Στην κορύφωσή του έφτασε απόψε, τη νύχτα της Κυριακής (21/07), η πανσέληνος του Ιουλίου, με το «Φεγγάρι του Ελαφιού» να χαρίζει εκπληκτικές εικόνες και να φωτίζει το νυχτερινό ουρανό.

Οι τυχεροί που βρέθηκαν στο Σούνιο, στο ΚΠΙΣΝ και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων -μεταξύ των οποίων σε Ναύπλιο και Χαλκιδική- έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το εκπληκτικό θέαμα με το ολόγιομο φεγγάρι.

Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες

Από τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο

Από την Χαλκιδική

Από το Ναύπλιο

Το ολόγιομο φεγγάρι που κοσμεί τον ουρανό εδώ και περίπου τρεις ημέρες, φτάνει στην κορύφωσή του απόψε το βράδυ.

Η πανσέληνος του Ιουλίου, είναι η τελευταία κανονική πανσέληνος: Στη συνέχεια θα κάνουν την εμφάνισή τους τέσσερις διαδοχικές «υπερ-πανσέληνοι».

Η πανσέληνος του Ιουλίου ονομάζεται «Φεγγάρι του Ελαφιού», καθώς σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ανάπτυξης.

Τα ονόματα της πανσελήνου προέρχονται από διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Ιθαγενών Αμερικανών, των Αποικιακών Αμερικανών και των Ευρωπαϊκών πηγών. Σύμφωνα με το Old Farmer’s Almanac, η πανσέληνος του Ιουλίου ονομάστηκε έτσι επειδή τον συγκεκριμένο μήνα τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ανάπτυξης. Η έβδομη πανσέληνος του 2024 και η δεύτερη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο είναι γνωστή και ως «Πανσέληνος του Κεραυνού» και «Πανσέληνος του Σανού».

Η Πανσέληνος του Αυγούστου θα είναι και το επόμενο εποχιακό μπλε φεγγάρι, το οποίο συμβαίνει κάθε δύο ή τρία χρόνια και θα ανατείλει στις 19 Αυγούστου 2024.