Επιμένει στην προκλητική ρητορική η Τουρκία, η οποία… ευχαριστεί, μάλιστα, τις ελληνικές αρχές «για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αναφορικά με την παρουσία πολεμικών πλοίων της Άγκυρας νότια της Κάσου και της Καρπάθου.

Όπως υποστηρίζουν για τα όσα συνέβησαν με τις έρευνες του ιταλικού σκάφους «Ievoli Relume» στην περιοχή, καθώς παρ’ ολίγον να εξελιχθούν σε μία σοβαρή κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, «στις 21 Ιουλίου, η Ελλάδα εξέδωσε ανακοινώσεις ναυσιπλοΐας σχετικά με τις εργασίες που θα εκτελούσε το υπό ιταλική σημαία πλοίο R/V IEVOLI RELLUME για την τοποθέτηση καλωδίων, ορισμένες από τις οποίες εισέρχονταν στις Ζώνες Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μας».

«Για το θέμα αυτό εκδόθηκαν ανακοινώσεις ναυσιπλοΐας με αντιρρήσεις, ενώ δηλώθηκε ότι για την εκτέλεση εργασιών σε περιοχές που υπάγονται στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας απαιτείται η λήψη άδειας. Το εν λόγω πλοίο προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας στις 22 Ιουλίου και εμποδίστηκε από τουρκικά σκάφη», αναφέρουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Μάλιστα, υποστηρίζουν προκλητικά ότι το πλοίο «εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας».

«Ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε αργότερα, του επετράπη να εκτελέσει εργασίες στις συντεταγμένες που δηλώθηκαν και εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων που ανήκουν στις ναυτικές μας δυνάμεις. Οι δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου παρακολουθούνται στενά από τα στοιχεία των ναυτικών μας δυνάμεων στην περιοχή. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, επιμένοντας προφανώς πως η θαλάσσια περιοχή νότια της Κάσου βρίσκεται εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Γεραπετρίτης: Ψεύδη

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, πως «η Τουρκία θεωρεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επί τη βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου», το οποίο χαρακτήρισε «άκυρο και ανυπόστατο νομικά».

Δήλωσε ότι οι έρευνες ολοκληρώθηκαν και, σε αντίθεση με ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν που οι δύο χώρες είχαν έρθει στα όρια της πολεμικής σύγκρουσης, αυτή τη φορά δεν υπήρξε ένταση. «Σε 24 ώρες υπήρξε απόλυτη αποσυμπίεση. Δεν υπήρξε σε καμία φάση αυτού του εικοσιτετραώρου οποιαδήποτε περίπτωση δημιουργίας κρίσης. Δεν ήρθαν ποτέ κοντά τα πλοία τα οποία επιτηρούσαν. Δεν υπήρξε κίνδυνος θερμού επεισοδίου. Και στο τέλος της ημέρας ολοκληρώθηκε η έρευνα», ανέφερε χαρκατηριστικά.

Χαρακτήρισε δε προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι «το πλοίο αποχώρησε χωρίς να κάνει την έρευνα, ότι υπήρξε απειλή εκ μέρους της Τουρκίας και ότι η Ελλάδα υπαναχώρησε. Και στα τρία αυτά σημειώνονται ακατάσχετα ψεύδη. Διότι η έρευνα ολοκληρώθηκε. Διότι ποτέ δεν υπήρχε ένταση. Και διότι όλοι γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια φάση όπου μπορούμε να υποστηρίζουμε ωφέλιμα και αποτελεσματικά όλα τα δικαιώματά μας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.