Προ διετίας, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο νεώτερος, μπέρδεψε τον πόλεμο του Ιράκ -μια τεράστια δική του αποτυχία- με αυτόν της Ουκρανίας, προκαλώντας γέλιο και ειρωνία από τους επικριτές του.

Ωστόσο, εκείνος ο πρόεδρος που έχει αφήσει ιστορία με τις περισσότερες γκάφες είναι ο σημερινός Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Στον κινημαγροάφο, πολλοί είναι οι ηθοποιοί που έχουν υποδυθεί Αμερικανούς προέδρους, όμως τρεις είναι αυτοί που ξεχωρίζουν με την διακωμώδηση του θεσμού.

Λόιντ Μπρίτζες: «Στραβοί Πιλότοι»

Οι αδεξιότητες, τα λάθη, τα πεσίματα και οι αναγραμματισμοί του Μπάιντεν θυμίζουν, σε πολλούς, έναν φανταστικό πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Τόμας Μπένσον.

Πρόκειται ίσως για τον πιο αδέξιο κινηματογραφικό πρόεδρο των ΗΠΑ, τον οποίο υποδύεται ο Λόιντ Μπρίτζες, στην ταινία Στραβοί Πιλότοι σε F-16 Νο2.

Η υπόθεση κοντολογίς είναι η εξής: Μετά από αποτυχημένες προσπάθειες διάσωσης Αμερικανών αιχμαλώτων από ιρακινές φυλακές, οι σύμβουλοι του Προέδρου Τόμας Μπένσον υποψιάζονται έναν χαφιέ στις τάξεις τους.

Έτσι ο πρόεδρος όχι μόνο επιστρατεύει τον καλύτερο Αμερικανό στρατιώτη για να κάνει δουλειά, τον ήρωα πολέμου Τόπερ Χάρλεϊ (Τσάρλι Σιν), αλλά… συμμετέχει και ο ίδιος στην αποστολή. Εκεί ο Μπρίτζες «κεντάει» σατυρίζοντας πως μπορεί να είναι ένας πρόεδρος στον δικό του κόσμο -όπως συμβαίνει και με τον Νίλσεν- παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί από εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Για πολλούς οι ξεκαρδιστικές γκάφες του Μπένσον, που δεν αναγνωρίζει ακόμα και την ίδια του τη πρώτη κυρία των ΗΠΑ, πέφτει ή μιλάει στο κενό- έχουν εμπνεύσει συσχετισμούς με τον ίδιο τον Τζο Μπάίντεν.

Πήτερ Σέλερς: Ο καλοκάγαθος πρόεδος στον Ψυχρό Πόλεμο

Μάλλον ο πρώτος και πιο πετυχημένος πρόεδρος-παρωδία των ΗΠΑ ήταν ο Μέρκιν Μάφλεϊ, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, αρχές δεκαετίας 1960. Τον πρόεδρο υποδύεται ο βρετανός ηθοποιός Πήτερ Σέλερς.

Παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί πρόεδροι προσπαθούν πάντα να φαίνονται δυνατοί, ο Μάφλεϊ εμφανίζεται ως ξεκαρδιστικά αδύναμος, ειδικά όταν μιλά με ηγέτες άλλων χωρών.

Σε μια σκηνή όταν μια αεροπορική επιδρομή είναι έτοιμη να χτυπήσει τη Ρωσία, ο Μάφλεϊ, στο τηλέφωνο, προσπαθεί να πείσει τον σοβιετικό πρωθυπουργό, ο οποίος λέγεται Ντιμίτρι, ότι του έκανε ένα φιλικό τηλεφώνημα, παρά το γεγονός ότι, Αμερικανοί στρατηγοί εξαπολύσει πυρηνική επίθεση στην ΕΣΣΔ.

Λέσλεϊ Νίλσεν: Βλέπει παντού εξωγήινους

Ο Καναδός Λέσλεϊ Νίλσεν υποδύεται τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάξτερ Χάρις στην παρωδία Scary Movie 4. Στην προσπάθειά του να αποτρέψει μια εισβολή εξωγήινων σπέρνει πανικό και πολύ γέλιο.

Στη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκοί Οίκο, θεωρεί πως οι καλεσμένοι είναι επικίνδυνοι εξωγήινοι και αρχίσει με μανία να τους επιτίθεται.