Mε το που αποσύρθηκε ο Τζο Μπάιντεν από την προεκλογική κούρσα, ο Τραμπ κινήθηκε ταχύτατα για να στρέψει τα βέλη του στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις. Μάλιστα όπως γράφτηκε «ξεσκόνισε» το προσβλητικό παρατσούκλι που είχε χρησιμποήσει για εκείνη στο πρόσφατο παρελθόν, η «Γελαστή Κάμαλα Χάρρις» («Laffin Kamala») κοροϊδεύοντάς την για το πώς γελάει, και αποκαλώντας την τρελή.

Αλλά καθώς ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών αναπροσαρμόζει την εκστρατεία του για να στοχοποιήσει τη Χάρις, υπάρχει μια δυσάρεστη αλήθεια που θα πρέπει να αντιμετωπίσει. «Τι γίνεται με εκείνη την επιταγή των 5.000 δολαρίων με ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου 2011, που φέρει τη χαρακτηριστική υπογραφή του Τραμπ και είναι πληρωτέα σε κάποια «Γενική Εισαγγελέα Καμάλα Ντι Χάρις»;», αναρωτιέται δημοσίευμα της Guardian.

Μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ιστορική απόφαση του Μπάιντεν την Κυριακή, και με μια νέα πιθανή μάχη Τραμπ εναντίον Χάρις να αναδύεται στο προσκήνιο, η άβολη δωρεά του Τραμπ ήρθε ξανά στην επιφάνεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Τζάρεντ Μόσκοβιτς, ένας Δημοκρατικός βουλευτής από τη Φλόριντα, δημοσίευσε μια φωτογραφία της επιταγής στο X,  με τις λέξεις: «Ήταν μια σοφή επένδυση».

Ο Μάικλ Στιλ, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων, ειρωνεύτηκε: «Όταν ο Τραμπ έγραψε αυτή την επιταγή για να επανεκλέξει την Καμάλα Χάρις το 2011, στοιχηματίζω ότι δεν πίστευε ότι θα την εξαργύρωνε το 2024!».

Στην πραγματικότητα, η δωρεά των 5.000 δολαρίων ήταν μόνο ένα από τα πολλά δώρα της οικογένειας Τραμπ προς τη Χάρις την εποχή που εργαζόταν ως κορυφαία εισαγγελέας της Καλιφόρνιας. Τα αρχεία που έχει στην κατοχή της η υπουργός Εξωτερικών της Καλιφόρνιας σημειώνουν ως μεγαλύτερη τη δωρεά των 5.000 δολαρίων, αλλά δίνουν επίσης λεπτομέρειες για μια ακόμη επιταγή 1.000 δολαρίων από τον Τραμπ προς τη Χάρις από τον Φεβρουάριο του 2013, κατά την έναρξη της εκστρατείας επανεκλογής της ως γενικής εισαγγελέα της πολιτείας.

Η κόρη του Τραμπ, Ιβάνκα, αναφέρεται επίσης στη βάση δεδομένων ως δωρήτρια της Χάρις με 2.000 δολάρια για την επιτροπή επανεκλογής της τον Ιούνιο του 2014.

Δωρεές του Τραμπ στην Κάμαλα  Χάρις

Η ύπαρξη εκείνων των ξεχασμένων επιταγών, που συνολικά αγγίζουν τα 8.000 δολάρια, τα οποία από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της οικογένειας Τραμπ κατέληξαν στα ταμεία της πολιτικής καμπάνιας της Χάρις, μπορεί να «στοιχειώσει» ξανά την προεκλογική εκστρατεία του Ντόλαντ Τραμπ. Το ίδιο ακριβώς άλλωστε είχε συμβεί και στην προηγούμενη προεκλογική αναμέτρηση, το 2020, όταν η Κάμαλα Χάρις ήταν υποψήφια αντιπρόεδρος του Μπάιντεν.

Τότε, το Fox News, που υποστηρίζει τον Τραμπ,  αποκάλυψε λεπτομέρειες για το πώς προέκυψε η δωρεά των 5.000 δολαρίων.  Ψάχνοντας σε δικαστικά έγγραφα, το κανάλι ανέφερε ότι ο Τραμπ έκανε την πληρωμή κατόπιν αιτήματος του τότε κορυφαίου εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Έρικ Σνάιντερμαν, ο οποίος διοργάνωσε φιλανθρωπική εκδήλωση για τη Χάρις τον Σεπτέμβριο του 2011. Ο Τραμπ πείστηκε να αγοράσει ένα εισιτήριο για την εκδήλωση στην ανώτατη τιμή των 5.000 δολαρίων, με την Ιβάνκα να παρίσταται.

Ο Τραμπ επέμεινε ότι το γεγονός ότι έκανε αυτή τη χάρη στον Σνάιντερμαν, ο οποίος αργότερα έπεσε σε δυσμένεια αφού κατηγορήθηκε για σωματική κακοποίηση πολλών γυναικών, δεν είχε καμία σχέση με την έρευνα που διεξαγόταν τότε για το Trump University.

Η απάντηση του Τραμπ: «Δίνω χρήματα σε όλους»

Σε αντίθεση με το αστείο του Στιλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Χάρις δεν θα μπορέσει να ξοδέψει τα 5.000 δολάρια για την προεδρική της εκστρατεία το 2024, σε περίπτωση που εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών. Όπως ανέφερε η εφημερίδα Sacramento Bee το 2020, χάρισε το σύνολο των 6.000 δολαρίων που της είχε δώσει ο Τραμπ, καθώς ξεκινούσε την υποψηφιότητά της για τη Γερουσία των ΗΠΑ, δωρίζοντάς τα  σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα στην Κεντρική Αμερική.

Στο ίδιο δημοσίευμα της εφημερίδας, αναφέρεται ότι ο Τραμπ δεν είχε κάνει δωρεές μόνο στην Χάρις, αλλά και σε άλλους Δημοκρατικούς. Όταν ρωτήθηκε γι’αυτό το 2015, ο Τραμπ έδωσε μια αφοπλιστική απάντηση. Εξήγησε ότι πολιτικές δωρεές, ανεξαρτήτως κόμματος, ήταν στο πλαίσιο τη επιχειρηματικής του στρατηγικής.  «Δίνω σε όλους», είπε. «Μου τηλεφωνούν, δίνω. Και ξέρετε κάτι, όταν χρειάζομαι κάτι από αυτούς δύο χρόνια αργότερα, τρία χρόνια αργότερα, τους τηλεφωνώ, είναι εκεί για μένα». Ωστοσο, συνεργάτης της Χάρις δήλωσε ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ στη δική της περίπτωση. Η Κάμαλα Χάρις ουδέποτε επεδίωξε κάποια συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ούτε είχε άλλες επαφές μαζί του, όσο ήταν γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια.