Πως μπορεί μια γυναίκα που πέρασε την εμμηνόπαυση να μπορεί να χορεύει ολόκληρη νύχτα, να έχει τη δύναμη… βοδιού και να έχει ενέργεια για τον γάμο της, τα παιδιά της και τη δουλειά της;

Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην 60χρονη Τίνα Γουντς, διευθύντρια της βρετανικής εταιρείας Business for Health in London, που δραστηριοποιείται σε ζητήματα προληπτικής υγείας.

Οι εξετάσεις που έκανε στα 60α γενέθλιά της, πρόσφατα, έδειξαν ότι το μυαλό της είναι σαν μιας 34χρονης, η υγεία της καρδιάς της και ο μεταβολισμός της είναι 45χρονης.

Κάνοντας το τεστ GlycanAge –που είναι ένα τσιμματάκι δακτύλου- συνειδητοποίησε ότι μόλις σε 4 χρόνια μείωσε μείωσε τη βιολογική της ηλικία κατά μια 10ετία.

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγα χρόνια όταν πήρε την απόφαση να αλλάξει τον τρόπο που ζει.

«Ήμουν στη μέση της εγκατάλειψης του εταιρικού κόσμου, έβλεπα τα παιδιά μου να μπαίνουν στην ενηλικίωση και ξεκινούσα τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης» όπως λέει ίδια στο Business Insider. Έτσι, «αποφάσισα ότι αυτή θα ήταν μια καλή στιγμή για να ξεκινήσω μια πολύ απλή -αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική- αναζήτηση μακροζωίας».

Δίχως να δαπανήσει έναν πακτωλό χρημάτων, όπως κάνουν πολλοί που τους πιάνει κρίση ηλικίας, ακολούθησε τέσσερα βασικά βήματα.

Συμπληρώματα διατροφής

Όπως πολλοί άνθρωποι που αναζητούν μακροζωία, φροντίζει να καταναλώνει λίγη βιταμίνη D κάθε μέρα, και μετά υπάρχει Β12, ωμέγα-3 και κολλαγόνο για τις αρθρώσεις της, που σίγουρα δεν είναι όμως παλιά.

Για ασβέστιο, καταναλώνει ελβετικό τυρί -όταν δεν νηστεύει- και προσπαθεί να δίνει προτεραιότητα στη διατροφή πρωτεϊνών όπως το κοτόπουλο και το ψάρι, καθώς και πολλά φυτά. Τρώει φακές και τσιμπολογεί ξηρούς καρπούς, αποφεύγοντας γενικά τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Περιορισμός θερμίδων

Τέσσερις ημέρες την εβδομάδα επιμένει στο να τρώει μόνο ένα γεύμα την ημέρα, αν και δεν το καταφέρνει πάντα, κάτι που το θεωρεί ένα από τα μεγάλα κλειδιά για μια υγιή γήρανση. Είναι κάτι που το συνέστησε και ο ειδικός μακροζωϊας, ο γιατρός Nir Barzilai λέγοντάς της ότι είναι λογικό ένας μικρός θερμιδικός περιορισμός, και συγκεκριμένα λίγη ώρα νηστείας κάθε μέρα, μπορεί να είναι καλό για την ανθρώπινη μακροζωία.

Μέγιστη Πρόσληψη Οξυγόνου (VO2max)

Η ίδια επιδεικνύει θρησκευτική αφοσίωση στην άσκηση, απολαμβάνοντας να κάνει Zumba δύο φορές την εβδομάδα, συν προπόνηση ενδυνάμωσης στο σπίτι.

Θεραπεία υποκατάστασης ορμονών (HRT)

Η Τίνα Γουντς παρατήρησε ότι κατά την εμμηνόπαυση άρχισε να παίρνω λίγο βάρος και ένιωθε γενικά να έχει λίγη ενέργεια, δεν ένιωθε ο εαυτός της, είχε μειωμένη σεξουαλική οργμή κτλ. Έτσι ξεκίνησε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για την εμμηνόπαυση.

Ο γιατρό της, της πρότεινε να τη δοκιμάσει με τη μορφή τζελ οιστριόλης, το οποίο τρίβεται στο δέρμα, καθώς και κάψουλες προγεστερόνης και ένα μικρό κομμάτι τζελ τεστοστερόνης.

«Είναι εκπληκτικό να βλέπεις τον αντίκτυπο όλων αυτών των βασικών πραγμάτων: διατροφή, φυσική κατάσταση, σκοπός, χαρά» λεέι η ίδια, τονίζοντας ότι δεν κάνει ενδοφλέβιες μεταγγίσεις αίματος, θεραπείες με βλαστοκύτταρα και όλες αυτές τις μεθόδους που κοστίζουν τεράστια ποσά.

«Όλα αυτά τα κάνω με αρκετά χαμηλό κόστος. Είμαι πλέον πεπεισμένη ότι η ελπίδα και η ευτυχία θα ξεπεράσουν κάθε χάπι όταν πρόκειται για τη βελτίωση της βιολογικής γήρανσης. Αυτή είναι απλώς η γνώμη μου προς το παρόν, αλλά βασίζεται σε αυτό που έχω δει στον εαυτό μου» καταλήγει η ίδια.