Στη Βουλή έφτασε χθες η αδιανόητη αποκάλυψη στη δίκη για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ότι καταστράφηκε από… συρραπτικό το CD με περιεχόμενο από το κινητό του δημοσιογράφου, που περιελάμβανε επικοινωνίες του από την εφαρμογή WhatsApp με αξιωματούχους, όπως ο πρώην διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων και ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης. Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει αντίγραφο ή έγγραφο με τη μεταγραφή τους. Το θέμα έθιξε χθες, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων ο Νάσος Ηλιόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να τα βάλει με το έγκλημα. «Οταν αυτή η Πολιτεία δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα φτάσει στο δικαστήριο ένα CD με συνομιλίες δολοφονημένου δημοσιογράφου με τον πρώην διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού – αυτός είναι ο κ. Δημητριάδης έχουμε ξεχάσει και το όνομά του γιατί όποιος το λέει τρώει αγωγές – και του επικεφαλής της ΕΥΠ, ε, αυτή η χώρα έχει παραδοθεί στο οργανωμένο έγκλημα», είπε χαρακτηριστικά. Προσθέτοντας με το βλέμμα προς τα κυβερνητικά έδρανα «άρα μη φέρνετε διατάξεις. Τζάμπα είναι. Τζάμπα κουράζετε τις υπηρεσίες, τζάμπα προσπαθείτε κι εσείς».
«Οπως Μάλτα και Σλοβακία»
Το ζήτημα, όμως, τέθηκε υπόψη και της Βέρα Γιούροβα, της αντιπροέδρου της Κομισιόν που είναι αρμόδια για τη διαφάνεια και το κράτος δικαίου. Η Γιούροβα τόνισε εμφατικά ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης της δολοφονίας Καραϊβάζ και περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας και της δίκης, παρομοιάζοντας την ιστορία αυτή με τις δολοφονίες της Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία στη Μάλτα και του Γιαν Κούτσιακ στη Σλοβακία. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε έρευνες και δικαστικές υποθέσεις».
Ζητούν εγγυήσεις για τα spyware
Η Γιούροβα ρωτήθηκε, όμως, και για το αν η Κομισιόν βλέπει «πολιτική ευθύνη» πίσω από την υπόθεση των υποκλοπών με το Predator στην Ελλάδα. Κι έδωσε μια ενδιαφέρουσα απάντηση. Είπε ότι έχει επισημανθεί από την Κομισιόν η χρήση του Predator στη χώρα μας. «Είχα δύο συζητήσεις με τον κ. Μητσοτακη για την ανάγκη να ενσωματωθούν επαρκείς εγγυήσεις στη νομοθεσία» πρόσθεσε, «ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν τέτοια εργαλεία εναντίον πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων. Οι συζητήσεις αυτές είναι σε εξέλιξη, όπως και οι έρευνες για την υπόθεση αυτή και περιμένουμε τα αποτελέσματα».
Η εθνική ασφάλεια ως «λευκή επιταγή»
Συγκράτησα την απάντηση ως συνέχεια στη σημαντική αποκάλυψη που έκανε το «Politico» για το ίδιο ζήτημα, με το προσχέδιο της απάντησης της Κομισιόν στο πόρισμα της σχετικής εξεταστικής επιτροπής PEGA. Σε αυτό η Κομισιόν, για πρώτη φορά, εγγράφως και ξεκάθαρα, λέει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι «δεν μπορούν να επικαλούνται την εθνική ασφάλεια ως λευκή επιταγή» για να παρακάμπτουν το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα δικαιώματα. Και ζητά πολύ αυστηρές προϋποθέσεις χρήσης τους για βαριά ποινικά εγκλήματα, με έλεγχο από ανεξάρτητες αρχές, δικαίωμα ενημέρωσης των παρακολουθούμενων και εξαίρεση δημοσιογράφων και πολιτικών. Η αποκάλυψη αυτή δε, θυμίζω, όπως και η παραπάνω αναφορά της επιτρόπου, έρχονται την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση καταρτίζει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για να επιτρέψει στην ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ. να προμηθευτούν τέτοιο λογισμικό.
Αποχώρησε από την κούρσα
Μετά την εμφάνισή της στο Προεδρικό Μέγαρο για τα πενήντα χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με μια βιντεοσκοπημένη δήλωση, η Μιλένα Αποστολάκη απέσυρε την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. «Ακούω την αγωνία του κόσμου του ΠΑΣΟΚ να μη μετατραπεί μια εκλογική διαδικασία σε μάχη αντιπάλων και σύγκρουση στρατών. Να μην αμφισβητηθεί εκείνη η ηθική γραμμή σύνδεσης που οφείλει να κυριαρχεί σε κάθε εσωκομματική αναμέτρηση», ανέφερε η βουλευτής του Βόρειου Τομέα Αθηνών του κόμματος. «Βλέπω με αυξανόμενη ανησυχία να κυριαρχούν προσωπικές συγκρούσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή της παράταξης. Και είμαι αποφασισμένη, με τις δυνάμεις που διαθέτω, να σταθώ απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη. Θέλω να είμαι μέρος της λύσης και όχι της κρίσης. Γι’ αυτό αποφάσισα να μην είμαι υποψήφια», κατέληξε στη δήλωσή της, χωρίς να διευκρινίζει ποιον προτίθεται να στηρίξει στην πορεία της κούρσας.
Εμειναν επτά
Η επιλογή της Αποστολάκη μειώνει τον αριθμό των υποψηφίων σε επτά, δηλαδή σε όσους ήταν πριν ακόμα ανακοινώσει τη συμμετοχή της η Αννα Διαμαντοπούλου. Επισημαίνω εκ νέου πως οι υπόλοιποι πρέπει να προσπεράσουν τον σκόπελο των 5.000 υπογραφών στήριξης ή του 15% της Κεντρικής Επιτροπής, που λόγω του αριθμού των υποψηφίων δεν αποδεικνύεται εύκολη υπόθεση για όλους – μέχρι τώρα το όριο έχουν ξεπεράσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος.