Η καλοκαιρινή ραστώνη δεν έχει καταφέρει να σωπάσει τους φοιτητές στις ΗΠΑ που διαμαρτύρονται για τη σφαξή και διωγμό χιλιάδων Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ, το οποίο ενισχύεται από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Από τότε που το Πανεπιστήμιο του Κολούμπια κάλεσε την αστυνομία τον Απρίλιο για να διαλύσει έναν καταυλισμό φοιητών, έχουν συλληφθεί περισσότερα από 3.100 άτομα σε όλη τη χώρα, για παραβίαση ή διατάραξη της ειρήνης, ενώ ορισμένοι αντιμετωπίζουν πιο σοβαρές κατηγορίες, όπως αντίσταση κατά της αρχής.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξαν οι New York Times, φέτος συνελήφθησαν διαδηλωτές σε περισσότερα από 70 ιδρύματα σε τουλάχιστον 30 πολιτείες, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, με τους 80.000 φοιτητές του, μέχρι το Πανεπιστήμιο Μαίρη Ουάσινγκτον στη Βιρτζίνια, με ένα φοιτητικό σώμα κάτω από 4.000.

Ο χάρτης των συλλήψεων φοιτητών στις ΗΠΑ μέχρι τις αρχές του καλοκαριού του 2024.

Οι ιστορικοί που μελετούν τα φοιτητικά κινήματα λένε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων να συλλαμβάνονται σε διαδηλώσεις σε πανεπιστημιουπόλεις εδώ και 50 χρόνια.

Ενώ εκατομμύρια φοιτητές συμμετείχαν σε διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, υπήρξαν περίπου 4.000 συλλήψεις σε διαδηλώσεις την άνοιξη του 1969, κατά τη διάρκεια της πιο έντονης περιόδου δραστηριότητας.

Ο φιλοπαλαιστινιακός ακτιβισμός «είναι ένα σχετικά μικρό κίνημα», είπε ο Ρόμπερτ Κοέν, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, «αλλά οι συλλήψεις είναι σχεδόν συγκρίσιμες με την κορύφωση των διαδηλώσεων στο Βιετνάμ».

Συλλήψεις φοιητών στις ΗΠΑ, τόσο ιδιωτικών όσο και δημόσιων ιδρυμάτων.

Βασιλικότεροι του βασιλέως οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι New York Times, ενώ οι δικαστικές αρχές άρουν τις κατηγορίες, οι ίδιες οι πρυτανικές αρχές είναι βασιλικότεροι του βασιλέως απαιτώντας τιμωρίες φοιτητών και απολύοντας ακαδημαϊκούς δασκάλους με το πρόσχημα του αντισημιτισμού.

Από τότε που ξέσπασαν οι ταραχές, επικεφαλής πανεπιστημίων ήταν πρόθυμοι να καταπνίξουν το φοιτητικό αντιπολεμικό κίνημα με κάθε τρόπο, ακόμα και τη βία, όπως ακριβώς συνέβη τη δεκαετία του 1960 με τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Οι δικαστικές αρχές αποσύρουν ακόμα και πιο βαριές κατηγορίες τη στιγμή που φοιτητές διώκονται, διώκονται από το πανεπιστήμιο, χάνοντας ακόμα και τα διπλώματά τους.

Η εισαγγελέας στην κομητεία Travis, Ντέλια Γκάρζα, απέρριψε τις κατηγορίες εις βάρος 100 και πλέον ατόμων που συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, λέγοντας ότι αυτές οι κατηγορίες σπάνια αποτελούν προτεραιότητα για τους εισαγγελείς, καθώς πρόκειται για ήσσονος σημασίας και μη βίαια αδικήματα.

Όπως είπε η ίδια στους New York Times, εκτιμά ότι οι ένορκοι στην κοινότητά της θα θεωρούσαν πολύ πιθανό ότι οι φοιτητές που διαμαρτύρονταν στην πανεπιστημιούπολη απλώς έκαναν χρήση της πρώτης τροπολογίας περί Ανεξιθρησκείας, Ελευθερίας του τύπου και της έκφρασης.

Ωστόσο, σε ορισμένα πανεπιστήμια, η απόφαση να αποσυρθούν οι κατηγορίες αντιμετωπίστηκε με απογοήτευση. «Οι ενέργειες που παραβιάζουν τους νόμους και τους θεσμικούς κανόνες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με συνέπειες», δήλωσε ο Μάικ Ρόζεν, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν.

«Ο στόχος δεν είναι να τιμωρηθούν οι άνθρωποι», είπε ο Χέρμαν Γουόλζ, δικηγόρος υπεράσπισης και πρώην εισαγγελέας και που διδάσκει ποινικό δίκαιο στο John Jay College of Criminal Justice στη Νέα Υόρκη. «Είναι να καθαρίσουμε τους δρόμους».

Άρα, ο λεκές του αίματος στη Γάζα, θα «καθαρίσει» όμως με τέτοιες προσεγγίσεις.