«Δεν υπήρξε ένταση επί του πεδίου, ούτε κίνδυνος ατυχήματος» αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο in όσον αφορά τα όσα έλαβαν χώρα ανάμεσα σε Κάσο και Κάρπαθο, με αφορμή τις έρευνες που πραγματοποιεί το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume, με στόχο την πόντιση καλωδίου σχετικά με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου.

Όπως επέμεναν τόσο ελληνικές όσο και τουρκικές πηγές με έμφαση στο in «οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας – Τουρκίας παραμένουν ανοιχτοί και δουλεύουν». Και όπως επισημαίνουν οι γραμμές ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα εξακολουθούν να είναι ενεργές με γνώμονα ακριβώς την πρόληψη και αποφυγή εντάσεων που θα μπορούσαν να ανακύψουν. Σε αυτό το πλαίσιο όπως σημειώνουν γίνονται συνεννοήσεις, ενώ όπως διαβεβαίωναν το σκάφος θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει την έρευνα που ξεκίνησε.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εμφανίστηκε να αντιδρά, στην ελληνική NAVTEX, εκδίδοντας δική της NAVTEX, τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή ότι η ελληνική οδηγία νότια του στενού Κάσου – Καρπάθου, ξέφευγε των έξι μιλιών των χωρικών υδάτων.

Σε διεθνή ύδατα

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία βρέθηκαν να παρακολουθούν το ιταλικό σκάφος σε «διεθνή ύδατα» όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές στο in και δεν επιχείρησαν να παραβιάσουν τα εθνικά χωρικά ύδατα, ούτε και να παρενοχλήσουν το σκάφος.

Ωστόσο η Άγκυρα επέλεξε να δηλώσει την παρουσία της, στην βάση των διεκδικήσεων της όσον αφορά τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά περιγράφονται στην επιστολή του πρώην μόνιμου αντιπρόσωπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου στον ΟΗΕ το Μάρτιο του 2020. Με την Τουρκία να υπογραμμίζει επί της ουσίας τις θέσεις της.

Διεκδικήσεις στις οποίες η Ελλάδα έχει αντιδράσει. Και η οποία επίσης με την δική της παρουσία στην περιοχή υπογραμμίζει τις κόκκινες γραμμές της.

Τις κινήσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων παρακολουθούσαν από την αρχή μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά σκάφος του Λιμενικού.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Η Αθήνα είναι πάντως σαφές ότι δεν θέλει κλιμάκωση της όποιας δυσφορίας, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένταση.

Το αντίθετο. Εμφανίζεται να χαμηλώνει τους τόνους και να επιχειρεί το όποιο γεγονός να περάσει όσο το δυνατό χωρίς δηλώσεις που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν το κλίμα. Με στόχο το στόχο των «ήρεμων νερών» να παραμένει για την ελληνική διπλωματία.

Διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τα όσα λαμβάνουν χώρα νότια Κάσου και Καρπάθου περιορίστηκαν να αναφέρουν πως «το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου.

Όπως επισημαίνεται ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων». Υπογραμμίζεται δε ότι όπως ανέφεραν νωρίτερα διπλωματικές πηγές «λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού».

Πηγή: in