Το παρακράτος που είχε στηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, θα αποκαλυφθεί παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης για την αποκάλυψη της ύπαρξης των κοινών στόχων μεταξύ ΕΥΠ και Predator.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε δήλωσή του, «η δημοσιογραφική έρευνα του Inside Story αποκάλυψε το κοινό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ- Predator, που εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση επιχειρεί να «κουκουλώσει» με σειρά αντιθεσμικών και εξόφθαλμων παρεμβάσεων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ προσθέτει πως ανέλαβε «όλες τις νομικές πρωτοβουλίες, κάτι που δεν έπραξαν τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα, που υπήρξαν αποδεδειγμένα «στόχοι» και θα πρέπει να εξηγήσουν τους λόγους στους πολίτες».

«Προσέφυγα χθες εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

Ο ίδιος γνωστοποιεί ότι «μετά την άρνηση της ΕΥΠ να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, προσέφυγα χθες εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτή τη φορά ζητώντας να εφαρμοστεί πλήρως και απαρέγκλιτα η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας μας για να παραλάβω εγγράφως τους τυπικούς λόγους της παράνομης παρακολούθησής μου».

Τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης τονίζει ότι «είναι αδιανόητο μετά από 50 χρόνια αδιατάρακτης Δημοκρατίας να τίθενται τέτοιας σοβαρότητας θέματα πλήρους απαξίωσης των θεσμών, υποβάθμισης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα μας».

Σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξε το πρωθυπουργικό γραφείο

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ήρθε στη δημοσιότητα η αποκάλυψη που εκ των πραγμάτων δείχνει ότι οι παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και οι παρακολουθήσεις με το παράνομο λογισμικό Predator είχαν κοινό κέντρο, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξε το πρωθυπουργικό γραφείο σε αυτή την υπόθεση, δεδομένης και της άμεσης υπαγωγής της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του inside story ο έλεγχος των δύο πραγματογνωμόνων και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση έδειξε ότι από τα αυτά τα 87 πρόσωπα στα κινητά των οποίων έγινε απόπειρα εγκατάστασης παράνομου λογισμικού Predator, για τα 27 είχε εκδοθεί τουλάχιστον μία διάταξη άρσης του απορρήτου τους από την ΕΥΠ. Δηλαδή, έναν στους τρεις στόχους του Predator τον άκουγε και επισήμως η ΕΥΠ – κάποιους για διάστημα δύο ολόκληρων ετών, για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Από αυτούς τους 27, τους 22 τους άκουγαν νομότυπα το ίδιο διάστημα ή κοντινό με αυτό της απόπειρας μόλυνσής τους με Predator.

Μέσα στους κοινούς στόχους νόμιμης και παράνομης παρακολούθησης συγκαταλέγονται υπουργοί, υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, δημοσιογράφοι, ένας εφοριακός, ένας εισαγγελίας, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και της Αστυνομίας και ένα υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.