Από το Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν, την πόλη όπου πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα το εθνικό του συνέδριο, και μία από τις τρεις πολιτείες της επονομαζόμενης «Ζώνης της Σκουριάς» (μαζί με το Μίσιγκαν και την Πενσυλβάνια) που χρειάζεται να κερδίσει κάθε υποψήφιος, ξεκίνησε χθες η Κάμαλα Χάρις την προεκλογική της εκστρατεία για την προεδρία των ΗΠΑ.
Χρειάστηκαν μόλις 32 ώρες, από τη στιγμή που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν την απόφασή του να αποσυρθεί, το μεσημέρι της Κυριακής, ώστε να εξασφαλίσει η Κάμαλα τη στήριξη επαρκούς αριθμού αντιπροσώπων στο συνέδριο των Δημοκρατικών που θα διεξαχθεί μεταξύ 19 και 22 Αυγούστου στο Σικάγο -η στήριξη που της προσέφεραν δημοσίως, «υπερήφανα» και από κοινού χθες το βράδυ ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και ο ομόλογός του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις, απλώς επιβεβαίωσε πως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το χρίσμα είναι δικό της και το κόμμα ενωμένο στο πλευρό της. Αλλά αυτό, είναι μόνο το πρώτο βήμα σε έναν δύσκολο δρόμο. Το μείζον ερώτημα παραμένει: μπορεί η Κάμαλα Χάρις να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ;
Θετικά σημάδια
Τα πρώτα σημάδια είναι θετικά. Μέσα σε ένα 24ωρο, η Κάμαλα συγκέντρωσε 81 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής της εκστρατείας, ποσό-ρεκόρ. Παράλληλα, είδε 28.000 εθελοντές να σπεύδουν να τη στηρίξουν. Και τα memes που τη στηρίζουν στην κατεξοχήν πλατφόρμα έκφρασης της Gen (Γενιάς) Z, στο TikTok, αξιοποιώντας το ιδιαίτερο γέλιο της ή κάποιες ατάκες της, είναι πια τόσα πολλά, που ένας γνωστός πολιτικός σχολιαστής του CNN, ο Βαν Τζόουνς, είπε πως μέσα σε μόλις μία μέρα η Κάμαλα «έγινε από cringe που ήταν, cool» και πως το TikTok μπορεί να αποδειχθεί για εκείνη φέτος ό,τι το twitter για τον Τραμπ το 2016.
Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που πραγματοποιήθηκε χθες και προχθές, θέλει την Κάμαλα Χάρις να προηγείται με 44%-42% του Ντόναλντ Τραμπ στην πρόθεση ψήφου -στην αντίστοιχη δημοσκόπηση της 15ης-16ης Ιουλίου, οι δυο τους ήταν ισόπαλοι στο 44% και σε εκείνη της 1ης-2ης Ιουλίου, ο Τραμπ προηγούνταν κατά μία μονάδα. Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση των CBS News / YouGov, το 83% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων των Δημοκρατικών στηρίζουν την απόφαση του Μπάιντεν να μη διεκδικήσει δεύτερη θητεία και το 45% εκτιμά πως οι πιθανότητες να νικήσουν οι Δημοκρατικοί τον Τραμπ έχουν ενισχυθεί.
Το πώς σκοπεύει να πορευτεί εφεξής η Χάρις το έχει ήδη καταστήσει σαφές: θα βάλει στο επίκεντρο της εκστρατείας της την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, το δικαίωμα στην άμβλωση και ευρύτερα τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, καθώς και το ζήτημα του ελέγχου των όπλων -και θα συνεχίσει να αναφέρεται στον Τραμπ ως «αρπακτικό» και «απατεώνα», σαν εκείνους που κατατρόπωνε όταν ήταν γενική εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο και κατόπιν, της Καλιφόρνιας.
Ο Νετανιάχου και οι προσεκτικές κινήσεις της αντιπροέδρου
Απουσία της Κάμαλα Χάρις, που προεδρεύει κανονικά του σώματος σε αυτές τις περιπτώσεις, αναμένεται να εκφωνήσει σήμερα ομιλία ενώπιον της ολομέλειας του αμερικανικού Κογκρέσου ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Συνεργάτης της τόνισε πως η απουσία αυτή δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως σνομπάρισμα ή αλλαγή στη δέσμευσή της στην ασφάλεια του Ισραήλ αλλά σε ένα θέμα προγραμματισμού: η Κάμαλα έχει προγραμματίσει να συντονίσει σήμερα στην Ιντιανάπολις μία συζήτηση με την Ζήτα Φι Βήτα, μία από τις παλαιότερες αφροαμερικανικές αδελφότητες των ΗΠΑ. Ο ίδιος συνεργάτης επεσήμανε πως η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου εντός της εβδομάδας, ξεχωριστά από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να τον δεχθεί στον Λευκό Οίκο αύριο – μία μέρα αργότερα ο Νετανιάχου θα επισκεφθεί, όπως ανακοινώθηκε, τον Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας. Τίποτε από αυτά, σε κάθε περίπτωση, δεν εμπόδισε τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νιουτ Γκίνγκριτς, να χαρακτηρίσει τη σημερινή απουσία της Κάμαλα από το Κογκρέσο ως «ένα σημάδι της προκατάληψης» του Δημοκρατικού Κόμματος «υπέρ της Χαμάς, υπέρ των τρομοκρατών».
Ενσυναίσθηση
Ως υποψήφια πρόεδρος πια, η Χάρις καλείται να προχωρήσει προσεκτικά όσον αφορά το Ισραήλ και τη Γάζα. Αν και τους τελευταίους μήνες ακολουθεί τη γραμμή του Μπάιντεν, μοιάζει πιο δυναμική όσον αφορά την άσκηση κριτικής στο Ισραήλ και την έκφραση ενσυναίσθησης για τους Παλαιστινίους. Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε προχθές, την επομένη της ανακοίνωσής του πως εγκαταλείπει την εκστρατεία για την επανεκλογή του, ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα – όπως ανακοινώθηκε χθες, μετά την αυριανή συνάντησή τους, ο αμερικανός πρόεδρος και ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα έχουν συνάντηση με οικείους Αμερικανών που παραμένουν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ίδιος ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε προχθές οικείους ομήρων ότι «οι συνθήκες» για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα, που θα περιλαμβάνει και την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, «ωριμάζουν, αναμφισβήτητα». «Αλλά [από το στόμα του] αυτό το ακούω με επιφύλαξη» σχολίασε ο πατέρας του Αμερικανο-ισραηλινού Ιτάι Τσεν, ενός στρατιώτη που το πτώμα του κρατείται στη Γάζα.