Μία πρωτοφανή ανακοίνωση διάβασαν σήμερα οι κάτοικοι της Σαντορίνης, αφού εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος του νησιού, τους καλεί να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους λόγω υπερτουρισμού.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του στο facebook, ο Πάνος Καβαλάρης, σήμερα είναι «μια δύσκολη ημέρα» για τη Σαντορίνη, αφού αναμένονταν με κρουαζιερόπλοια 17.000 επισκέπτες! Για τον λόγο αυτό, στη Σαντορίνη που ήδη καταγράφεται μεγάλη πληρότητα στα καταλύματα, αναμενόταν συνωστισμός. Κι αφού οι τουρίστες έχουν καταλάβει κάθε χώρο στο νησί, οι κάτοικοι θα πρέπει να παραμείνουν σε ιδιότυπο lockdown για να μην τους δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τη ζωή. Εν είδη… «μηνύματος 112», οι κάτοικοι της Σαντορίνης προειδοποιούνται πως στο νησί τους έρχονται ορδές τουριστών και άρα οι ίδιοι θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση διαβάζουμε: «Έκτακτη Ανακοίνωση. Άλλη μια δύσκολη ημέρα για την πόλη και το νησί μας με την έλευση 17.000 επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια !!! Παρακαλούμε την προσοχή σας και όσο μπορούμε ελαττώνουμε τις μετακινήσεις μας !!!». Λίγο μετά τις 3 το απόγευμα, η ανάρτηση διεγράφη από το προφίλ του Πάνου Καβαλάρη στο facebook.

Ακόμα και αν κάποιος δεχθεί πως η ανακοίνωση γίνεται «με τις καλύτερες των προθέσεων», είναι προφανές πως η κατάσταση στη Σαντορίνη βρίσκεται εκτός ορίων. Πρόσφατα ο δήμαρχος είχε ανακοινώσει πως τίθεται «πλαφόν» στον αριθμό επισκεπτών από κρουαζιερόπλοια, ώστε οι υποδομές του νησιού να μπορούν να ανταποκριθούν στη φόρτωση, φαίνεται όμως εκ των πραγμάτων πως αυτό δεν τηρείται.

Και αντίθετα από άλλες περιοχές του κόσμου που οι κάτοικοι αντιδρούν στον υπερτουρισμό που απειλεί να αλλοιώσει εκ βάθρων την πολιτισμική ταυτότητα της πατρίδας τους, στην Ελλάδα γενικά και στη Σαντορίνη ειδικά, δεν έχει καταγραφεί οργανωμένη διαμαρτυρία. Στην Ισπανία το τελευταίο διάστημα, το κίνημα κατά του υπερτουρισμού έχει φουντώσει και διοργανώνονται κάθε Σαββατοκύριακο μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του φαινομένου που επηρεάζει τη στέγαση και την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων.

Τώρα, οι κάτοικοι στη Σαντορίνη – με μόνιμο πληθυσμό 15.480 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, καλούνται σε μία ημέρα να υποδεχθούν 17.000 τουρίστες μόνο από κρουαζιερόπλοια, επιπλέον όσων ήδη βρίσκονται στο νησί ή φθάνουν με άλλα μέσα.