Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν η Ουκρανία, η οποία γνωρίζει τη μία ήττα μετά την άλλη στον πόλεμο έναντι της Ρωσίας, ήταν μια χρεωκοπία. Φαίνεται πως τελικά την απέφυγε την τελευταία στιγμή.
Μόλις τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, αποκαλύφθηκε προκαταρκτική συμφωνία που πέτυχε η Ουκρανία, ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων, με τους πιστωτές, όπως η BlackRock και η Pimco.
Ειδικότερα, η Ουκρανία κατέληξε σε συμφωνία με μια ομάδα ομολογιούχων για την αναδιάρθρωση χρέους άνω των 20 δισ. δολ., μια κίνηση που αποσκοπούσε στη διατήρηση των περιορισμένων μετρητών της για τη χρηματοδότηση του πολέμου με τη Ρωσία.
Έτσι, οι πιστωτές συμφώνησαν να κουρέψουν κατά 37%, ή 8,7 δισ. δολ., στην ονομαστική αξία του χρέους τους.
Οι διαπραγματεύσεις που διαρκούσαν μήνες, έπρεπε να φτάσουν σε μια συμφωνία καθώς την 1η Αυγούστου πλησίαζε η λήξη του μορατόριουμ για τις πληρωμές του χρέους της Ουκρανίας, το οποίο συμφώνησαν οι ιδιώτες πιστωτές το 2022 μετά τη ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας.
Τι συμφωνήθηκε
Οι κάτοχοι ομολόγων θα ανταλλάξουν τα παλιά τους ομόλογα με δύο νέα. Τα ομόλογα έχουν χαμηλότερα επιτόκια, ξεκινώντας από 1,75%, και μεγαλύτερες ημερομηνίες λήξης, ξεκινώντας από το 2029.
Αυτό θα εξοικονομήσει 11,4 δισ. δολ. στην Ουκρανία μέχρι το 2027, κάτι που θα βοηθήσει πολύ την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα καθώς αγωνίζεται να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο με τη Ρωσία.
We are on the path to restoring debt sustainability. Today, we have reached an agreement in principle with the Ad Hoc Creditor Committee. This is an important stage of the debt restructuring process, which will save us $11.4 billion in debt servicing over the next three years and…
— Denys Shmyhal (@Denys_Shmyhal) July 22, 2024
Το Κίεβο θα ξαναρχίσει τις πληρωμές τόκων στους κατόχους ομολόγων τον Φεβρουάριο. Αυτές οι πληρωμές θα είναι συνολικά λιγότερο από 200 εκατ. δολ. μέχρι το τέλος του 2025.
Στην περίπτωση που η οικονομία της Ουκρανίας τα πάει καλά, πλησιάζοντας τα προπολεμικά της επίπεδα έως το 2028, οι επενδυτές μπορούν να λάβουν πρόσθετη πληρωμή ίση με το 12% της επένδυσής τους.
Τι χρειάζεται για να κλείσει η συμφωνία
Καθότι πρόκεται για μια προκαταρκτική συμφωνία, για να έρθει επίσημα το σφίξιμο των χεριών πιστών-Κιέβο, χρειάζονται τουλάχιστον τα δύο τρίτα όλων των κατόχων ομολόγων για να συμφωνήσουν.
Η κυβέρνηση έχει διαπραγματευτεί με έναν όμιλο που αντιπροσωπεύει περίπου το 22% των κατόχων ομολόγων.
Τι θα συνέβαινε στην Ουκρανία εάν χρεωκοπούσε
Το Κίεβο φοβόταν ότι εάν δεν έφτανε σε συμφωνία, τότε θα αποθαρρύνονταν οι επενδυτές να χρηματοδοτήσουν την μελλοντική ανασυγκρότηση της χώρας, καθιστώντας έτσι δυσκολότερη την αξιοποίηση δανειστών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Αυτό μας επιτρέπει να ελευθερώσουμε πόρους για την άμυνά μας, τις κοινωνικές δαπάνες και την ανοικοδόμησή μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ σε ανάρτησή του στο X.
Έτσι, οι τιμές των ομολόγων της Ουκρανίας αυξήθηκαν. Ένα κρατικό ομόλογο σε δολάρια ΗΠΑ που λήγει το 2027 σκαρφάλωσε στα 32 σεντς, από 29 σεντς την Παρασκευή.
Οι πιστωτές δήλωσαν στην ευχάριστη θέση να προσφέρουν «σημαντική ελάφρυνση χρέους στην Ουκρανία, να βοηθήσουν τις προσπάθειές της να ανακτήσει την πρόσβασή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και να υποστηρίξουν τη μελλοντική ανασυγκρότηση της χώρας». Η ομάδα περιέγραψε τη συμφωνία ως «ταχεία και εποικοδομητική».
Πιέσεις για κλείσιμο συμφωνίας
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι σύμμαχοι του Κιέβου προειδοποίησαν τους επενδυτές ότι οι πόροι της Ουκρανίας δεν προορίζονται για να τους πάρουν αυτοί.
Μέσα στον Ιούλιο, ο συμπρόεδρος της ομάδας πιστωτών του ουκρανικού κράτους, Ουίλιαμ Ρος, είπε στους ομολογιούχους ότι οτιδήποτε περισσότερο από συμβολικές πληρωμές τόκων θα ήταν πολιτικά αδύνατο, δεδομένου ότι οι υποστηρικτές της Ουκρανίας έχουν διοχετεύσει περισσότερα από 100 δισ. δολ. οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία λόγω του πολέμου.
Εξάλλου, ενώ δικηγόροι και τραπεζίτες διαπραγματεύονταν στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, η κατάσταση στο πεδίο της μάχης έχει επιδεινωθεί, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις υστερούν σε προσωπικό και σε όπλα των ρωσικών. Την ίδια στιγμή, ο ρωσικός στρατός έχει θέσει εκτός λειτουργίας τις μισές υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας συνεχόμενες διακοπές ρεύματος και απειλώντας τις οικονομικές προοπτικές.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του Βρετανικού οργανισμού Debt JusticeΧάιντι Τσόου, μάλιστα είχε προειδοποιήσει ότι «εάν η Δύση θέλει πραγματικά να βοηθήσει την Ουκρανία, θα πρέπει επίσης να θεωρήσει υπεύθυνους τους πιστωτές της». Προσέθεσε δε, ότι «η Ουκρανία αμύνεται ενάντια στην εισβολή. Δεν θα έπρεπε να αμύνεται ταυτόχρονα ενάντια σε ξεδιάντροπους κατόχους ομολόγων που προσπαθούν να αποσπάσουν κάθε ουγκιά κέρδους από την Ουκρανία».
Με πληροφορίες από The Wall Street Journal, The Guardian