Ορόσημο αποτελεί για τον γυναικείο αθλητισμό οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι αφού για πρώτη φορά θα υπάρξει αριθμητική ισότητα των δύο φύλων.
Από το απόλυτο «μηδέν» στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα, το 1896 στην Αθήνα, στις 5.250 συμμετέχουσες στο Παρίσι.
«Γι’ αυτές, η χάρη, το σπίτι και τα παιδιά. Ας κρατήσουμε τον αθλητικό ανταγωνισμό για τους άνδρες». Η φράση προέρχεται από τον Πιερ Ντε Κουμπερτέν, τον δημιουργό των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων η οποία ήταν αρκετή για να χαρακτηριστεί μισογύνης.
Στην πρώτη διοργάνωση, στην Αθήνα, δεν υπήρχε γυναικεία εκπροσώπηση στους συνολικά 241 αθλητές.
Στο Παρίσι του 2024 από τους 10.500 συμμετέχοντες το 50% είναι γυναίκες. Η απόλυτη ισότητα.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν το σημαντικότερο διεθνές πολυαθλητικό γεγονός και το Παρίσι 2024 πρόκειται να σηματοδοτήσει αρκετά ιστορικά ορόσημα, με την ισότητα των δύο φύλων να είναι ένα από τα βασικά, φτάνοντας το 50% από το 49,1% στο Τόκιο. «Είναι καιρός να γιορτάσουμε μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες», λέει ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού Κινήματος, Τόμας Μπαχ.
Πρώτη φορά
Ενα άλλο σημαντικό γεγονός που υπογραμμίζει τη νέα εποχή είναι η απόφαση ο μαραθώνιος γυναικών να κλείσει την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ από την ένταξή του στο ολυμπιακό πρόγραμμα στο Λος Αντζελες το 1984.
Μέχρι τη διοργάνωση του 1948 το ποσοστό των γυναικών που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είχε ξεπεράσει το 10%. Ακόμα και στους Αγώνες της Βαρκελώνης, το 1992, ήταν μόλις 28,8%. Στην Αθήνα, το 2004 ήταν 40,7%. Οκτώ χρόνια μετά, στο Λονδίνο για πρώτη φορά όλες οι συμμετέχουσες χώρες εκπροσωπήθηκαν και από αθλήτριες.
Η μόνη ανισορροπία που απέμεινε είναι ο αριθμός των μεταλλίων που βέβαια εξαρτάται από τα αγωνίσματα. Στους άνδρες υπάρχουν 157 αγωνίσματα και στις γυναίκες 152, ενώ 20 είναι μεικτά.
Η ΔΟΕ έχει δώσει μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί πως θα υπάρχει ισορροπία στο αγωνιστικό πρόγραμμα ώστε να υπάρχει ίση κάλυψη των ανδρών και των γυναικών από τα μέσα ενημέρωσης.
Εχει δρόμο ακόμη
Παρά τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει για την ισότητα των δύο φύλων στον αθλητισμό, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ. Στις επισημάνσεις του υπογραμμίζεται πως εξακολουθούν να υπάρχουν λιγότερες επαγγελματικές ευκαιρίες για τις γυναίκες, τεράστιο μισθολογικό χάσμα, λιγότερες χορηγίες και λιγότερος χρόνος μετάδοσης των προσπαθειών τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως στη λίστα του Forbes με τους 100 πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές του κόσμου απουσιάζουν οι γυναίκες.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα είναι γυναικεία υπόθεση. Στην αμερικανική ομάδα που αναμένεται να κυριαρχήσει στα μετάλλια τα μεγαλύτερα αστέρια είναι γυναίκες. Η Σιμόν Μπάιλς, η Κέιτι Λεντέκι, η Σα’Κάρι Ρίτσαρτσον θα στρέψουν όλα τα φώτα πάνω τους, ενώ ήδη κυριαρχούν στον στίβο της διαφήμισης μέσω του NBC.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας τεχνολογίας μάρκετινγκ Zeta Global, απ’ όσους αναζητούν ειδήσεις σχετικές με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Διαδίκτυο στις ΗΠΑ, το 56% είναι γυναίκες και το 44% άνδρες.
Το NBCUniversal δηλώνει πως θα εκμοντερνίσει την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, ενώ πάνω από τις μισές ώρες κάλυψης στην primetime θα είναι αφιερωμένες σε γυναικεία αγωνίσματα.