Στα άκρα φαίνεται να οδηγείται η κόντρα ιδιωτών γιατρών και υπουργείου Υγείας, με τους ασθενείς να βγαίνουν ζημιωμένοι από αυτή την κατάσταση. Λάδι στη… φωτιά έριξε η διάταξη του υπουργείου, με την οποία οι γιατροί απειλούνται με κυρώσεις, στην περίπτωση που συνεχίσουν να μην ανταποκρίνονται στο κυβερνητικό κάλεσμα για στελέχωση του ΕΣΥ στις «προβληματικές» περιοχές της χώρας.
Υπενθυμίζεται πως τα κενά είναι τεράστια σε 14 νοσοκομεία – Κω, Σαντορίνη, Σητεία, Ιεράπετρα, Πύργο, Εδεσσα, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Κιλκίς και Διδυμότειχο – και απαιτείται η κάλυψή τους από 39 γιατρούς, κυρίως παθολόγους. Αλλωστε, πρόκειται για ειδικότητα που τείνει να… εκλείψει από το ΕΣΥ, με τις εκτιμήσεις να δίνουν τη ζοφερή εικόνα: Το 30% – 40% των θέσεων παθολόγων στα νοσοκομεία της χώρας είναι κενές.
Ενας από τις βασικούς λόγους άρνησης, που προβάλλεται από τους εκπροσώπους του ιατρικού κλάδου, είναι και το γεγονός ότι οι ιδιώτες γιατροί καλούνται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν, μιας και στα νοσοκομεία νοσηλεύονται βαριά πάσχοντες, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτικά σχήματα και νοσοκομειακές αγωγές, που δεν αποτελούν καθημερινή πράξη στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε την Τρίτη την αύξηση 2.100 ευρώ τον μήνα μεικτά επιπλέον τους μισθού στους γιατρούς, οι οποίοι θα καλύψουν θέσεις στα νησιά για τους δύο μήνες της καλοκαιρινής περιόδου. Αντίστοιχα, αυξημένο θα είναι και το μόνιμο επίδομα στις άγονες περιοχές, που από 100 ευρώ ανεβαίνει στα 300 ενώ σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα φτάσει και τα 500 – 600 ευρώ.
Προσπάθεια να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες»
Από την άλλη, η άρνηση των ιδιωτών γιατρών να εκτελέσουν εφημερίες στα νοσοκομεία μέχρι τα τέλη του έτους, οπότε και θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» με μόνιμο προσωπικό, έφερε την υπουργική διάταξη – προειδοποίηση, με βάση την οποία η οδός Αριστοτέλους θα βάλει «μπλόκο» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ενώ εξετάζει ακόμη και τη διακοπή των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.
Αμεση ήταν η αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος δήλωσε εξαρχής πως θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις επαίσχυντες, όπως τις χαρακτηρίζει, ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Μάλιστα, κατά πάσα πιθανότητα, οι γιατροί όλης της χώρας αναμένεται – μετά και το κάλεσμα του ΠΙΣ – να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, απέχοντας από τη συνταγογράφηση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από αύριο μέχρι και την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Την οριστική απόφαση, πάντως, καθώς και τις περαιτέρω κινήσεις πρόκειται να λάβουν σήμερα, μετά και τη συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματίσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Χθες στο μεταξύ σε δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) ο ταμίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Βασίλης Ψυχογιός επέρριψε ευθύνες στο υπουργείο Υγείας σημειώνοντας πως «η ρύθμιση κατατίθεται την τελευταία στιγμή χωρίς προετοιμασία».
Τα σπασμένα στους ασθενείς
Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς είναι αυτοί που θα κληθούν να… πληρώσουν τα σπασμένα, καθώς εάν σταματήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα μπορούν μεν να άρουν χειρόγραφη ιατρική συνταγή, ωστόσο δεν θα μπορούν να αποζημιωθούν για τα φάρμακα και τις εξετάσεις και άρα θα πρέπει να βάλουν οι ίδιοι βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν το κόστος.
Την ίδια στιγμή, ανοιχτό άφησε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η επίμαχη διάταξη, καθώς όπως δήλωσε χθες στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, κατόπιν επικοινωνίας του με ιατρικούς συλλόγους, υπάρχει ζωηρότερο ενδιαφέρον από ιδιώτες γιατρούς σε περιοχές, όπως η Ξάνθη, η Δράμα και η Σπάρτη, να συμβάλλουν εθελοντικά στις εφημερίες, με τις περιοχές αυτές να βγαίνουν όπως όλα δείχνουν από τον χάρτη. Μάλιστα, επεσήμανε πως έχουν καταγραφεί και προτάσεις και από γιατρούς, οι οποίοι θέλουν να μετακινηθούν στις «προβληματικές» λόγω κενών περιοχές. Ως εκ τούτου, θεωρεί πως η ρύθμιση, που είναι προσωρινού και έκτακτου χαρακτήρα και η οποία σημειωτέον δεν θα αποσυρθεί, όπως τόνισε, δεν θα εφαρμοστεί αυτή τη φορά.