Από την αρχή του πολέμου, Ισραηλινοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν επανειλημμένα τον απολογισμό των δεκάδων χιλιάδων νεκρών αμάχων στη Γάζα, υπογραμμίζοντας τις διασυνδέσεις του υπουργείου Υγείας της Γάζας με τη Χαμάς και υποστηρίζοντας δημόσια ότι οι αριθμοί του είναι ψευδείς.

Ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει, αρχικά ότι δεν είχε «καμία εμπιστοσύνη» στους αριθμούς των νεκρών, οι οποίοι σήμερα αγγίζουν σχεδόν τους 40.000.

Σε απάντηση, το υπουργείο Υγείας της Γάζας δημοσίευε περιοδικά λίστες με ονόματα και ταυτότητες Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν, αλλά και πάλι Ισραηλινοί δεν δέχονταν τα νούμερα.

Ωστόσο, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου, μελέτη που διεξήχθη από την Airwars -βρετανική οργάνωση που αξιολογεί ισχυρισμούς τραυματισμών αμάχων σε συγκρούσεις- έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας στις πρώτες ημέρες του πολέμου ήταν… αξιόπιστα.

Στη μεγαλύτερη και πιο εις βάθος δημόσια ανάλυση των δεδομένων του Υπουργείου Υγείας μέχρι σήμερα, η Airwars χρησιμοποίησε παρακολούθηση ανοιχτού κώδικα για να εντοπίσει ανεξάρτητα σχεδόν 3.000 ονόματα θυμάτων αμάχων που σκοτώθηκαν τις πρώτες 17 ημέρες του πολέμου.

Όπου είναι δυνατόν, οι αναφορές περιλαμβάνουν προσωπικές ιστορίες χαμένων ζωών.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου 2023, το υπουργείο Υγείας δημοσίευσε τα ονόματα περίπου 7.000 ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί τις πρώτες 17 ημέρες του πολέμου.

Από τις χιλιάδες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και άλλες εκρήξεις κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, μόνο ένα κλάσμα -350 γεγονότα- αναλύθηκαν από την Airwars, η οποία κατάφερε να αναγνωρίσει ανεξάρτητα 3.000 ονόματα, τα περισσότερα από τα οποία ταίριαζαν με τη λίστα του υπουργείου.

Περίπου το 75% των ονομάτων που τεκμηριώθηκαν από το Airwars εμφανίστηκαν στη λίστα του υπουργείου Υγείας τον Οκτώβριο, ποσοστό που έδειξε ότι «και τα δύο αποτυπώνουν ένα μεγάλο μέρος της υποκείμενης πραγματικότητας», δήλωσε ο Μάικ Σπάγκατ, καθηγητής στο Royal Holloway College στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο οποίος επανεξέτασε τα ευρήματα και έδωσε συμβουλές για την ερευνητική διαδικασία.

Για παράδειγμα, το υπουργείο στη Γάζα είχε συμπεριλάβει στα θύματα τον θάνατο του Ταγματάρχη Τζιχάντ Μουχέισαν, διοικητή των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας που διοικούνται από τη Χαμάς, μαζί με 18 μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένων εννέα παιδιών και έξι γυναικών. Η έρευνα της Airwars πράγματι επιβεβαίωσε τους 18 θανάτους.

Επειδή η  ανέλυσε μόνο περιστατικά στα οποία φέρεται να τραυματίστηκαν άμαχοι, οι ερευνητές είπαν ότι δεν μπορούσαν να υπολογίσουν πόσοι μαχητές περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Υγείας.

Προηγούμενες έρευνες συμφωνούν με Airwars

Όπως αναφέρουν και οι New York Times, υπάρχουν και άλλες μελέτες που έχουν υποστηρίξει την αξιοπιστία των αριθμών που δίνει το παλαιστινιακό υπουργείο στη Γάζα.

Οι ερευνητές του Johns Hopkins διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι το υπουργείο είχε «φουσκώσει» τα νούμερα μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Επίσης, επιστήμονες από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου που ανέλυσαν τους αριθμούς ταυτότητας από τη λίστα του Οκτωβρίου διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε «προφανής λόγος» να αμφισβητήσουν τα δεδομένα.

Η Airwars χρησιμοποίησε την ίδια μεθοδολογία στην ανάλυσή της για τη Γάζα όπως και για τις συγκρούσεις στο Ιράκ, τη Συρία, την Ουκρανία, τη Λιβύη και άλλες, δήλωσε η Emily Tripp, διευθύντρια του ομίλου.

Ο ρυθμός των νεκρών στη Γάζα τον Οκτώβριο ξεχωρίζει, είπε. Η Airwars παρακολούθησε περισσότερες καταγγελίες για ζημιά σε αμάχους τον Οκτώβριο από οποιονδήποτε άλλο μήνα στη δεκαετία παρακολούθησης της, σύμφωνα με την έκθεση, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Περίπου το ένα τέταρτο αυτών περιλάμβανε τουλάχιστον 10 άμαχους που φέρεται να σκοτώθηκαν, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από άλλες συγκρούσεις που έχει παρακολουθήσει.

«Έχουμε, ανά περιστατικό, περισσότερους ανθρώπους που πεθαίνουν από ό,τι έχουμε δει σε οποιαδήποτε άλλη εκστρατεία», είπε η κα Τριπ. «Η ένταση είναι μεγαλύτερη από οτιδήποτε άλλο έχουμε τεκμηριώσει».

Συνεπώς, οι Ισραηλινοί φέρουν τα πρωτεία στην πρόκληση θανάτου.