«Διάλειμμα» για λίγες ημέρες θα κάνει ο καύσωνας, καθώς η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από αύριο Τρίτη. Στη συνέχεια όμως, όπως προβλέπει ο μετεωρολόγος του ΜEGA Γιάννης Καλλιάνος, θα κάνουν την εμφάνισή τους θερμικές καταιγίδες.

Όπως δήλωσε στο ρεπορτάζ του MEGA o Γιάννης Καλλιάνος, μετά το Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια θα αρχίσει πάλι, σιγά-σιγά, να ανεβαίνει η θερμοκρασία, όχι όμως σε επίπεδο ισχυρού καύσωνα, αλλά σε θερμοκρασίες κοντά στους 36-38 βαθμούς Κελσίου.

Τι προβλέπει η ΕΜΥ

Την πτώση της θερμοκρασίας είχε προβλέψει άλλωστε και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αν και αρχικά την περίμενε αργότερα, από την Πέμπτη 25 Ιουλίου.  Όπως τονίζει ο μετεωρόλογος της ΕΜΥ Γιάννης Λαγουβάρδος, η πρόγνωση της πορείας της θερμοκρασίας μετά τις 27/7, ενέχει μεγάλη αβεβαιότητα. Όμως η πλειοψηφία των προγνωστικών σεναρίων, δείχνουν ότι και πάλι η θερμοκρασία θα παραμείνει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

Επιστροφή στα 35άρια από αύριο

«Ικανοποιητική» πτώση του υδράργυρου από τα μέσα της εβδομάδας που διανύουμε είχε προβλέψει και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μανουσάκης. Έκανε λόγο για επιστροφή της θερμοκρασίας στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, που είναι οι 35 βαθμοί Κελσίου για τις μέγιστες θερμοκρασίες. Παράλληλα όμως προειδοποιούσε ότι η υποχώρηση του υδραργύρου θα συνοδευτεί και από έντονη αστάθεια. Οι απότομες εναλλαγές του καιρού θα γίνουν πιο αισθητές το Σαββατοκύριακο,  με μπόρες και τοπικά ισχυρές καταιγίδες προς τα κεντρικά και βόρεια και με έμφαση τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες.

Πτώση της θερμοκρασίας από αύριο, στους 34 βαθμούς Κελσίου προβλέπει και ο  μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

15η ημέρα καύσωνα και σήμερα

Σήμερα πάντως, σύμφωνα με το δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, καταγράφηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίας, για 15η συνεχόμενη ημέρα. Οι θερμότερες περιοχές ήταν η Θεσσαλία, η Κεντρική και Ανατολική Στερεά και η Νοτιοανατολική Πελοπόννησος.  Η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Στυλίδα Φθιώτιδας (41.9 °C) και ακολούθησε η Θήβα (Νέα οδός) (41.6 °C) και τα Ψαχνά Ευβοίας (41.2 °C). meteo

Στον παραπάνω χάρτη παρουσιάζεται η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας στη χώρα σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών –  meteo.gr.

Όπως προκύπτει από τις σχετικές πληροφορίες που επίσης παρουσιάζονται στην εικόνα αυτή, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C σε 189 από τους 513 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό ~37%) ενώ η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν ίση με 35.5 °C, τιμή υψηλότερη αυτής της 20/07 (34.8 °C) και της 21/07