Συμφωνούμε όλοι ότι το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι ανυπόφορο! Η ακραίες θερμοκρασίες που επικρατούν σε κάποιες περιοχές προκαλούν… εξάντληση και μόνο στη σκέψη ότι πρέπει να βγεις από το σπίτι σου.

Ο καύσωνας βρίσκεται εδώ για… δέκατη τρίτη ημέρα και επιμένει με θερμοκρασίες ακόμα και πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, οι θερμοκρασίες είναι τόσο υψηλές που ακόμα και τα βράδια δεν πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα (22/07), σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, ενώ ενδιάμεσα ίσως να «δροσίσει» για λίγο, πριν επιστρέψουμε στις ακραίες θερμοκρασίες καύσωνα.

Κι ενώ τέτοιες θερμοκρασίες δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο για τις χώρες της Μεσογείου, σε άλλα μέρη του κόσμου, ο ήλιος και ο καύσωνας όλο το χρόνο είναι ένα συνηθισμένο γεγονός και οι 40 βαθμοί Κελσίου μπορεί να θεωρούνται ακόμα και… δροσιά.

Υπάρχουν χώρες που επικρατεί τόση ζέστη που μπορεί κανείς να δει πουλιά… κυριολεκτικά να πέφτουν νεκρά από τον ουρανό. Μια από αυτές είναι το Κουβέιτ.

Η πόλη του Κουβέιτ στη Μέση Ανατολή θεωρείται η πιο ζεστή πόλη στη γη, αφού η καθημερινή πρόγνωση (τα καλοκαίρια) είναι συνήθως πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου. Οι καιρικές συνθήκες είναι τόσο δύσκολες που οι ντόπιοι έχουν περιγράψει τη ζέστη ως «ανυπόφορη» το καλοκαίρι.

Πώς είναι ο καιρός στην πόλη του Κουβέιτ;

Στο Κουβέιτ η θερμοκρασία… ξεκινάει την ανοδική της πορεία τον Μάιο και όπως είναι λογικό κορυφώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Η πόλη, η οποία είναι γνωστή για τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου της, έχει επίσης ελάχιστες βροχοπτώσεις, μια κατάσταση που κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί από τον μετεωρολογικό σταθμό Mitribah του Κουβέιτ, ο οποίος βρίσκεται περίπου 90 λεπτά έξω από την πόλη, είναι η αδιανόητη θερμοκρασία των 54°C!

Η έλλειψη υγρασίας έχει οδηγήσει σε αμμοθύελλες οι οποίες γίνονται όλο και πιο έντονες κάθε χρόνο, κάνοντας τη ζέστη να φαίνεται ακόμη χειρότερη.

Surviving in Kuwait's 'unbearable' heat - BBC News

Πώς αντιμετωπίζουν οι Κουβεϊτιανοί τη ζέστη των 50 βαθμούς Κελσίου;

Τα τρία εκατομμύρια των κατοίκων της πόλης του Κουβέιτ τείνουν να μένουν μέσα σε κλιματιζόμενα σπίτια, αυτοκίνητα και γραφεία και να περιορίζουν τον χρόνο που περνούν σε εξωτερικούς χώρους.

Η αντηλιακή κρέμα και τα κρύα ντους είναι απαραίτητα – αν και ο ήλιος μπορεί να ζεστάνει τους σωλήνες, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και το κρύο νερό είναι… αρκετά ζεστό.

Μάλιστα, η κυβέρνηση του Κουβέιτ επέτρεψε επίσης να γίνονται οι κηδείες τη νύχτα αντί για την ημέρα για να αποφεύγεται η έκθεση στον καυτό ήλιο.

«Είναι αφόρητο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα φόρουμ, άνθρωποι που το έχουν βιώσει τέτοιες θερμοκρασίες περιγράφουν την εμπειρία τους.

«Είναι αφόρητο. Ζω στο Gandhinagar, Gujrat, όπου η θερμοκρασία φτάνει μέχρι και τους 50 βαθμούς. Είναι πραγματικά δύσκολο να ανεχτείς τέτοιες θερμοκρασίες. Έτσι, όταν ξυπνάς στις 7-8 το πρωί, είσαι ήδη ‘βουτηγμένος’ στον ιδρώτα. ‘Μετά, όταν πηγαίνεις στο μπάνιο για μπάνιο, βρίσκεις μόνο ζεστό νερό. Καυτό νερό. Είναι σαν να έχεις σάουνα στο μπάνιο σου» έγραψε ένας.

«Όσο δούλευα στο Ομάν, η θερμοκρασία στον διάδρομο προσγείωσης έφτασε μερικές φορές τους 50 βαθμούς. ‘Η ξηρή ζέστη δεν ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Διαπίστωσα ότι ήταν χειρότερο το γεγονός ότι ο άνεμος σου πέταγε την άμμο στο πρόσωπο. Και μαζί με τη ζέστη ένιωθα ότι κάποιος κρατούσε ένα πιστολάκι μαλλιών στο πρόσωπό μου. Κυριολεκτικά έκαιγε το δέρμα μου. Έπρεπε να φοράω παντελόνια και να κατεβάζω τα μανίκια μου» έγραψε ένας άλλος.