Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τερμάτισε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή και υποστήριξε την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Παρά την υποστήριξη του Μπάιντεν, παραμένει ασαφές αν η Χάρις θα είναι η επίσημη υποψήφια απέναντι στους Τραμπ-Βανς ή ποια διαδικασία θα ακολουθήσει το κόμμα για να επιλέξει μια εναλλακτική λύση. Παρόλα αυτά πέρα από τον Μπάιντεν, η Χάρις έχει ήδη ισχυρούς συμμάχους.

Η Χάρις δεν μπορεί να κατονομαστεί υποψήφια από τον Μπάιντεν ή να πάρει το χρίσμα…κληρονομικώ δικαίω. Ενώ ο Μπάιντεν έχει ήδη υποστηρίξει τον αντιπρόεδρό του για το χρίσμα, δεν υπάρχει πρωτόκολλο διαδοχής για το προεδρικό ψηφοδέλτιο με τον τρόπο που υπάρχει για το αξίωμα του προέδρου. Η Χάρις θα πρέπει να κερδίσει την πλειοψηφία στο συνέδριο, όπως και οποιοσδήποτε άλλος.

Τι είναι η «εικονική ονομαστική κλήση»; Οι Δημοκρατικοί βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας ενός συστήματος για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή της ψηφοφορίας για το προεδρικό χρίσμα πριν από το συνέδριο του κόμματος τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με ένα σχέδιο που παρουσιάστηκε την Παρασκευή, οι αντιπρόσωποι θα λαμβάνουν ειδοποίηση 24 ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας και η ψηφοφορία θα πραγματοποιείται μέσω ψηφιακών ψηφοδελτίων που θα αποστέλλονται στους αντιπροσώπους με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Ωστόσο, το κόμμα δεν έλαβε κανένα μέτρο για την έγκριση του σχεδίου κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Δεν είναι ακόμη σαφές αν το κόμμα θα επιμείνει στο σχέδιο της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας ή θα το καταργήσει και θα επιτρέψει την επίσημη ψηφοφορία να γίνει στο συνέδριο.

Κυρία, παρατηρεί το κανάλι Fox, όπου η λεζάντα στο σούπερ αναγράφει τον αντιπρόεδρο Βανς να λέει: «Ο Τραμπ και εγώ είμαστε έτοιμοι να σώσουμε την Αμερική, όποιος και να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου, φέρτε τον απέναντί μας».

Μπορούν να υπάρξουν περισσότεροι υποψήφιοι;

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του κόμματος, οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν ορισμένες τυπικές προϋποθέσεις για να τεθεί το όνομά τους ως υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος.

Πρέπει να συγκεντρώσουν εκατοντάδες υπογραφές από αντιπροσώπους (τουλάχιστον 300, αλλά όχι περισσότερες από 600) από διαφορετικές πολιτείες. Οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να πληρούν μια σειρά από απαιτήσεις που ορίζονται στους κανόνες του κόμματος, μεταξύ των οποίων ότι είναι «καλόπιστοι Δημοκρατικοί» και ότι έχουν «δημιουργήσει ουσιαστική υποστήριξη για την υποψηφιότητά τους ως υποψήφιοι των Δημοκρατικών» για την προεδρία.

Ενώ ο καθορισμός αυτός θα γίνει από τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, το κόμμα δεν έχει ακόμη δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα καθοριστούν οι επιλέξιμοι υποψήφιοι.

Ψηφοφόρος των Δημοκρατικών ευχαριστεί τον Τζο Μπάιντεν για την προσφορά του. Το χαρτάκι γράφει «Ευχαριστώ Τζο!»

Τι είναι οι αντιπρόσωποι και σε τι ομάδες χωρίζονται;

Υπάρχουν 3.949 υποψήφιοι αντιπρόσωποι. Πρόκειται για αντιπροσώπους που επιλέχθηκαν μέσω διαφόρων διαδικασιών σε επίπεδο πολιτείας. Περίπου το 99% από αυτούς δεσμεύτηκαν να ψηφίσουν τον Μπάιντεν, με βάση την απόδοσή του στις προκριματικές εκλογές και τις κάλπες σε όλη τη χώρα. Τα άτομα που δεσμεύτηκαν να ψηφίσουν τον Μπάιντεν εγκρίθηκαν επίσης από την εκστρατεία του.

Περίπου 750 είναι αυτόματοι αντιπρόσωποι. Ονομάζονται «superdelegates» και πρόκειται για άτομα που υπηρετούν ως αντιπρόσωποι λόγω άλλης θέσης που κατέχουν ή κατείχαν. Αυτοί οι αντιπρόσωποι είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν τον υποψήφιο της επιλογής τους, αλλά υπό κανονικές συνθήκες, δεν μπορούν να ψηφίσουν στην πρώτη ψηφοφορία, αν η ψήφος τους θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα της υποψηφιότητας

Οι αντιπρόσωποι των Δημοκρατικών υποχρεούνται να ψηφίσουν τον υποψήφιο στον οποίο δεσμεύτηκαν;

Όχι. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Δημοκρατικού Κόμματος, οι δεσμευμένοι αντιπρόσωποι «πρέπει να αντανακλούν με κάθε καλή συνείδηση τα συναισθήματα εκείνων που τους εξέλεξαν».

Ωστόσο, το δικαίωμα επανεξέτασης των υποψηφίων σημαίνει ότι οι αντιπρόσωποι αναμένεται να είναι πιστοί στον υποψήφιο στον οποίο έχουν δεσμευτεί.

Αλλά τώρα που ο Μπάιντεν δεν είναι πλέον υποψήφιος, οι αντιπρόσωποί του είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Δεν χρειάζεται να «απελευθερώσει» επίσημα τους αντιπροσώπους του.