Σε πλήρη εξέλιξη είναι το βρυξελλιώτικο – σκληρό – παζάρι για τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του νέου πενταετούς κύκλου, με την Αθήνα να κρατά ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, περιμένοντας «σημαντικό ρόλο». Αυτό ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το «Politico», που γράφει επιπλέον ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός «μπορεί να πάρει αυτό που θέλει» αφού έβαλε πλάτη στη γερμανίδα πολιτικό για να εξασφαλίσει τη δεύτερη θητεία της στην κορυφή της Κομισιόν.

Τη στήριξε όχι μόνο συνυπογράφοντας με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ την επιστολή για την υποψηφιότητά της εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και σε προηγούμενη περίοδο, όταν στους διαδρόμους των Βρυξελλών κάποιοι αναζητούσαν τον αντικαταστάτη της. Η ίδια έχει εκκινήσει από τη Δευτέρα την πολύπλοκη και με ευαίσθητες ισορροπίες (πολιτικών ομάδων, φύλου και γεωγραφικές) διαδικασία διαμοιρασμού ρόλων, ενόσω οι ξένοι ηγέτες ρίχνονται στη διαπραγμάτευση διεκδικώντας για τη χώρα τους μια καλή θέση στο νέο Κολέγιο των Επιτρόπων.

«Πρώτης γραμμής»

Αποκαλυπτήρια για τον επίτροπο και τη θέση της Ελλάδας αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο οι συζητήσεις του παρασκηνίου δείχνουν τα εξής: πρώτον, η διεκδίκηση μιας αντιπροεδρίας (όπως είχε η Ελλάδα µε τον Μαργαρίτη Σχοινά από το 2019) δεν είναι στο μυαλό του Μητσοτάκη. Η ελληνική απαίτηση αφορά ένα χαρτοφυλάκιο «πρώτης γραμμής» – και με αρμοδιότητες και με πόρους. Δεύτερον, παρότι η Φον ντερ Λάιεν ζητάει από τα κράτη-μέλη δύο προτάσεις, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, ο Μητσοτάκης πιθανότατα επιμένει σε ένα όνομα, αναμένοντας ότι δεν θα προκύψει αντίρρηση. Χαρακτηριστική η γενική επισήμανση του «Politico» ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός μπορεί να τοποθετήσει τον εαυτό του σε πρώτο πλάνο (σε θέση «leader of leaders») με τους Μακρόν και Σολτς σε αποδυναμωμένη θέση και με τους ηγέτες της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο εκτός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στόχος της Ελλάδας, κατά τα λεγόμενα του Μητσοτάκη, είναι ένα χαρτοφυλάκιο που θα αναδεικνύει αφενός την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας, αφετέρου τη στρατηγική θέση της «στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ». Ερωτηθείς για το νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου, απάντησε ότι δεν… σηκώνει το χέρι. Αρα υπάρχουν άλλα πιο ενδιαφέροντα. Ενημερωμένες πηγές λένε ότι ως ισχυρά πόστα αντιμετωπίζει η Αθήνα αφενός τα παραγωγικά χαρτοφυλάκια της Ενιαίας Αγοράς, το οποίο θέλουν μεγαλύτερες δυνάμεις όπως Γαλλία και Ιταλία, και της Ενέργειας που ενδιαφέρει την Ισπανία, αφετέρου τα θεσμικά χαρτοφυλάκια της Διεύρυνσης, που «πολιορκείται» από χώρες της Βαλτικής και της Αμυνας. Για την ευρωπαϊκή άμυνα η Ελλάδα, η Πολωνία και η Γαλλία πιέζουν για κοινό δανεισμό ενόσω Γερμανία και Ολλανδία μπλοκάρουν την ιδέα.

Ο Μητσοτάκης ωστόσο είναι αισιόδοξος παραπέμποντας με νόημα στις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, ενώ στο ραντάρ του Νότου είναι το χαρτοφυλάκιο της Στέγασης, η Αθήνα θα ενδιαφερόταν ίσως περισσότερο για τη Συνοχή και την Εργασία που συνδέονται με δυνατές Γενικές Διευθύνσεις (DGs). Η ονοματολογία πάντως δεν έχει… εμπλουτιστεί και το «Politico» στέκεται σε μόνο δύο ονόματα: Απόστολος Τζιτζικώστας ως φαβορί και Νίκη Κεραμέως.

Στο μεταξύ, ο Μητσοτάκης από την επετειακή συνεδρίαση της Βουλής για την αποκατάσταση της δημοκρατίας επαναδιατύπωσε τον στόχο της «γρήγορης ευρωπαϊκής σύγκλισης» και επέμεινε στην πολιτική του «εκσυγχρονισμού» και του υπεύθυνου «πατριωτισμού».

Χάραξε ξανά τον ορίζοντα της εθνικής κάλπης στο 2027 και αναφερόμενος στη διεύρυνση της ΝΔ μίλησε για «δυναμικό κόμμα» που θέλει να καινοτομεί «χωρίς να χάνει την ταυτότητά του» και να ανοίγεται «χωρίς να εγκαταλείπει τις αρχές του».