Ενώ ο Τομά Ζολί και ο Τιερί Ρουμπέλ είναι οι εγκέφαλοι πίσω από την αυριανή τελετή έναρξης του Παρισιού, ο Γιάννης Εξαρχος θα είναι ο άνθρωπος που θα στείλει την εικόνα σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Διευθύνων σύμβουλος της Olympic Broadcasting Services (ΟΒS), θυγατρική της ΔΟΕ, είναι ο υπεύθυνος για την παραγωγή και παράδοση εικόνας των Αγώνων και των τελετών στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς σε όλο τον κόσμο.

Η ζωντανή τηλεοπτική παραγωγή που θα καλύψει απόσταση έξι χιλιομέτρων στο νερό, στο κέντρο του Παρισιού θεωρείται από μόνη της μια τεράστια πρόκληση.

Στους Αγώνες του 2018, στους Αγώνες Νέων στο Μπουένος Αϊρες είχε δοκιμάσει κάτι ανάλογο, όταν για πρώτη φορά οργανώθηκε μια τελετή στην κεντρική λεωφόρο της πόλης, παρουσία 200.000 ανθρώπων.

Στο Παρίσι ο βαθμός δυσκολίας δεν έχει προηγούμενο. Τετρακόσιοι άνθρωποι της OBS θα κινητοποιηθούν, σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι απ’ ό,τι συνηθίζεται στις ολυμπιακές τελετές.

Η παραγωγή του διεθνούς σήματος ανατέθηκε στον Βρετανό Σάιμον Στάφερθ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις τελετές έναρξης και λήξης των Θερινών και Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων από το 2016 και συνεργάτης του BBC και του ITV.

Την πρώτη φορά που του περιέγραψαν το εγχείρημα το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε ήταν πως «αυτό είναι αδύνατο».

Τεχνολογία αιχμής

Η τεχνολογία που του παρείχε η OBS και η οποία του επιτρέπει χάρη σε ένα ειδικό λογισμικό να οπτικοποιεί κάθε οπτική γωνιά των πολλαπλών καμερών του και να κάνει ταχυδακτυλουργικά περνώντας από τη μία ακολουθία στην άλλη, από μια ταράτσα του Παρισιού σε μία γέφυρα μέσω του Σηκουάνα, τον έπεισαν τελικά πως το αδύνατο είναι δυνατό.

Για την κάλυψη της μοναδικής στα χρονικά τελετής έναρξης θα χρησιμοποιηθούν 120 κάμερες, τρεις φορές περισσότερες σε σχέση με ό,τι συνέβη στο Τόκιο, οκτώ drones, τρία ελικόπτερα και 200 κινητές κάμερες χάρη στις θέσεις των smartphones που θα είναι τοποθετημένα στα σκάφη. Κάθε ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα έχει τη δυνατότητα να ακολουθεί το σκάφος της ομάδας του μέσω ενός ειδικού ιδιωτικού δικτύου 5G.

Προκειμένου να κινηματογραφήσει την παρέλαση όσο το δυνατόν καλύτερα, η OBS κατασκεύασε τέσσερα ειδικά σκάφη που το καθένα θα μεταφέρει από τρεις ρομποτικές κάμερες.

Θα είναι στερεωμένες με αρθρωτά χέρια για να μπορούν να σηκώνονται γιατί δεν έχουν όλα τα σκάφη των αντιπροσωπειών το ίδιο ύψος. Ενα άλλο σκάφος θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην απογείωση και την προσγείωση των drones.

Γιγαντιαία επιχείρηση ασφάλειας

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα αλλά σίγουρα πιο σημαντικό, είναι το ζήτημα της ασφάλειας.

Πρόκειται για μια κολοσσιαία προσπάθεια για να προσφερθεί απόλυτη προστασία στον Σηκουάνα, στις αντιπροσωπείες και στους πάνω από 300.000 ανθρώπους που θα παρακολουθήσουν το υπερθέαμα.

Περίπου 45.000 αστυνομικοί, 10.000 στρατιώτες και 20.000 ιδιωτικοί σεκούριτι θα σαρώνουν τα έξι χιλιόμετρα της διαδρομής που θα ακολουθήσουν τα πλοιάρια και ταυτόχρονα θα ελέγξουν τους 300.000 κατόχους εισιτηρίων. Θα υπάρχουν βεβαίως χιλιάδες ακόμα μόνιμοι κάτοικοι και τουρίστες που θα βρίσκονται στα γύρω κτίρια.

Μία ώρα πριν απ’ την έναρξη της τελετής (6.30 μ.μ. τοπική) θα απαγορευτούν οι πτήσεις σε μία ακτίνα 150 χιλιομέτρων πάνω από το Παρίσι καθηλώνοντας ή εκτρέποντας την πορεία των αεροσκαφών σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους κόμβους αεροδρομίων της Ευρώπης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν περιέγραψε το εγχείρημα ως «μία τεράστια πρόκληση», με δεδομένο το σημερινό πλαίσιο της γεωπολιτικής και της τρομοκρατίας, τονίζοντας πως «αυτή η τελετή έναρξης είναι το πιο εκπληκτικό πράγμα που μπορεί να κάνει μία χώρα».

Η ποσότητα εξειδικευμένου εξοπλισμού και προσωπικού απεικονίζει τη δυσκολία εξασφάλισης ενός τόσο επικίνδυνου περιβάλλοντος – υπαίθριος χώρος με νερό που ρέει γρήγορα απέναντι σε εκατοντάδες κτίρια.

Οι Γάλλοι, με πρώτον τον πρόεδρό τους Εμανουέλ Μακρόν έχουν επαναλάβει πως δεν υπάρχει 100% ασφάλεια.

Ωστόσο προσπαθούν να την πλησιάσουν, αν και πίσω στο μυαλό τους προστέθηκε και η σκηνή της απόπειρας δολοφονίας του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ελεύθεροι σκοπευτές διασκορπισμένοι στα κτίρια, σκάφη του πολεμικού ναυτικού με δύτες και σόναρ να σαρώνουν το νερό για εκρηκτικά ή απόπειρες διείσδυσης. Και τα 85 σκάφη που θα συμμετάσχουν στην παρέλαση όπως και όσα θα είναι αγκυροβολημένα έχουν ελεγχθεί από σκύλους ανίχνευσης και εμπειρογνώμονες εξουδετέρωσης εκρηκτικών.

Η κυκλοφορία στον Σηκουάνα θα διακοπεί και προς τις δύο κατευθύνσεις με την εγκατάσταση φραγμάτων και διχτυών που μπορούν να πέσουν στον πυθμένα της πλωτής οδού εάν είναι απαραίτητο.

Από την περασμένη εβδομάδα το κέντρο του Παρισιού ουσιαστικά έχει «σφραγιστεί» και από τις δύο πλευρές του ποταμού. Ο στρατός βρίσκεται σε ετοιμότητα για την εξουδετέρωση επιθέσεων με drones με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής, ενώ οι κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη θα σαρώνουν τα πλήθη.

Σύμφωνα με τον Νταρμανέν τέσσερις ύποπτοι για τους οποίους πιστεύεται πως σχεδίαζαν επιθέσεις, συνελήφθησαν.

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε έναν Ρώσο ως ύποπτο για σχεδιασμό πράξεων «αποσταθεροποίησης» κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Ο 40χρονος άνδρας, σεφ στο επάγγελμα, συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιδρομής στο διαμέρισμά του στο κέντρο του Παρισιού, όπου φέρεται να βρέθηκε ένα έγγραφο που συνδέεται με μια ρωσική μονάδα ειδικών δυνάμεων που λειτουργεί υπό την FSB, πρώην KGB.

Οι πράκτορες βρήκαν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο άνδρας σχεδίαζε ένα «έργο μεγάλης κλίμακας» που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Eπιφυλακή αλλά και ψυχραιμία για τα κρούσματα

Covid-19 προ των πυλών των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων. Οι αναφορές των κρουσμάτων αυξάνονται καθημερινά εντείνοντας την ανησυχία μεταξύ των αποστολών.

Αρκετοί βέλγοι αθλητές ανέβαλαν το ταξίδι τους για το Παρίσι καθώς βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Ο επικεφαλής γιατρός της βελγικής ολυμπιακής επιτροπής (BOIC) Γιόχαν Μπέλεμανς τονίζει πως η κατάσταση των αθλητών δεν είναι σοβαρή αλλά δεν θέλει να πάρει ρίσκα. «Εχουμε αρκετούς αθλητές που βρίσκονται σε λίστα αναμονής και δεν τους επιτρέπεται ακόμα να ταξιδέψουν αν δεν παρουσιάσουν πρώτα αρνητικό τεστ. Προς το παρόν υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο. Εάν προκύψουν νέες περιπτώσεις τώρα, η χρονική στιγμή θα είναι πιο δύσκολη», τονίζει.

Η διασπορά του Covid-19 μεταξύ των αθλητών προκαλεί ανησυχία, όχι όμως στον βαθμό των προηγούμενων ετών. Η αντιμετώπισή του είναι όπως ενός κοινού κρυολογήματος, το οποίο όμως ακόμα κι αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε αθλητές υψηλού επιπέδου.

Για τον λόγο αυτό η BOIC υποβάλει τους αθλητές σε τεστ για την ανίχνευση τριών ιών: για Covid, RSV και γρίπης. Στα καθημερινά μίτινγκ της ΔΟΕ ο κορωνοϊός αποτελεί κορυφαίο θέμα στην ατζέντα γιατί ένα ξέσπασμα πολλών κρουσμάτων μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό θα προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα.

Η BOIC ήδη έχει λάβει μέτρα προστασίας για την ομάδα της, ύστερα από απαιτήσεις των ίδιων των αθλητών οι οποίοι δεν θα ήθελαν να χάσουν τη διοργάνωση για την οποία προπονούνταν σκληρά για τέσσερα χρόνια.

Ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να φορούν μάσκες στις συνεντεύξεις Τύπου με τους αθλητές και τα μέλη της αντιπροσωπείας και να σέβονται τις αποστάσεις.

Οι οδηγίες που έχει δώσει ο Μπέλεμανς στους βέλγους αθλητές είναι να φορούν μάσκες στους εξωτερικούς χώρους όταν έρχονται σε επαφή με ανθρώπους σε λιγότερο από ενάμιση μέτρο απόσταση. Επίσης όποιος εισέρχεται στη «φούσκα» θα πρέπει να παρουσιάζει αρνητικό τεστ.

Στο Ολυμπιακό Χωριό έχουν εμφανιστεί ήδη τα πρώτα κρούσματα. Ο Covid-19 χτύπησε τη γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης της Αυστραλίας. Τη Δευτέρα βρέθηκε θετική μία αθλήτρια για να αυξηθούν τα κρούσματα σε συνολικά πέντε, τουλάχιστον μέχρι χθες.

Εχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού και στα άλλα μέλη της αποστολής, αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη του Ολυμπιακού Χωριού, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους τους αθλητές.

Σύλληψη μέλους της ποδοσφαιρικής ομάδας του Καναδά

Το πρώτο σκάνδαλο των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων είναι γεγονός. Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε μέλος του προπονητικού σταφ της ποδοσφαιρικής ομάδας γυναικών του Καναδά γιατί κατασκόπευε τη Δευτέρα 22 Ιουλίου με χρήση drone την προπόνηση της σημερινής αντιπάλου Νέας Ζηλανδίας.

Με επίσημη ανακοίνωσή της η Ολυμπιακή Επιτροπή του Καναδά απολογήθηκε στους Νεοζηλανδούς, σημειώνοντας πως ο άνδρας που συνελήφθη δεν ήταν διαπιστευμένος με την ποδοσφαιρική ομάδα. Ταυτόχρονα αφαίρεσε τις διαπιστεύσεις από τον αναλυτή βίντεο Γιόζεφ Λομπάρντι και τη βοηθό προπονητή Γιασμίν Μαντέρ και τους έστειλε σπίτι τους. Οσον αφορά την προπονήτρια Μπεβ Πρίστμαν, επέλεξε να μην καθίσει στον πάγκο στο σημερινό παιχνίδι για να γίνει κατανοητό σε όλους πως υπάρχει σεβασμός του φερ πλέι στον αγώνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε η πλευρά της Νέας Ζηλανδίας, η σύλληψη έγινε ύστερα από καταγγελία των παικτριών στις γαλλικές Αρχές. Ο συλληφθείς παραδέχτηκε πως προσπάθησε να μάθει την τακτική των αντιπάλψν και καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή.