Νέο βίντεο από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ ήρθε στη δημοσιότητα. Τα πλάνα προέρχονται από κάμερα σώματος αξιωματικού της Μυστικής Υπηρεσίας. Είναι η στιγμή που μυστικοί πράκτορες και τοπική αστυνομία βρίσκονται στη ταράτσα, όπου κειτόταν νεκρός ο 20χρονος δράστης.

Ένα ίχνος αίματος διακρίνεται κοντά στο σώμα του νεκρού ενόπλου, που αναγνωρίστηκε ως ο Τόμας Μάθιου Κρουκς, ο οποίος κατάφερε να πυροβολήσει εναντίον του πρώην προέδρου από μια οροφή που έβλεπε στην υπαίθρια συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια πριν από 10 ημέρες.

Ένα μέλος του ακροατηρίου, ο 50χρονος Corey Comperatore σκοτώθηκε και δύο άλλοι —ο 57χρονος David Dutch και ο 57χρονος James Copenhaver— τραυματίστηκαν βαριά αλλά βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση.

«Αυτός είναι!»

Τα νέα πλάνα εμφανίστηκαν λίγες ώρες μετά την παραίτηση της επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ Kim Cheatle για τις αποτυχίες ασφαλείας γύρω από την απόπειρα δολοφονίας.

Το βίντεο από την κάμερα σώματος που κατέγραψε η μονάδα έκτακτης ανάγκης της κομητείας Μπάτλερ αναρτήθηκε στο Χ από το γραφείο του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τσακ Γκράσλεϊ.

«Ένας ελεύθερος σκοπευτής της κομητείας Μπίβερ είδε και έστειλε τις εικόνες, αυτός είναι», ακούγεται να λέει στο βίντεο ένας πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας, αναφερόμενος στο σώμα του δράστη.

«Δεν ξέρω αν πήρατε τις ίδιες με εμένα» ρωτάει ένας αστυνομικός.

«Νομίζω ότι τις πήρα, ναι, αυτός [ο δράστης] φοράει τα γυαλιά του», απαντά ο πράκτορας.

Τραμπ

Η στιγμή που ο 20χρονος δράστης κείτεται νεκρός

Ο αστυνομικός προσθέτει ότι ο ελεύθερος σκοπευτής «έστειλε τις αρχικές φωτογραφίες, και τον είδε (τον σκοπευτή) να κατεβαίνει από τη μηχανή, και να αφήνει κάτω την τσάντα με τα βιβλία, και στη συνέχεια τον έχασε από τα μάτια του».

Ο πράκτορας ρωτά επίσης για το αν ένα εγκαταλελειμμένο ποδήλατο που βρέθηκε στην περιοχή ανήκε στον δράστη. «Δεν γνωρίζουμε», απαντά ένας αξιωματικός.

Ακούγονται επίσης συζητήσεις για «θύματα στο πλήθος» και για «άτομα που συνελήφθησαν και βιντεοσκοπούσαν».

Δείτε τη στιγμή των πυροβολισμών εναντίον του Τραμπ:

«Η 13η Ιουλίου θα είναι η πρεμιέρα μου»

Ο 20χρονος Κρουκς φαίνεται πως είχε προαναγγείλει την επίθεσή του.

Σύμφωνα με το Fox News, αξιωματούχοι της Secret Service και του FBI δήλωσαν στους Αμερικανούς γερουσιαστές κατά τη διάρκεια ενημέρωσης όλων των μελών την Τετάρτη 17 Ιουλίου ότι ο 20χρονος Κρουκς έγραψε ένα απειλητικό μήνυμα στην πλατφόρμα παιχνιδιών Steam λίγες ημέρες πριν από την απόπειρα δολοφονίας.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ο Κρουκς φαίνεται να έγραψε: «Η 13η Ιουλίου θα είναι η πρεμιέρα μου, παρακολουθήστε την εξέλιξή της».

Τι είναι το Steam

Το Steam είναι μια δημοφιλής πλατφόρμα όπου δεκάδες εκατομμύρια παίκτες αγοράζουν παιχνίδια και επικοινωνούν. Η ανακάλυψη έγινε καθώς οι ερευνητές συνεχίζουν να εξετάζουν τις τεχνολογικές συσκευές του 20χρονου δράστη, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων και του φορητού υπολογιστή του, χωρίς όμως ακόμη να έχουν εντοπίσει το κίνητρό του.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τον φορητό υπολογιστή του Κρουκς, βρήκαν μερικές αναζητήσεις τον Ιούλιο: Τραμπ, Μπάιντεν, πότε είναι το συνέδριο του DNC και η προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ στις 13 Ιουλίου.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν κανένα στοιχείο συγκεκριμένης ιδεολογίας στον φορητό υπολογιστή, κάτι που το FBI θεωρεί αξιοσημείωτο, και κανείς στις ανακρίσεις δεν ανέφερε ότι ο Κρουκς συζητούσε για πολιτική, σύμφωνα με γερουσιαστές που μίλησαν στο Fox News μετά τη συνάντηση.

Οι γερουσιαστές έμαθαν επίσης ότι ο Κρουκς είχε δύο κινητά τηλέφωνα. Το βασικό τηλέφωνό του ανακτήθηκε από τον τόπο του εγκλήματος μαζί με έναν πομπό με τηλεχειριστήριο.

Ένα δεύτερο κινητό τηλέφωνο που βρέθηκε στο σπίτι είχε μόνο 27 επαφές. Το FBI βρίσκεται στη διαδικασία εντοπισμού και ανάκρισης αυτών των ανθρώπων, είπαν στους γερουσιαστές.