Εμείς δεσμευόμαστε να κρατήσουμε το ζήτημα σε υψηλή προτεραιότητα στα ευρωπαϊκά φόρα, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης με αφορμή την αποκάλυψη των 27 κοινών στόχων μεταξύ ΕΥΠ και Predator.

Όπως τονίζει ο Κώστας Αρβανίτης, «τα αδιάσειστα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας του insidestory.gr δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρανόησης, και δικαιώνουν απόλυτα τη πεποίθηση που εκφράζουμε ακλόνητα ήδη από τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο κ. Μητσοτάκης και το στενό του περιβάλλον μετέτρεψαν την ΕΥΠ και το Predator σε κοινό εκτελεστικό τους βραχίονα για καταχρηστικές έως κακόβουλες και εξόφθαλμα παράνομες παρακολουθήσεις, και το Μέγαρο Μαξίμου σε σκοτεινό παρακρατικό υπόγειο».

«Στις πόσες κοινές παρακολουθήσεις παύει να είναι σύμπτωση;»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προσθέτει πως «ο κ. Μητσοτάκης παραμένει υπόλογος και οφείλει να εξηγήσει όχι μόνο γιατί άλλαξε τον νόμο για να διευκολύνει την επιλογή του κ. Κοντολέοντα ως επικεφαλής της ΕΥΠ, ούτε μόνο γιατί απαγόρευσε από τους παρακολουθούμενους να μαθαίνουν τους λόγους μετά τη λήξη της επισύνδεσης. Πάνω από όλα οφείλει να μας εξηγήσει γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ πολιτικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους της Δικαιοσύνης και Ανεξάρτητων Αρχών, υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ., και δημοσιογράφους, και γιατί πολλοί από αυτούς ταυτόχρονα ή σχεδόν ταυτόχρονα παρακολουθήθηκαν και από το Predator».

Ακολούθως διερωτάται «αλήθεια κύριε Μητσοτάκη, στις πόσες κοινές παρακολουθήσεις παύει να είναι σύμπτωση;». Καταληκτικά ο Κώστας Αρβανίτης υπογραμμίζει πως «εμείς δεσμευόμαστε να κρατήσουμε το ζήτημα σε υψηλή προτεραιότητα στα ευρωπαϊκά φόρα. Γιατί είναι ζήτημα Δημοκρατίας».

Σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξε το πρωθυπουργικό γραφείο

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ήρθε στη δημοσιότητα η αποκάλυψη που εκ των πραγμάτων δείχνει ότι οι παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και οι παρακολουθήσεις με το παράνομο λογισμικό Predator είχαν κοινό κέντρο, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξε το πρωθυπουργικό γραφείο σε αυτή την υπόθεση, δεδομένης και της άμεσης υπαγωγής της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του inside story ο έλεγχος των δύο πραγματογνωμόνων και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση έδειξε ότι από τα αυτά τα 87 πρόσωπα στα κινητά των οποίων έγινε απόπειρα εγκατάστασης παράνομου λογισμικού Predator, για τα 27 είχε εκδοθεί τουλάχιστον μία διάταξη άρσης του απορρήτου τους από την ΕΥΠ. Δηλαδή, έναν στους τρεις στόχους του Predator τον άκουγε και επισήμως η ΕΥΠ – κάποιους για διάστημα δύο ολόκληρων ετών, για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Από αυτούς τους 27, τους 22 τους άκουγαν νομότυπα το ίδιο διάστημα ή κοντινό με αυτό της απόπειρας μόλυνσής τους με Predator.

Μέσα στους κοινούς στόχους νόμιμης και παράνομης παρακολούθησης συγκαταλέγονται υπουργοί, υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, δημοσιογράφοι, ένας εφοριακός, ένας εισαγγελίας, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και της Αστυνομίας και ένα υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.