«Αν και ήταν πρόθεσή μου να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου», έγραψε ο Μπάιντεν σε επιστολή που αναρτήθηκε στο Χ. «Θα μιλήσω στο Έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφασή μου».

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις που «είναι μια εξαιρετική συνεργάτιδα» και σε δεύτερο μήνυμα την στήριξε πλήρως για να τον αντικαταστήσει ως υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία.

Διεκδίκησε τέσσερις προεδρικές υποψηφιότητες. Πέρασε 36 χρόνια στη Γερουσία των ΗΠΑ εκπροσωπώντας το Ντέλαγουερ. Ανέβηκε στις προεδρίες των ισχυρών επιτροπών Δικαστικών και Εξωτερικών Σχέσεων. Υπηρέτησε οκτώ χρόνια ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

Η πλήρης υποστήριξη στη Χάρις

Στην δεύτερη ανακοίνωσή του έγραφε «Συνάδελφοι Δημοκράτες, αποφάσισα να μην αποδεχθώ την υποψηφιότητα και να επικεντρώσω όλες μου τις δυνάμεις στα καθήκοντά μου ως Πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου. Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος του κόμματος το 2020 ήταν να επιλέξω την Κάμαλα Χάρις ως αντιπρόεδρό μου«.

Συμπλήρωσε πως «Και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα. Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου στην Κάμαλα για να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκρατικοί – ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε αυτό».

Η απόφαση του Μπάιντεν να αποχωρήσει από την κούρσα λιγότερο από ένα μήνα πριν από το συνέδριο του κόμματός του και λίγους μήνες πριν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες είναι πρωτοφανής στη σύγχρονη πολιτική εποχή. Ο τελευταίος εν ενεργεία πρόεδρος που εγκατέλειψε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή ήταν ο Λίντον Τζόνσον, του οποίου η επέκταση του πολέμου στο Βιετνάμ τη δεκαετία του 1960 δίχασε το Δημοκρατικό Κόμμα.

Κανένας πρόεδρος δεν έχει αποχωρήσει τόσο κοντά στο συνέδριο

Η αντικατάσταση του Μπάιντεν στην κορυφή του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών είναι πιθανό να προκαλέσει εσωτερικές δονήσεις στους Δημοκρατικούς, καθώς φιλόδοξα στελέχη ελιχθούν για να γίνουν διάδοχοί του παρά το χρίσμα στη Χάρις. Μένει να φανεί αν εξέχοντες κυβερνήτες, όπως η Γκρέτσεν Γουίτμερ του Μίσιγκαν και ο Γκάβιν Νιούσομ της Καλιφόρνιας θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν το χρίσμα.

Ο Χάρις φαίνεται να είναι η εύκολη λύση. Ήταν ήδη στην εκστρατεία. Ως έγχρωμη γυναίκα, απολαμβάνει μεγάλη υποστήριξη μεταξύ των Αφροαμερικανών, ένα πιστό κομμάτι του Δημοκρατικού συνασπισμού, ενώ μπορεί να σηκώσει τους τόνους και στα ζητήματα της άμβλωσης. Το ποσοστό αποδοχής της Χάρις ήταν μόλις 32% σε δημοσκόπηση του NBC News που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο μηχανισμός της τοποθέτησης ενός νέου ονόματος στα ψηφοδέλτια δημιουργεί επίσης μυριάδες νομικά ερωτήματα. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να θέσουν εμπόδια στο δρόμο του υποψηφίου, προβάλλοντας νομικές προκλήσεις με στόχο να κρατήσουν το πρόσωπο αυτό εκτός ψηφοδελτίου. Ενώ θα υπήρχε πρόβλημα και με τις χρηματοδοτήσεις που είχαν κοπεί στο όνομα των Μπάιντεν-Χάρις.

Τα ερωτήματα σχετικά με τις ικανότητες του Μπάιντεν τον κυνηγούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του, αλλά κορυφώθηκαν μετά το ντιμπέιτ του με τον Τραμπ στις 27 Ιουνίου. Έχανε τα λόγια του, μιλούσε ξεψυχισμένα και δεν κατάφερε να απαντήσει με πειθώ ενάντια σε σειρά καταφανών ψεμάτων του Τραμπ. Με 51 εκατομμύρια ανθρώπους να παρακολουθούν, απέτυχε να ολοκληρώσει απλές σκέψεις ή να πείσει τους ψηφοφόρους να τον επιλέξουν έναντι του Τραμπ.