Δεν υπήρχαν εκπλήξεις στις εκλογές της ΕΠΟ. Ο Μάκης Γκαγκάτσης κέρδισε ως μοναδικός υποψήφιος και μαζί του εκλέχτηκαν οι σύμβουλοι που ήθελε. Ο νέος πρόεδρος εκλέχθηκε με 61 ψήφους και δεν τον τίμησαν μόνο εννέα από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία. Οκτώ ψήφισαν λευκό και μία ψήφος ήταν άκυρη. Για τους εκλογολόγους της ομοσπονδίας οι οκτώ είναι όσοι απέμειναν από το παλιό γκρουπ φίλων της ΑΕΚ και ο ένατος απλά μπερδεύτηκε, πράγμα καθόλου παράξενο…

Ανακοίνωση

Δεν πήρε μέρος στην εκλογική διαδικασία ο Παναθηναϊκός, που είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει προεκλογικά και έναν αντίπαλο του Γκαγκάτση επιλέγοντας ως πιθανό τέτοιο τον ανώτερο δικαστικό Ισίδωρο Ντογιάκο που αρνήθηκε. O ΠΑΟ προϋπάντησε τον νέο πρόεδρο βγάζοντας ανακοίνωση εναντίον του από την πρώτη μέρα της εκλογής του. Απείχε και ο Αρης, που θα ήταν δύσκολο να ψηφίσει ως πρόεδρο της ΕΠΟ τον αντιπρόεδρο του ΠΑΟΚ, και προς γενική έκπληξη η Καλλιθέα! Ρώτησα τους γνώστες του χώρου γιατί αυτή η απόφαση και τι έχει να χωρίσει με τον Γκαγκάτση η νεοφώτιστη ομάδα με την ελληνοαμερικανική διοίκηση. Πίστευα πως κάποιο ρόλο παίζει για τους Ελληνοαμερικάνους η απόφαση του Μπάιντεν να μην κατεβεί στις αμερικανικές εκλογές. Μου απάντησαν πως η πρόφαση είναι ότι ο νομικός εκπρόσωπος της ομάδας που έπρεπε να ψηφίσει είχε κάποια σοβαρή υποχρέωση και δεν πρόλαβε να δώσει το «παρών», αλλά ο πραγματικός λόγος είναι πως τιμά τις παλιές φιλίες της. Πράγμα πολύ ενδιαφέρον αν σκεφτείς πως πλέον δεν υπάρχει και λόγος…

Ανησυχία

Αν έκπληξη υπήρξε στις χθεσινές διαδικασίες είναι ότι μεταξύ των τεσσάρων που θα εκπροσωπήσουν τη Σουπερλίγκα στην ΕΠΟ δεν υπάρχει κανείς εκπρόσωπος της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού. Οι δύο ομάδες μένουν χωρίς εκπρόσωπο στο ΔΣ της ΕΠΟ ύστερα από καιρό. Εκλέχτηκαν ο Αγραφιώτης (εκπρόσωπος του Ολυμπιακού), ο Παπαδόπουλος ως εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ και ο Αχιλλέας Μπέος (εκπρόσωπος του Βόλου). Ο και δήμαρχος Βόλου είχε αναγγείλει πριν από καιρό και την υποψηφιότητά του για να γίνει πρόεδρος της Λίγκας: η χθεσινή του εκλογή δείχνει πως είχε ψήφους για να τα καταφέρει. (Το πράγμα με προβληματίζει γιατί ως γνωστόν έχει αναγγείλει πως θα κατεβεί να διεκδικήσει και το ΠΑΣΟΚ. Με τη φόρα που έχει αποκτήσει στο να κερδίζει εκλογικές διαδικασίες θα ‘πρεπε να ανησυχούν ο Ανδρουλάκης, ο Δούκας, η Διαμαντοπούλου κ.λπ.).

Κλήρωση

Πριν δώσουν τα πρώτα τους ματς στα ευρωπαϊκά προκριματικά, που σημειωτέον είναι αυτή την εβδομάδα, οι τρεις ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν σε αυτά έμαθαν τους αντιπάλους τους στον επόμενο γύρο. Ο ΠΑΟΚ, αν αποκλείσει την Μπάνια Λούκα από τη Βοσνία στους διπλούς αγώνες που έχει μπροστά του, θα αντιμετωπίσει στον τρίτο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ (στις 7 και στις 14 Αυγούστου) τη Μάλμε – αρκεί αυτή να αποκλείσει την πρωταθλήτρια των Νήσων Φερόε που έχει το εξωτικό όνομα Κλάκσβικ.

Ο Παναθηναϊκός στο Europa League, ξεπερνώντας την Μπότεφ θα αναμετρηθεί με τον Αγιαξ. Παρά την περσινή του αγωνιστική κρίση λογικά ο μεγάλος ολλανδικός σύλλογος θα ξεπεράσει το εμπόδιο της Βοϊβοντίνα που έχει μπροστά του. Η ΑΕΚ, που έχει σαφώς πιο εύκολη δουλειά στο Europa Conference League μετά την Ιντερ (όχι από το Μιλάνο, αλλά από την Ανδόρα) που θα αποκλείσει τις επόμενες μέρες θα αγωνιστεί με τον νικητή του ζευγαριού Νόα (Αρμενία) – Σλιέμα Γουόντερερς (Μάλτα). Μόνο πρόβλημα είναι ότι το ταξίδι στην Αρμενία είναι μεγάλο: η Μάλτα είναι πιο κοντά. Να σημειωθεί ότι ο ΠΑΟΚ γνωρίζει και τον αντίπαλό του σε περίπτωση αποκλεισμού από την Μπάνια Λούκα καθώς θα συνεχίσει στο Europa League, ενώ και ο ΠΑΟ γνωρίζει με ποια ομάδα θα αγωνιστεί στο Conference League αν αποκλειστεί από την Μπότεφ. Ωστόσο μιλάμε για αποκλεισμούς που δεν θέλω καν να σκέφτομαι ως ενδεχόμενο. Ο ΠΑΟΚ δεν συγκρίνεται με την ομάδα από τη Βοσνία που έχει μπροστά του και ο ΠΑΟ είναι καλύτερος από την Μπότεφ που έκανε την έκπληξη κι απέκλεισε τη Μάριμπορ.

Μετάλλιο

Κατά τα άλλα η Εθνική νέων ανδρών στο μπάσκετ κατέκτησε καλοκαιριάτικα το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το είχε κάνει και πέρυσι. Το αξιοσημείωτο είναι ότι και φέτος και πέρυσι είχε αντίπαλο στον ημιτελικό την ίδια ομάδα, δηλαδή το Βέλγιο. Αν κανείς προσθέσει σε αυτό και ότι όπως και πέρυσι τη διοργάνωση κατέκτησε η Γαλλία προκύπτει ως συμπέρασμα ότι για δυο χρόνια στη σειρά οι τρεις από τις τέσσερις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης (η Γαλλία, η Ελλάδα και το Βέλγιο) ήταν ίδιες! Κάτι σημαίνει αυτό και δεν είναι τυχαίο: προφανώς οι φουρνιές αθλητών που στελεχώνουν τις συγκεκριμένες ομάδες είναι καλές. Η παραγωγή ταλέντων στο ευρωπαϊκό μπάσκετ δυσκολεύει.

Κολέγια

Αυτή η δεύτερη πιθανότητα ενισχύεται και από το ότι οι Αμερικάνοι επιτρέπουν πλέον στα κολέγιά τους να πληρώνουν και χρήματα για να καλέσουν στις κολεγιακές τους ομάδες μη αμερικανούς αθλητές. Οι κάποτε πολύ σκληροί Αμερικανοί που δεν επέτρεπαν στους νεαρούς φοιτητές αθλητές να παίρνουν χρήματα από χορηγούς έβαλαν πολύ νερό στο κρασί τους κι ο λόγος είναι απλός: οι εντυπωσιακές εμφανίσεις των ευρωπαίων παικτών στο ΝΒΑ. Οι Αμερικανοί είναι πρακτικοί άνθρωποι: αντί να πληρώνουν χρήματα σε ευρωπαϊκές ομάδες για να αποκτούν τα δικαιώματα των Γιόκιτς και των Ντόντσιτς αποφάσισαν να παρέμβουν στην παραγωγική διαδικασία. Βέβαια γεννιέται ένα ερώτημα που θα απαντήσει μόνο ο χρόνος. Είναι άραγε εξίσου ικανοί στην εξέλιξη αυτών των παικτών; Στο ΝΒΑ η εξέλιξη είναι δεδομένη: αλλιώς δεν αντέχεις. Στα κολέγια όχι πάντα.

Βιτρίνα

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος πάντως χάρηκε για την επιτυχία και έστειλε αμέσως τα συγχαρητήριά του. Η αλήθεια είναι πως κάτι καλύτερο γίνεται με τις εθνικές ομάδες τον τελευταίο καιρό: οι μικροί τα καταφέρνουν στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (παρά τις σταθερές δυσκολίες να βρουν χρόνο συμμετοχής στο πρωτάθλημα με τις ομάδες τους), ενώ οι μεγάλοι πήραν εισιτήριο για Ολυμπιακούς Αγώνες ύστερα από χρόνια. Κάποιοι μιλάνε για «αποτελέσματα βιτρίνας». Ποτέ δεν κατάλαβα πού είναι το κακό. Βιτρίνα του μπάσκετ δεν είναι οι Εθνικές; Πάντως ο Παναγιώτης Φασούλας, αντίπαλος του Λιόλιου στις εκλογές, όχι μόνο συνεχάρη τα παιδιά για την επιτυχία, αλλά δήλωσε ότι μακάρι να αποδειχτεί το μετάλλιο προάγγελος και μια επιτυχία της Εθνικής ανδρών στους Ολυμπιακούς. Ετσι πρέπει. Το μπάσκετ πάνω από όλα!