Δύο χρόνια μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών η δημοσιογραφική έρευνα φέρνει στο φως κι άλλα στοιχεία που δείχνουν να συνθέτουν μια και καλή το παζλ αυτής της διαβόητης υπόθεσης για την οποία έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση και από την ΕΥΠ (πλην του Predator) του πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας του Οικονομικού Εγκλήματος, Χρήστου Μπαρδάκη, από την πρώτη σχεδόν στιγμή που ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση, όπως επίσης και αυτή του Σπύρου Κουσουνή, εφοριακού στελέχους που είχε δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Γιάννη Λαβράνου, ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Η έρευνα του Inside Story αποκάλυψε επίσης ότι ένας στους τρεις στόχους του λογισμικού παρακολούθησης του Predator αποτελούσε ταυτόχρονα και στόχο της ΕΥΠ. Κάπως έτσι ταυτοποιήθηκαν 27 περιπτώσεις παρακολουθούμενων και από τα δύο κέντρα παρακολούθησης.
Προσοχή, ο αριθμός θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος εάν ο αντιεισαγγελέας του Άρειου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης που διενεργεί την έρευνα δεν απευθυνόταν μόνο στην ΕΥΠ, αλλά και στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας ώστε να διασταυρώσει τα στοιχεία. Δεν γνωρίζουμε αν θα το πράξει στη συνέχεια.
Σύνδεση
To πιο σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι επιβεβαιώνεται πλέον η σύνδεση ΕΥΠ-Predator και ότι όλες οι παρακολουθήσεις ήταν γνωστές στο πρωθυπουργικό γραφείο λόγω της υπαγωγής της Υπηρεσίας Πληροφοριών σε αυτό και του συνδετικού κρίκου που ακούει στο όνομα Γρηγόρης Δημητριάδης.
Τί γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το σκάνδαλο και γιατί είναι σημαντικές οι νέες αποκαλύψεις; Ξέραμε ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε τεκμηριώσει την παρακολούθηση ή έστω την απόπειρα παρακολούθησης μέσω του Predator, 116 τηλεφωνικών αριθμών, από τους οποίους οι 87 ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα.
Η ίδια Αρχή είχε ενημερώσει με επιστολές τους κατόχους αυτών των αριθμών, ανάμεσά τους υπήρχαν υπουργοί της κυβέρνησης, μέλη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, δημοσιογράφοι, στελέχη του επιτελικού κράτους, δημόσιοι υπάλληλοι σε καίριες θέσεις, αλλά και ο πρώην εισαγγελέας του Οικονομικού Εγκλήματος Χρήστος Μπαρδάκης.
Η έρευνα του Inside Story έρχεται να επιβεβαιώσει ότι για πολλά απ’ αυτά τα πρόσωπα είχε διαταχθεί παρακολούθηση και από την ΕΥΠ, με εντολή της εισαγγελέως της υπηρεσίας κας Βασιλικής Βλάχου. Η αιτία είναι γνωστή, πρόκειται για την καραμέλα που πιπιλίζει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που βγήκε στο φως το σκάνδαλο: «για λόγους εθνικής ασφαλείας».
Γιατί ο κ. Μπαρδάκης;
Ανάμεσα στους 27 φιγουράρει το όνομα του πρώην εισαγγελέα του Οικονομικού Εγκλήματος και νυν αντιεισαγγελέα του Άρειου Πάγου, Χρήστου Μπαρδάκη. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι βρισκόταν σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ επί δύο συναπτά έτη, πιο συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου 2020 έως την 12η Ιουνίου 2022 (με μια παύση στο μεσοδιάστημα για περίπου 10 ημέρες).
Αυτό σημαίνει ότι για τον κ. Μπαρδάκη δόθηκαν 12 εισαγγελικές εντολές παρακολούθησης (σύμφωνα με τη νομοθεσία η κάθε εισαγγελική εντολή έχει διάρκεια δύο μηνών). Η παρακολούθησή του συμπίπτει με την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής της εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, περίπου 3 εβδομάδες μετά.
Υποθέσεις
Να θυμίσουμε εδώ ότι κατά το χρονικό διάστημα της παρακολούθησης του κ. Μπαρδάκη, δημοσιεύματα του Τύπου που ουδέποτε διαψεύστηκαν αναφέρουν τρεις εμβληματικές υποθέσεις τις οποίες η Οικονομική Εισαγγελία αρχειοθέτησε.
Η πρώτη αφορούσε τα «αδιευκρίνιστα» ποσά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς κορυφαίων στελεχών της ΝΔ και είχε άμεση σχέση με το σκάνδαλο Novartis, η δεύτερη στη σύμβαση 717 με αντίκτυπο στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων και έγινε γνωστή μετά την τραγωδία των Τεμπών και η τρίτη είχε να κάνει με απευθείας αναθέσεις από τη γ.γ. αντεγκληματικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η έρευνα για την 717 ανασύρθηκε από το αρχείο από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επειδή το έργο ήταν συγχρηματοδοτούμενο με την Ε.Ε., ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τις απευθείας αναθέσεις η υπόθεση μπορεί να αρχειοθετήθηκε, ωστόσο ο πρωθυπουργός «θυσίασε» από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 2023 την τότε γ.γ. αντεγκληματικής πολιτικής, Σοφία Νικολάου.
Το πόρισμα
Ας έρθουμε όμως και στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στις φορολογικές περιπέτειες του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, ο οποίος αποτελεί κομβικό πρόσωπο της υπόθεσης. Από τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας προκύπτουν πολλά ερωτηματικά για τους ελέγχους των φορολογικών αρχών στις εταιρείες του επιχειρηματία, ενώ θα δούμε και που ακριβώς εμπλέκεται η Οικονομική Εισαγγελία.
Τον Ιανουάριο του 2023 ελεγκτές της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος εκδίδουν ένα αθωωτικό πόρισμα για την εταιρεία ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, συμφερόντων Γιάννη Λαβράνου, το οποίο αρχειοθετείται από την Οικονομική Εισαγγελία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε πολλά ερωτήματα καθώς ήδη από το 2019 ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης (θύμα παρακολούθησης και ο ίδιος από Predator και ΕΥΠ) είχε καταθέσει στις αρχές στοιχεία αναφορικά με τα εικονικά τιμολόγια που εξέδιδε η συγκεκριμένη εταιρεία.
Εκτός αυτού, λίγους μήνες πριν εκδοθεί το επίμαχο-αθωωτικό- πόρισμα, έρευνα των Reporters United είχε αναδείξει κι άλλα σημαντικά στοιχεία που αφορούσαν την ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ. Πιο συγκεκριμένα είχαν αποκαλύψει την υπόθεση με τις πλαστές ιταλικές ταυτότητες των φερόμενων ως διαχειριστών της εταιρείας, η μία εκ των οποίων έφερε φωτογραφία του ίδιου του Γιάννη Λαβράνου. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως και τον Ιούνιο του 2015, δηλαδή την περίοδο που εμφανίζονταν να διοικούν την ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, αυτή φέρεται να εξέδωσε εικονικά τιμολόγια που αντιστοιχούν σε πωλήσεις αξίας 46,3 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα απ’ αυτά να καταλήγουν στην Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό ήταν επίσης ένα σκάνδαλο με το οποίο είχε ασχοληθεί δημοσιογραφικά ο Θανάσης Κουκάκης.
Οι Reporters United είχαν καταγράψει επίσης τη μαρτυρία της λογίστριας που φέρεται να υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, η οποία και κατήγγειλε ότι η υπογραφή δεν ήταν δική της και ότι επρόκειτο για πλαστογραφία. Επικεφαλής της Εισαγγελίας τότε ήταν ο κ. Μπαρδάκης, ο οποίος προήχθη σε αντιεισαγγελέα του Αρειου Πάγου λίγους μήνες αργότερα.
Για την ιστορία η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο λίγο πριν εκπνεύσει το 2023 κι ενώ νέος επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας είχε αναλάβει ο κ. Παναγιώτης Καψιμάλης. Η έρευνα που ακολούθησε τότε οδήγησε στο να κινητοποιηθεί η ΥΕΔΔΕ Αττικής (Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων) και να επιδοθεί φύλλο ελέγχου στον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο με αντικείμενο τα εικονικά τιμολόγια της ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ, που δεν είχε διαπιστώσει το αθωωτικό πόρισμα λίγους μήνες πριν.
Γιατί ο κ. Κουσουνής;
Στην έρευνα του Inside Story αποκαλύπτεται ότι σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ ήταν και ο κ. Σπύρος Κουσουνής, εφοριακός υπάλληλος. Άρχισε να παρακολουθείται στις 15 Οκτωβρίου 2021 και η ημερομηνία είναι σημαντική. Γιατί; Επειδή ως στέλεχος του ΥΕΔΔΕ λίγους μήνες πριν είχε δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Γιάννη Λαβράνου κι αυτό επειδή μετά από έρευνα της Υπηρεσίας είχε γίνει αντιληπτή η δραστηριότητα με τα εικονικά τιμολόγια μέσω των εταιρειών Krikel και ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ, συμφερόντων του επιχειρηματία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπάλληλοι τότε είχαν δεχθεί πιέσεις να συγκαλύψουν το σκάνδαλο, κάτι που όμως δεν έγινε και προχώρησαν στη δέσμευση των λογαριασμών.
Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε εδώ ότι στις 12 Οκτωβρίου του 2021, επικεφαλής της ΥΕΔΔΕ τοποθετήθηκε ο κ. Αντώνης Χαρίτωνος. Η πρώτη απόφαση που φέρεται να έλαβε ο κ. Χαρίτωνος έξι ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν να συντάξει εμπιστευτικό έγγραφο (με αριθμό πρωτοκόλλου 185648-18/10/2021) προς τη ΦΑΕ Αθηνών με το οποίο έδωσε εντολή να αποδεσμευτούν οι δεσμευμένοι λογαριασμοί του Γιάννη Λαβράνου, αναιρώντας την έκθεση ελέγχου που είχαν συντάξει τα στελέχη της ΥΕΔΔΕ Αττικής. Μάλιστα, φέρεται να συνέταξε μόνος του και καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του το έγγραφο που αναιρούσε τη σχετική έκθεση των υφισταμένων του και αρμοδίων να συντάξουν την έκθεση ελέγχου.
Σε κάθε περίπτωση η δημοσιοποίηση της δικογραφίας της υπόθεσης όταν γίνει θα είναι χρήσιμη προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο κ. Μπαρδάκης, ο οποίος από τον Ιούλιο του 2023 είχε ενημερωθεί από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την παρακολούθησή του μέσω Predator, ανέλαβε οποιαδήποτε πρωτοβουλία προκειμένου να προστατέψει τον εαυτό του, τη φήμη του και τα δικαιώματά του.
Το in απευθύνθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Μαρινάκη προκειμένου να διαψεύσει ή όχι το δημοσίευμα του Inside Story χωρίς να λάβει απάντηση.