Ο ασφαλιστικός κλάδος είναι προετοιμασμένος για απώλειες που θα μπορούσαν να φτάσουν τα δισεκατομμύρια μετά την παγκόσμια κατάρρευση των συστημάτων πληροφορικής την περασμένη εβδομάδα, η οποία αποκάλυψε τα τρωτά σημεία μιας παγκόσμιας οικονομίας που βασίζεται σε μια χούφτα πλατφόρμες λογισμικού.

Βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο, από αεροπορικές εταιρείες έως το λιανεμπόριο, τέθηκαν σε… ψηφιακή παύση την περασμένη Παρασκευή, αφού μια ελαττωματική ενημέρωση από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες διακοπές λειτουργίας πληροφορικής όλων των εποχών, επηρεάζοντας περισσότερες από 8,5 εκατ. συσκευές που «τρέχουν» το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft.

Οι ειδικοί στον κυβερνοχώρο δήλωσαν ότι ήταν μια οδυνηρή υπενθύμιση της συστημικής φύσης των κινδύνων στον κυβερνοχώρο και έδειξε πώς μια αθώα ενημέρωση λογισμικού μπορεί να προκαλέσει τόσο μεγάλη αναστάτωση όσο και μια κακόβουλη κυβερνοεπίθεση, αναφέρουν οι «Financial Times».

Η Aon, ένας από τους μεγαλύτερους μεσίτες ασφαλίσεων παγκοσμίως, δήλωσε ότι το περιστατικό ήταν πιθανό να γίνει το «σημαντικότερο» γεγονός σε επίπεδο ασφαλιστικών ζημιών στον κυβερνοχώρο μετά τις επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού NotPetya του 2017 και είχε αναδείξει τη «διασυνδεδεμένη φύση των οικοσυστημάτων λογισμικού».