Τα προεδρεία τους συνήλθαν και εξέλεξαν οι 20 επιτροπές και 4 υποεπιτροπές  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έναν πρόεδρο και μέχρι τέσσερις αντιπροέδρους για καθεμιά. Kαι το μεγάλο στοίχημα ήταν τα κεντρώα και φιλευρωπαϊκά κόμματα να μπλοκάρουν τις ακροδεξιές και ευρωσκεπτικιστικές ομάδες από τις κορυφαίες θέσεις που αριθμητικά μπορούσαν να διεκδικήσουν.

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ (ΕΛΚ) εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, στην οποία εξελέγη τρίτη αντιπρόεδρος η Ελενα Κουντουρά (ευρωομάδα της Αριστεράς). Επίσης ο Φρέντι Μπελέρης (ΕΛΚ) εξελέγη δεύτερος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών και ο Εμανουήλ Φράγκος (ECR – Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) εξελέγη τέταρτος αντιπρόεδρος της υποεπιτροπής δημόσιας υγείας. Η Ελίζα Βόζεμπεργκ μετά την εκλογή της τόνισε ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή TRAN «είναι εκ των πλέον σημαντικών και εξαιρετικής σημασίας για την οικονομία της Ελλάδας και την προώθηση των συμφερόντων της πατρίδας μας» και ευχαρίστησε τους συναδέλφους της που την εξέλεξαν με συντριπτική πλειοψηφία. «Σύντομα η περιπέτειά μου τελειώνει και θα μπορέσω να εκτελέσω απερίσπαστος τα καθήκοντα που μου ανέθεσαν με την ψήφο τους οι έλληνες πολίτες», δήλωσε ο Φρέντι Μπελέρης που πληροφορήθηκε την εκλογή του μέσα από τις αλβανικές φυλακές όπου κρατείται.

Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Η κοινοβουλευτική επιτροπή TRAN είναι εκ των πλέον σημαντικών και εξαιρετικής σημασίας για την οικονομία της Ελλάδας και την προώθηση των συμφερόντων της πατρίδας μας»

Αν και οι ψηφοφορίες διεξήχθησαν χθες, ήδη προ δύο εβδομάδων οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν μοιράσει τις θέσεις των προέδρων των επιτροπών, με τις μεγαλύτερες ομάδες να έχουν την πρώτη επιλογή. Τελικά, το αποκαλούμενο «δημοκρατικό τείχος», η προσπάθεια αποκλεισμού δηλαδή της νεοσύστατης εθνικιστικής ομάδας Πατριώτες για την Ευρώπη (PfE) από ισχυρές προεδρίες, απέδωσε σε κάποιες περιπτώσεις.

Επιτροπή Μεταφορών

Στην Επιτροπή Μεταφορών η Ελίζα Βόζεμπεργκ εξελέγη με 33 ψήφους έναντι 13. Οι ακροδεξιοί Πατριώτες για την Ευρώπη είχαν προτείνει τον Αυστριακό Ρόμαν Χάιντερ, αλλά τα κεντρώα κόμματα είχαν συμφωνήσει να μπλοκάρουν την εκλογή του. Πρώτος αντιπρόεδρος εξελέγη ο Λιθουανός Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους από τους Πράσινους, δεύτερη η Αυστριακή Σοφία Κίρχερ (ΕΛΚ), τρίτη η Ελενα Κουντουρά και τέταρτος ο Ματέο Ρίτσι από τους ιταλούς Σοσιαλιστές.

Επιτροπή Περιβάλλοντος

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος (ENVI), πάλι, ο ιταλός Σοσιαλδημοκράτης Αντόνιο Ντεκάρο αναδείχθηκε πρόεδρος, ενώ η ομάδα Πατριώτες για την Ευρώπη δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μία από τις τέσσερις θέσεις αντιπροέδρων καθώς με έναν ελιγμό ο συντονιστής Γερμανός Πέτερ Λίζε πρότεινε τον προερχόμενο από το ΕΛΚ ούγγρο γιατρό Αντρας Κούλγια, ο οποίος και εξελέγη εξασφαλίζοντας 64 ψήφους.

Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων

Ο Ντέιβιντ ΜακΑλιστερ επανεξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFET). Ο ΜακΑλιστερ, μέλος της Γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), κατέχει αυτή τη θέση από το 2017, προτάθηκε και εξελέγη διά βοής.

Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων

Η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) και οι Επιτροπές Προϋπολογισμών παρέμειναν σταθερά στα χέρια των Σοσιαλιστών και του ECR αντίστοιχα. Η γαλλίδα σοσιαλίστρια βουλευτής Ορόρ Λαλίκ ψηφίστηκε στο τιμόνι της Επιτροπής ECON, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Ιταλίδα Ιρένε Τινάλι, ενώ ο βέλγος ευρωβουλευτής Γιόχαν βαν Οβερτβελτ (ECR) επανεξελέγη για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμών. Οπως δήλωσε η Λαλίκ, η θέση της Ευρώπης στο διεθνές εμπόριο και η παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της θα είναι στο επίκεντρο τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα μέλη του νεοεκλεγέντος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εργάζονται στο Ημικύκλιο κατά τη διάρκεια συνόδου ολομέλειας στο Στρασβούργο

Επιτροπή Αλιείας

Η Ισπανίδα Κάρμεν Κρέσπο Ντίαθ (ΕΛΚ) εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Αλιείας και την εκλογή της χαιρέτισαν βιομηχανία και οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Στις αντιπροεδρίες εξελέγησαν ο Σάντερ Σμιτ (ΕΛΚ, Ολλανδία), ο Τζουζέπε Μιλάτσο (ECR, Ιταλία), η Στεφανί Γιον-Κορτάν (Renew, Γαλλία) και η Τζέσικα Πόλφγιαρντ (ΕΛΚ, Σουηδία). «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα καλύτερα για την ευρωπαϊκή αλιεία, έναν τομέα που είναι πολύ ευάλωτος και σημαντικός για τις κοινωνίες μας», δήλωσε η νεοεκλεγείσα πρόεδρος από την Ανδαλουσία, όπου ήταν υπεύθυνη για τη γεωργία και την αλιευτική πολιτική.

Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών

Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ανα Καβατσίνι (Γερμανία) θα προεδρεύει της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άλλη μία θητεία. Η Καβατσίνι ήταν εισηγήτρια για τη σύσταση του Κοινοβουλίου να αποσυρθεί η ΕΕ από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας, μια αμφιλεγόμενη συνθήκη του 1998 που αποσκοπούσε στην προστασία των εταιρειών στον κλάδο της ενέργειας. Η Επιτροπή IMCO χειρίζεται υποθέσεις εσωτερικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένων του ανταγωνισμού και της προστασίας των καταναλωτών.

Επιτροπή Βιομηχανίας, Ενέργειας και Ερευνας

Ο πολωνός κεντροδεξιός Μπόρις Μπούντκα (ΕΛΚ) εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Ενέργειας και Ερευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ITRE), με δύο σοσιαλιστές, μία ακροδεξιά και έναν φιλελεύθερο στις αντιπροεδρίες.