Νέα στοιχεία από την εταιρεία αναλύσεων CivicScience δείχνουν ότι η ευνοϊκή θέση της Tesla μεταξύ των Δημοκρατικών έχει μειωθεί στο 16% στις 16 Ιουλίου, σε σύγκριση με 39% τον Ιανουάριο. Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ευνοϊκή θέση μειώθηκε στο 23% από 36% την ίδια χρονική περίοδο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της CivicScience, Τζον Ντικ, δήλωσε στο Yahoo Finance «τα δεδομένα της έρευνας έδειξαν σταθερά ότι οι Δημοκρατικοί, πιο στενά από τους Ρεπουμπλικάνους, συνδέουν τον Ίλον Μασκ και τις ενέργειές του με το εμπορικό σήμα».

Μποϊκοτάζ

Και αυτό θα μπορούσε να είναι προβληματικό για την επιχείρηση. Ο πωλητής της Tesla, Μαρκ Σπίγκελ, είπε στο Yahoo Finance ότι ένα πιθανό μποϊκοτάζ από τους Δημοκρατικούς θα ήταν «τρομερό» για την κατασκευάστρια ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

«Αποξένωσε εντελώς το μεγαλύτερο μέρος της αγοραστικής του βάσης… Θα σκοτώσει την επιχείρηση», προειδοποίησε ο Σπίγκελ. «Δεν μπορώ να φανταστώ ούτε έναν Δημοκρατικό, ή, ας πούμε, πολύ λίγους από αυτούς, πρόθυμους να αγοράσουν ένα Tesla αυτή την περίοδο».

Ο μακροχρόνιος επενδυτής της Tesla, Ρος Γκέρμπερ, της επενδυτικής εταιρείας Gerber Kawasaki, είπε στο Yahoo Finance ότι σκέφτεται να πουλήσει το όχημά του επειδή η υποστήριξη του Μασκ «δεν ευθυγραμμίζεται με τις αξίες μου». «Αυτή η τελική στάση του Ίλον με έχει φέρει σε μια πραγματικά δύσκολη ηθική θέση», είπε ο Γκέρμπερ. «Οδηγώ ένα Cybertruck και τώρα είναι σαν φορτηγό MAGA (Make America Great Again – το σύνθημα του Τραμπ)».

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Strategic Vision, ο αριθμός των ιδιοκτητών Tesla που προσδιορίζονται ως Δημοκρατικοί έχει μειωθεί στο 26% σε σύγκριση με 39% πέρυσι. Τα δεδομένα δείχνουν μια δραματική πτώση τον Νοέμβριο όταν ο Μασκ έκανε αντισημιτικά σχόλια για το X και έκτοτε μειώνεται σταθερά.

Πίστωση φόρου και ηλεκτροκίνηση

Και δεν είναι μόνο η ώθηση από τους Δημοκρατικούς που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μπροστά στην Tesla. Επαγγελματίες δήλωναν στο Yahoo Finance ότι οι απειλές από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρό του, γερουσιαστή Τζέι Ντι Βανς, για κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων θα είναι επίσης πλήγμα για τον ηγέτη των EV.

«Εάν η πίστωση των 7.500 δολαρίων εξαφανιστεί, η Tesla θα πρέπει να αυξήσει τις τιμές. Και αν χρειαστεί να αυξήσει τις τιμές, θα πουλήσει λιγότερα αυτοκίνητα», πρόσθεσε ο Σπίγκελ.

Ο Ρον Τζούζικοβ του Guggenheim είπε στο Yahoo Finance ότι η τρέχουσα ομοσπονδιακή πίστωση φόρου 7.500 δολαρίων για EV είναι ένας «παράγοντας-κλειδί οικονομικής προσιτότητας» για την εταιρεία και ότι η κατάργησή της θα ήταν «αρνητική».

Η αβεβαιότητα γύρω από τις εκπτώσεις φόρου για EV δεν είναι κάτι καινούργιο για την Tesla ή τις παλαιού τύπου αυτοκινητοβιομηχανίες. Ο διευθυντής χαρτοφυλακίου Gabelli Asset Management, Μπράιαν Σπονχάιμερ, είπε στο Yahoo Finance ότι το θέμα ήταν ένα «πολιτικό ποδόσφαιρο εδώ και αρκετό καιρό», ζητώντας προσοχή και μια «προσέγγιση αναμονής» από τους επενδυτές.

Ο Τραμπ, ωστόσο, δεν ακολούθησε τη στάση αυτή κατά την ομιλία του στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών. Ο πρώην πρόεδρος είπε στο πλήθος ότι «θα τερμάτιζε την εντολή των ηλεκτρικών οχημάτων την πρώτη μέρα – σώζοντας έτσι την αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ από την πλήρη εξάλειψη και εξοικονομώντας χιλιάδες δολάρια ανά αυτοκίνητο στους Αμερικανούς πελάτες».

«Αν ο Ίλον πιστεύει ότι η πληρωμή 45 εκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα στον Τραμπ θα εμποδίσει με κάποιο τρόπο τον Τραμπ να καταστρέψει την έκπτωση φόρου για τα EV, κάνει 100% λάθος», είπε ο Γκέρμπερ. «Το πρώτο πράγμα που θα επιδιώξουν είναι όλες οι εκπτώσεις φόρου ηλιακής ενέργειας και EV. Η κυβέρνηση έχει τεράστιο έλλειμμα και αυτά είναι εύκολο να σκοτωθούν».

Ο Μασκ, ωστόσο, δεν ανησυχεί

«Πάρτε τις επιδοτήσεις», έγραψεσε μια ανάρτηση στο X. «Θα βοηθήσει μόνο την Tesla».

Η υποστήριξη του Μασκ στον Τραμπ σηματοδοτεί μια αλλαγή από τις προηγούμενες υποστηρίξεις του. Το 2020, ο δισεκατομμυριούχος είπε ότι ψήφιζε για τον Πρόεδρο Μπάιντεν και το 2016 επέκρινε τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του εναντίον της Χίλαρι Κλίντον, λέγοντας: «Δεν φαίνεται να έχει τον χαρακτήρα που αντανακλά σωστά τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Περίπου τριάντα λεπτά μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ στις 13 Ιουλίου σε συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια, ο Μασκ ανακοίνωσε ότι ήταν όλοι μαζί με τον πρώην πρόεδρο. Σε μια ανάρτησή του στο X, ο Μασκ έγραψε: «Υποστηρίζω πλήρως τον πρόεδρο Τραμπ και ελπίζω για ταχεία ανάρρωσή του».

Έκτοτε, ο Μασκ χρησιμοποίησε το λογαριασμό του στο X για να καταδικάσει τους Δημοκρατικούς και να τροφοδοτήσει τις αφηγήσεις για την απόπειρα δολοφονίας στους 190 εκατομμύρια ακολούθους του.

Πηγή: ΟΤ