιστάμενος υποψήφιος προβλέπεται να κερδίσει τις εκλογές, αλλά εάν έξι ή περισσότερα κλειδιά είναι ψευδή, ο αμφισβητίας  του κατεστημένου φορέα (δηλαδή Ντόντλντ Τραμπ) προβλέπεται να κερδίσει.

«Το κόμμα που κρατά τον Λευκό Οίκο ποτέ, επαναλαμβάνω, ποτέ δεν κέρδισε επανεκλογή από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν υπάρχει μια ανοιχτή θέση χωρίς νυν υποψήφιο και ένας εσωκομματικός ανταγωνισμός», είπε ο Λίχτμαν στο Newsweek.

Και πρόσθεσε: «Οι Δημοκρατικοί κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ανατρέψουν την ετυμηγορία της ιστορίας, να κάνουν κάτι αντιπαραγωγικό και πρωτοφανές σε όλα τα χρόνια της δημοκρατίας μας. Και ποιος ξέρει; Μπορεί να καταφέρουν να κόψουν τον λαιμό τους και να «δώσουν» τις εκλογές στον Ντόναλντ Τραμπ»

Ωστόσο, ο Λίχτμαν, δεν έχει κάνει ακόμη την τελική του πρόβλεψη για τον Νοέμβριο. «Υπάρχουν τόσα πολλά ακόμα στον αέρα. Περιμένω το Συνέδριο των Δημοκρατικών για να δω εάν θα έχουμε μια έκρηξη κοινωνικής αναταραχής όπως είδαμε το 1968. Δεν το περιμένω, αλλά αυτό θα μπορούσε να στρέψει το κλειδί της κοινωνικής αναταραχής ενάντια στη κυβέρνηση», είπε.

«Περιμένω επίσης να δω εάν [ανεξάρτητος υποψήφιος] Ρόμπερτ Κένεντι ο νεώτερος, σταθεροποιηθεί τουλάχιστον στο 10% στις δημοσκοπήσεις. Δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Και επίσης περιμένω να δούμε αν ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, ο Μπάιντεν μια κατάπαυση του πυρός και μια απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα θα μπορούσε να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα κλειδιά της εξωτερικής μου πολιτικής».

Σημειώνεται ότι ο Λίχτμαν την Παρασκευή 19 Ιουλίου, έγραψε στο X, «Ποτέ δεν έχω δει ένα κόμμα με τόσο πρόθεση για αυτοκαταστροφή όσο το Δημοκρατικό Κόμμα είναι αυτή τη στιγμή, να χτυπάει τον δικό του πρόεδρο και τον υποτιθέμενο υποψήφιο που επιλέχθηκε από τους ψηφοφόρους».