Τον πήχη των 6 εκατομμυρίων πέρασαν οι φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι αυτή τη στιγμή με το σύστημα της ΑΑΔΕ να έχει δεχτεί από το πρωί 72.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων και 7.500 δηλώσεις νομικών προσώπων.

Το μεσημέρι για περίπου 40 λεπτά το σύστημα εμφάνισε προβλήματα τα οποία σύμφωνα με πηγές της ΑΑΔΕ έχουν πλέον αποκατασταθεί και οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν διαρκώς την ανταπόκριση του συστήματος.

Με το ρυθμό που υποβάλλονται σήμερα οι φορολογικές δηλώσεις εκτιμάται ότι έως το τέλος της ημέρας θα έχουν υποβληθεί περίπου 150.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων και αυτές που δεν θα έχουν υποβληθεί θα είναι περίπου 500.000.

Αύριο το πρωί οι αποφάσεις για τις φορολογικές δηλώσεις

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ θα επανεξετάσουν το πρωί της Παρασκευής την κατάσταση προκειμένου να αποφασιστεί αν θα δοθεί ολιγοήμερη παράταση έως τις 31 Ιουλίου, στην προθεσμία η οποία κανονικά εκπνέει αύριο τα μεσάνυχτα.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη δόση του φόρο εισοδήματος για τους φορολογούμενους που έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Ιουλίου.

Όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο μέχρι την ίδια ημερομηνία θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 3%. Επίσης οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας και την έκπτωση 3% ή να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 έντοκων δόσεων.

Η ακτινογραφία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δείχνει τα εξής:

  • Ένας στους τρεις φορολογούμενους πληρώνει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2023. Ο φόρος που έχει βεβαιωθεί υπερβαίνει τα 3,31 δις. ευρώ με το μέσο φόρο να έχει σκαρφαλώσει στα 1.713 ευρώ.
  • Δυο στους δέκα φορολογούμενους έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό με το συνολικό ποσό επιστροφής φόρου να ανέρχεται στα 381,15 εκατ. ευρώ ή 331,5 ευρώ κατά μέσο όρο.
  • Σχεδόν το 46% των δηλώσεων που υποβλήθηκαν ήταν μηδενικές με τους φορολογούμενους να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο για τα περυσινά εισοδήματα.

Πηγή: ΟΤ