Οι μάσκες επιστρέφουν στο Παρίσι λόγω αύξησης των κρουσμάτων Covid-19, τα καφέ και τα εστιατόρια έχουν ερημώσει από τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και την απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, οι απεργίες απειλούν την ασφάλεια, τα παιδικά μπουκάλια νερού ανακαλούνται λόγω ανίχνευσης δισφαινόλης Α που ξεπερνά τα όρια ασφάλειας, ωστόσο ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες από το Ολυμπιακό Χωριό του Παρισιού «είμαστε έτοιμοι και θα είμαστε έτοιμοι σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων».
Εγκαινιάζοντας το αστυνομικό και πυροσβεστικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, ο πρόεδρος της Γαλλίας βρήκε την ευκαιρία να δηλώσει τη συλλογική υπερηφάνεια της χώρας «επειδή κάνετε αυτή τη θυσία».
Ο Εμανουέλ Μακρόν συμμετείχε χθες το πρωί σε σύσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, για τον απολογισμό των πιο εμπιστευτικών στοιχείων ασφαλείας για την τελετή έναρξης, που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή στον Σηκουάνα.
Δρακόντεια μέτρα
Μια ατσάλινη ασπίδα έχει δημιουργηθεί γύρω από το Παρίσι σε μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση ασφάλειας στην οποία συμμετέχουν 45.000 αστυνομικοί από 43 χώρες ενώ θα αναπτυχθούν 18.000 στρατιώτες – η μεγαλύτερη ανάπτυξη στρατευμάτων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εχουν αναπτυχθεί επίσης drones, γίνεται χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ενώ θα συμμετάσχουν αρκετές εναέριες δυνάμεις συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών Rafale, πτήσεων επιτήρησης AWACS και ελικοπτέρων με ειδικούς ελεύθερους σκοπευτές.
Επίσης έχουν απορριφθεί 4.355 αιτήσεις για διαπιστεύσεις από τις γαλλικές υπηρεσίες ασφάλειας λόγω ανησυχιών για κατασκοπεία και κυβερνοεπιθέσεις. Μεταξύ αυτών που αποκλείστηκαν περιλαμβάνονται 260 ισλαμιστές, 186 αριστεροί εξτρεμιστές και 96 δεξιοί εξτρεμιστές.
Ανάμεσα στους αποκλεισμένους είναι και πέντε ρώσοι δημοσιογράφοι στους οποίους οι διοργανωτές αρνήθηκαν τη διαπίστευση, με αποτέλεσμα το Κρεμλίνο να κάνει λόγο για «ανεπίτρεπτη απόφαση που παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου». «Εργαζόμαστε χρόνια τώρα για αυτούς τους Αγώνες και βρισκόμαστε στην αρχή μιας αποφασιστικής εβδομάδας που θα δούμε την τελετή έναρξης την Παρασκευή και μετά την Ολυμπιάδα που θα διεξαχθεί στο Παρίσι, εκατό χρόνια αργότερα. Είναι ο καρπός μιας τεράστιας δουλειάς που άλλαξε βαθιά την επικράτεια, ιδιαίτερα το διαμέρισμα του Σεν-Σεν-Ντενί, στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος, ενώ διαβεβαίωσε τους φιλάθλους πως υπάρχουν plan B και C σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Προφανώς στο μυαλό του θα είχε την απεργία που έχουν προκηρύξει οι πυροσβέστες της Λυών για αύριο, ημέρα διεξαγωγής των πρώτων αγώνων ποδοσφαίρου, διαμαρτυρόμενοι για το χαμηλό μπόνους (200 ευρώ) που τους έχουν υποσχεθεί. Με απεργία έχουν απειλήσει και μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας της τελετής έναρξης όπως και εργαζόμενοι των αεροδρομίων του Παρισιού που ανήκουν το συνδικάτο Force Ouvrière. Η πολιτική ηγεσία της Γαλλίας προσπαθεί να πείσει πως όλα βαίνουν καλώς λίγα εικοσιτετράωρα πριν απ’ την τελετή έναρξης της 33ης Ολυμπιάδας, ωστόσο τα γεγονότα προκαλούν προβληματισμό.
Πρόκληση ο Covid-19
Οι μάσκες επιστρέφουν στο Παρίσι λόγω της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων Covid-19.
Οι δημοσιογράφοι που θα προσέρχονται στις συνεντεύξεις Τύπου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα πρέπει να φορούν μάσκα, όπως άλλωστε συνέβη και στον Γύρο της Γαλλίας. Υποχρεωτική γίνεται ξανά η χρήση μάσκας στα επείγοντα περιστατικά των παρισινών νοσοκομείων το διάστημα 22 Ιουλίου – 11 Αυγούστου τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους επαγγελματίες και συνοδούς.
Γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς οι δείκτες δεν είναι καλοί, με τα κρούσματα Covid-19 να αυξάνονται ξανά στη Γαλλία. Η άφιξη 15 εκατομμυρίων τουριστών στο Παρίσι υφαίνει ένα τρομακτικό σενάριο με τους επαγγελματίας της υγείας να κάνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί μία νοσοκομειακή καταστροφή.
Με δεδομένη επίσης την αύξηση περιπτώσεων ιλαράς, κοκκύτη και αναπνευστικών λοιμώξεων οι λοιμωξιολόγοι όπως ο Μπενζαμέν Νταβιντό θεωρούν πως η μάσκα είναι απαραίτητη. «Προετοιμαζόμαστε για ένα σενάριο καταστροφής. Η πρόκληση είναι να το αποφύγουμε», τονίζει.
Εφιαλτική κατάσταση
Η κατάσταση είναι ζοφερή για τα καφέ και τα εστιατόρια που βρίσκονται στις «γκρίζες ζώνες» της περιμέτρου ασφαλείας του Παρισιού.
Τρία εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον κόσμο το οποίο θα προσελκύσει εκατομμύρια ανθρώπους στη γαλλική πρωτεύουσα και παραδόξως πολλοί παρισινοί δρόμοι είναι έρημοι. Στην καρδιά του Παρισιού, αρκετές κεντρικές και συνήθως πολυσύχναστες αρτηρίες είναι σχεδόν άδειες, θυμίζοντας την εποχή του λοκντάουν λόγω της πανδημίας.
«Καλωσήρθατε στο εστιατόριό μου… Χωρίς πελάτες!», λέει ειρωνικά η Ερέν Κουρέ. Το εστιατόριό της βρίσκεται στο Ιλ Σεν-Λουί, που αποτελεί μέρος της γκρίζας ζώνης της περιμέτρου ασφαλείας που έχει προγραμματιστεί πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πρόσβαση όπως και σε όλες τις όχθες του Σηκουάνα, ρυθμίζεται με υποχρεωτικό κωδικό QR. Υπάρχουν επίσης 44.000 μπαριέρες και οδοφράγματα για τον καλύτερο έλεγχο αυτών των περιοχών.
Η Κουρέ χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί «εφιαλτική», ενώ τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο αφού το να παραμένουν ανοιχτά δεν είναι κερδοφόρο. «Συμβαίνει μια φορά στα εκατό χρόνια, οπότε αναπόφευκτα έρχεται με το κόστος της αναστάτωσης και των περιορισμών», προσπαθεί να δικαιολογήσει την κατάσταση ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής Τόνι Εστανγκέ.
Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής χαίρονται που απολαμβάνουν τους δρόμους που είναι άδειοι από αυτοκίνητα και περαστικούς στη γειτονιά τους. «Είναι εξαιρετικό, νιώθουμε σαν να έχουμε το Παρίσι μόνο για τον εαυτό μας, είμαστε VIP», λέει ένας κάτοικος.