Ξεκίνησε κι επίσημα η προσπάθεια εξοικείωσης των δημοσίων υπαλλήλων με την τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο να την εντάξουν στην εργασιακή τους καθημερινότητα. Ηδη, 500 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα εκπαιδεύονται σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, μέσω της πρωτοβουλίας με τίτλο «Al for All», η οποία πραγματοποιείται από το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Google και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Το πρώτο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις ημερίδες από εξειδικευμένους και έμπειρους εκπαιδευτές της Google, με τις δύο από αυτές να απευθύνονται στους δημόσιους υπαλλήλους συνολικά. Οι ενότητες δε, αφορούν την ενίσχυση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και μεθόδους επίλυσης προβλημάτων. Η τρίτη ημερίδα, με θέμα «Ηγεσία για την ψηφιακή εποχή» αφορά στελέχη που έχουν θέσεις ευθύνης στον δημόσιο τομέα.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η συνεργασία της Google με το υπουργείο Εσωτερικών, που είναι μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας αναφορικά με την εκπαίδευση σε θέματα ΑΙ στην Ελλάδα (AI  Skilling IniDaDve in Greece) και ανακοινώθηκε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στοχεύει στην επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εκπαίδευση αυτή αποτελεί μόνο την αρχή ενός προγράμματος που θα επεκταθεί από τον Σεπτέμβριο σε όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Υπενθυμίζεται πως η τεχνητή νοημοσύνη θα αρχίσει να μπαίνει για τα καλά το επόμενο διάστημα στη Δημόσια Διοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό πως δρομολογείται η ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού εργαλείου, το οποίο θα συμβάλλει στη διάγνωση της καταλληλότητας των υποψηφίων σε συνάρτηση με το προφίλ της υπό πλήρωση θέσης.

Στόχος η ενίσχυση της παραγωγικότητας

«Η ενίσχυση της παραγωγικότητας στο Δημόσιο με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Εσωτερικών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε περήφανοι που στο πλευρό μας βρίσκονται τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google, με τη στήριξη της οποίας ενισχύουμε τις ψηφιακές δεξιότητες των υπαλλήλων, μειώνουμε αποφασιστικά τη γραφειοκρατία και έτσι στρέφουμε το έμψυχο δυναμικό του Δημοσίου σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες, αυτές που έχουν ανάγκη όλοι οι πολίτες», δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, με αφορμή την έναρξη του πρώτου εκπαιδευτικού προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης.