Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου οι ουρανοί της Ευρώπης… μπλόκαραν. Ακυρώσεις πτήσεων και πολύωρες καθυστερήσεις προκάλεσαν χάος. Εκατομμύρια ταξιδιώτες αναχώρησαν αρκετές ώρες (και ημέρες) αργότερα, αναθεματίζοντας τις αεροπορικές εταιρείες και όχι μόνο. Μπορεί και εσείς να ήσασταν επιβάτης που έζησε αυτό το δράμα σε όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σημειώθηκε ρεκόρ.

Η κατάσταση μοιάζει εκτός ελέγχου. Χειρότερη κι από εκείνη του 2022. Τις τελευταίες ημέρες αιχμής υπήρξαν χιλιάδες ακυρωμένες πτήσεις, δεκάδες χιλιάδες αναχωρήσεις που καθυστερούσαν για ώρες, εκατομμύρια ταξιδιώτες εγκαταλείφθηκαν στα αεροδρόμια, θύματα ενός συνδυασμού παραγόντων (συν την κακοκαιρία σε ορισμένες περιοχές) – που διέλυσαν κάθε σχεδιασμό.

Αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες διαχείρισης αεροδρομίων, εταιρείες διεκπεραίωσης και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στέλνουν επί του παρόντος επιστολές διαμαρτυρίας ο ένας στον άλλο με αμοιβαίες κατηγορίες και απειλές για αντιδικίες εκατομμυρίων. Διότι εκατομμύρια θα είναι και τα αιτήματα για αποζημίωση από τους ταξιδιώτες. Αρκετές εταιρείες αναγκάστηκαν να επιλέξουν ποιον θα φιλοξενήσουν στα λίγα ξενοδοχεία με ακόμη διαθέσιμα δωμάτια: τους πιλότους ή τους πελάτες.

Το ρεπορτάζ της ιταλικής «Corriere» αναφέρει ότι μεταξύ 28 και 30 Ιουνίου η Ευρώπη κατέγραψε τις μισές από τις ακυρωμένες πτήσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από την εξειδικευμένη πλατφόρμα FlightAware. Μόνο την περασμένη Παρασκευή, ημέρα με τις περισσότερες μετακινήσεις, οι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς ακύρωσαν περίπου 600 πτήσεις και άλλες 8.000 παρουσίασαν σημαντικές καθυστερήσεις. Αρκετά αεροδρόμια στην ευρωπαϊκή ήπειρο – όπως αυτά της Αγγλίας και της Ισπανίας – είχαν καθυστερήσεις αναχώρησης έως και τρεις ώρες.

Τα αεροδρόμια. Την εβδομάδα 24-30 Ιουνίου, όπως αναφέρει το Eurocontrol, τα αεροπλάνα συσσώρευσαν 1,9 εκατομμύρια λεπτά καθυστέρησης στους ουρανούς της Γηραιάς Ηπείρου, 153% περισσότερα από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και +125% σε σύγκριση με το 2019. Το πρόβλημα συνεχίζεται. Τη Δευτέρα που θεωρείται πιο «ήσυχη», επτά στις δέκα πτήσεις απογειώθηκαν μετά την προγραμματισμένη ώρα σε Αμστερνταμ, Φρανκφούρτη, Παρίσι (Σαρλ ντε Γκολ), Λονδίνο (Χίθροου και Γκάτγουικ), Μαδρίτη και Βαρκελώνη.

Οι κύριες αιτίες; Η κακοκαιρία, που αναγκάζει τα αεροσκάφη να ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές και να δημιουργούν κίνηση, αλλά και η έλλειψη προσωπικού σε αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια και πύργους ελέγχου.

 

Οι αιτίες. Δεν είχαν λυθεί όμως τα προβλήματα του 2022 – τα μετά τον COVID – που βρήκαν απροετοίμαστους όλους τους παίκτες του κλάδου; Αρκετοί επαγγελματίες του κλάδου, από τους οποίους ζητήθηκε η γνώμη, εξηγούν ότι υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα στην Ευρώπη που δεν θα επιλυθούν σύντομα. Υπάρχουν εκείνοι που κουνούν το δάχτυλο στον «σχιζοφρενικό προγραμματισμό» των εταιρειών που ανακοινώνουν νέα δρομολόγια ακόμα και λίγες εβδομάδες πριν από την απογείωση, ενώ στο παρελθόν αποφασίζονταν μήνες νωρίτερα.