Ο ΠΑΟΚ είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που θα δώσει φέτος το καλοκαίρι παιχνίδι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προκριματικών. Για να κάνει πράξη το όνειρό του και να μπει στο Τσάμπιονς Λιγκ πρέπει ξεκινώντας από απόψε να κάνει το πρώτο από τα τρία απαραίτητα βήματα αποκλείοντας την Μπόρατς από την Μπάνια Λούκα της Σερβίας. Το πρώτο ματς είναι απόψε στην Τούμπα και ο ΠΑΟΚ πρέπει να φροντίσει να εξασφαλίσει ένα αβαντάζ που θα κάνει τη ρεβάνς διαδικαστική υπόθεση. Αν αποκλείσει την Μπόρατς τον περιμένει στον επόμενο γύρο, όλα δείχνουν, η γνωστή μας Μάλμε. Αλλά τα βήματα πρέπει να γίνουν ένα ένα. Απόψε το μυαλό πρέπει να είναι στους Βόσνιους.

Λουτσέσκου

Δεν μπορώ να πιστέψω πως ο ΠΑΟΚ μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα με αυτό τον αντίπαλο: οτιδήποτε λιγότερο από δυο νίκες δεν επιτρέπεται καθώς ως γνωστόν στην Ευρώπη μετράνε και οι βαθμοί και μετά τις αλλαγές στο Τσάμπιονς Λιγκ και την κατάργηση της φάσης των ομίλων μετράνε ακόμα πιο πολύ. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει κάνει θεαματικές μεταγραφές. Κράτησε τον Κωνσταντέλια παρά τη μεγάλη προσφορά της Ζάλτσμπουργκ, αρνείται τις δελεαστικές προτάσεις της Τζένοα για τον τερματοφύλακα Κοτάρσκι, απέκτησε τον γνωστό μας Μαντί Καμαρά που έμεινε ελεύθερος και πριν από δυο μέρες μάθαμε ότι έφτασε σε συμφωνία με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για την απόκτηση του σέντερ φορ Φιοντόρ Τσαλόφ: ένα φορ ψάχνει από την αρχή του καλοκαιριού. Θέλει επίσης να αντικαταστήσει τον Μεϊτέ, ο δανεισμός του οποίου από την Μπενφίκα ολοκληρώθηκε. Αλλά όλα αυτά σήμερα δεν απασχολούν τον Ραζβάν Λουτσέσκου που δεν θέλει να ακούει για μεταγραφές και λογικά. Ο Ρουμάνος ξέρει πως ο ΠΑΟΚ πρέπει να αποκλείσει τους Βόσνιους με όπλο την ομοιογένειά του. Και βέβαια με τους περσινούς πρωταγωνιστές του.

Δηλώσεις

Το πόσο φαβορί είναι ο ΠΑΟΚ το καταλαβαίνεις από τις δηλώσεις των Βόσνιων. Ο προπονητής της ομάδας Μλάντεν Ζίζοβιτς, ο οποίος σημειωτέον δεν θα βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας λόγω τιμωρίας, δήλωσε ότι «ο ΠΑΟΚ είναι 15 φορές πιο ακριβός από την Μπόρατς, έχει περισσότερους διεθνείς και μεγαλύτερη πείρα», ενώ οριοθέτησε ως στόχο να προσπαθήσει να πετύχει η ομάδα του «ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό θαύμα». Μόνο πρόβλημα του ΠΑΟΚ είναι να μην καταφέρει να πάρει απόψε ένα σκορ ασφαλείας και να χρειαστεί να πάει στην Μπάνια Λούκα οφείλοντας να παλέψει για να πάρει εκεί την πρόκριση. Η έδρα των Βόσνιων είναι δυνατή και ο φανατισμός απερίγραπτος. Αλλά πιστεύω πως απόψε ο ΠΑΟΚ μπορεί να απλοποιήσει την πρώτη του ευρωπαϊκή αποστολή: η διαφορά του από την Μπόρατς είναι μεγάλη.

Σπανούλης

Μεγάλη φάνηκε και η διαφορά της Εθνικής Σερβίας από την Εθνική Ελλάδος στο μπάσκετ. Στο φιλικό που έδωσε με τους Σέρβους η ομάδα του Σπανούλη έχασε στο Βελιγράδι με 22 πόντους, αλλά αυτό ήταν το λιγότερο. Οι Σέρβοι έχουν ομάδα για να αγωνιστούν στον τελικό του ολυμπιακού τουρνουά στο Παρίσι. Οι πολυτέλειές τους είναι εντυπωσιακές. Κυρίως όμως το ματς έδειξε πόσο υστερεί η δική μας ομάδα σε πολύ βασικούς τομείς – κυρίως επιθετικά, όπου αν μπλοκάρει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο οι λύσεις είναι λίγες. Ακούστηκαν πολλά υπερβολικά μετά το τέλος του πρόσφατου ολυμπιακού τουρνουά και τις νίκες με τη Σλοβενία και την Κροατία. Η πραγματικότητα είναι πως με αντιπάλους στα τελικά την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ισπανία οι ελπίδες πρόκρισης της Εθνικής μας από τον όμιλο είναι λίγες. Δεν θα υπάρξει βέβαια άγχος, αλλά θα πρέπει να γίνουν υπερβάσεις που προσωπικά δυσκολεύομαι να φανταστώ. Ο κόουτς Βασίλης Σπανούλης αντέδρασε ψύχραιμα στην ήττα της ομάδας του, που ήταν η πρώτη επί των ημερών του. Δήλωσε μάλιστα ότι η ομάδα του θα παραβρεθεί κανονικά στην τελετή έναρξης στο Παρίσι γιατί δεν θα ήθελε να στερήσει από τα παιδιά τη χαρά της γιορτής. Είναι κι αυτός ένας τρόπος για να θυμηθούμε πως για την Εθνική μπάσκετ ύστερα από τόσες αποτυχίες τα τελευταία χρόνια υπάρχει και η χαρά της συμμετοχής.

Παζάρι

Στο μεταξύ στην Ελλάδα φουντώνει αυτό που μάθαμε να λέμε μεταγραφικό παζάρι – αν και πολύ παζάρι δεν διακρίνω, ειδικά φέτος. Στην περίοδο των μεταγραφών συμβαίνουν τρία πράγματα. Παίκτες αποκτούνται, παίκτες φεύγουν (είτε πωλούνται, είτε απλά μας αποχαιρετούν) και παίκτες ανανεώνουν. Τις ανανεώσεις των συμβολαίων για κάποιο λόγο στην Ελλάδα τις θεωρούμε εύκολη υπόθεση: νομίζουμε πως αν υπάρχουν χρήματα (από τη μεριά της ομάδας) και θέληση (από τη μεριά του παίκτη) όλα γίνονται. Στην πραγματικότητα τίποτα δεν είναι απλό. Διότι όλοι ψάχνουν καλούς παίκτες και πλέον στο παζάρι δεν παίζουν οι Ευρωπαίοι μόνοι τους. Υπάρχουν και Σαουδάραβες που πληρώνουν πολλά και Αμερικάνοι που ξοδεύουν για να δυναμώσουν το ΜLS ενόψει και της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2026 κι ακόμα και Λατινοαμερικάνοι που έχουν χρήματα για να κάνουν το κομμάτι τους. Τον καλό Πινέδα π.χ. τον κυνηγάει καθώς φαίνεται η Μοντερέι από το Μεξικό. Υπό αυτό το πρίσμα η ανανέωση του συμβολαίου του Αγιούμπ Ελ Κααμπί ήταν για τον Ολυμπιακό μια πολύ περίπλοκη υπόθεση.

Καλύτερος

Ο Ελ Κααμπί ήταν πέρυσι ο καλύτερος παίκτης και ο πρώτος σκόρερ στο Conference League. Εχει επίσης την καλή συνήθεια να βάζει γκολ – πολλά γκολ, ικανότητα που πληρώνεται ακριβά. Επίσης λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν είχε κανένα πρόβλημα να πάει στη Σαουδική Αραβία ή στο Κατάρ. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως παρά τα όσα λέμε για την ποιότητά του το ελληνικό πρωτάθλημα για τα σέντερ φορ ειδικά δεν είναι κακή βιτρίνα. Ο Σεντρίκ Μπακαμπού έκανε ένα καλό πεντάμηνο στον Ολυμπιακό και πέρυσι βρήκε τρεις ομάδες πριν τραυματιστεί. Για τον Ιωαννίδη η Ιπσουιτς έδινε φέτος κοντά 30 εκατ. ευρώ. Ο Πόνσε έφερε στα ταμεία της ΑΕΚ 8. Ο Ελ Κααμπί είχε προτάσεις και σοβαρές. Αλλά ο Ολυμπιακός κατάφερε με προσεκτικές κινήσεις και έφτασε σε συμφωνία μαζί του. Σαφώς και μέτρησε ότι ο Ολυμπιακός δεν είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις φέτος το καλοκαίρι, άρα είχε χρόνο. Τον οποίο και αξιοποίησε.

Οικογένεια

Από τη στιγμή που ο Μαροκινός πήγε στην προετοιμασία στην Ολλανδία όλα νομίζω έγιναν πιο απλά κι ας μην αγωνίστηκε στα δύο πρώτα φιλικά της ομάδας. Ξαναβρίσκοντας τους συμπαίκτες θυμήθηκε κάτι απλό: ότι ο Ολυμπιακός του έδωσε πολλά. Και είπε το ναι. Για να μείνει στην οικογένεια κι όχι απλά σε μια ομάδα…