ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΧΡΩΜΑ

Οι προετοιμασίες στο Προεδρικό Μέγαρο για την αυριανή, καθιερωμένη εκδήλωση για την επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας συνεχίζεται απρόσκοπτα, οι προσκλήσεις έχουν σταλεί – και αυτή τη φορά, λόγω του συμβολισμού των πενήντα χρόνων από τη Μεταπολίτευση, το ενδιαφέρον έχει ενταθεί.

Στόχος της Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν να αποτυπωθούν όλες οι πτυχές του τελευταίου μισού αιώνα της χώρας: πρόσκληση πήραν οι δήμαρχοι ακριτικών περιοχών όπως το Διδυμότειχο και η Χάλκη, συγγενείς θυμάτων του δυστυχήματος στη Λιβύη, συγγενείς πιλότων που έπεσαν στο καθήκον και θυμάτων τρομοκρατίας, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Euro 2004 και οι Νίκος Γκάλης και Παναγιώτης Γιαννάκης από τον μπασκετικό θρίαμβο του ’87, ο Πύρρος Δήμας και η Βούλα Πατουλίδου, καθώς και άνθρωποι του πολιτισμού που στη χούντα εξέφρασαν με τα έργα τους την εναντίωση στο καθεστώς.

ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στόχος όμως είναι και η συμπερίληψη. Γι’ αυτό, στην Ηρώδου Αττικού θα βρεθούν, ο 80χρονος Κώστας Τασσιόπουλος, που έσωσε ζωές με τη βάρκα του στις πλημμύρες της Θεσσαλίας, οι γονείς της Εριέττας των Τεμπών (της οποίας ίχνη δεν έχουν ακόμα βρεθεί), κάτοικοι από τα χωριά του Εβρου που βοήθησαν στις πυρκαγιές της Δαδιάς, οι συνταξιούχοι από το Διδυμότειχο και το Μεσολόγγι που έκαναν δωρεές στα νοσοκομεία, οι αρχηγοί του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού και του μπασκετικού Παναθηναϊκού, η μητέρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, Βερόνικα, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, αριστούχοι μαθητές,φοιτητές Ρομά, εκπρόσωπος της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες, εκπρόσωποι πολυτέκνων, αλλά και η Αδα Σταματάκου με τον γιο της, Γιάννη, ένα παιδί με αυτισμό.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ

Δεν υπάρχει καλοκαίρι για το ΠΑΣΟΚ, που έχει εκλογές, δεν υπάρχει όμως ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ, που ετοιμάζει συνέδριο – το οποίο μάλιστα θα καθορίσει πολλά για τη μορφή του από τον Οκτώβριο και μετά. Γι’ αυτό ξεκινούν ήδη οι συνεδριάσεις: σήμερα θα βρεθεί για πρώτη φορά διαδικτυακά η γραμματεία της ΚΟΕΣ, στην οποία συμμετέχει και ο Στέφανος Κασσελάκης, για μια πρώτη συζήτηση του δρόμου προς το συνέδριο (άλλη η ΚΟΕΣ, άλλη η επιτροπή καταστατικού, θυμίζω, γιατί κι αυτή έχει ενδιαφέρον), ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα για μια κουβέντα που εκκρεμεί από τις πρώτες μέρες μετά την ευρωκάλπη.

ΦΟΙΝΙΚΑΣ

«Νομίζεις ότι έπεσες από έναν φοίνικα;»: η φράση ανήκει στην Κάμαλα Χάρις. Ειπώθηκε δημόσια, πριν από κάποιο διάστημα, πολύ πριν ο Τζο Μπάιντεν «δείξει» την αντιπρόεδρό του ως αντικαταστάτριά του στην κούρσα. Θεωρήθηκε εντελώς ακαταλαβίστικη, όμως έγινε τάση στο αμερικανικό TikTok. Και τώρα, που δεν υπάρχει αμερικανός Gen-Z που δεν έχει ακούσει για τον φοίνικα της Χάρις, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού διαπιστώνουν ότι, καμιά φορά, το τρολάρισμα δεν είναι και τόσο κακό τελικά.